.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

1 ΔΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΕΓΓΡΑΨΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ !!!

 



Σε νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς πλέον τα δεδομένα δαπανών αλλά και το μέγεθος του πληθωρισμού έχουν αλλάξει άρδην. Έτσι, με βάση πληροφορίες, έως 1 δισ. ευρώ θα εγγραφούν επιπλέον για την κάλυψη των αναγκών ενισχύσεων των νοικοκυριών, και των επιχειρήσεων καθώς η ενεργειακή κρίση να βαθαίνει.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, που ήδη έχει, με βάση πληροφορίες, ενημερώσει την Κομισιόν, προβλέπει ότι από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα απαιτηθούν ποσά περίπου 0,5-0,6% του ΑΕΠ για να στηρίξουν την κοινωνία απέναντι στο πρωτοφανές κύμα ενεργειακής, κι όχι μόνο ακρίβεια. Βέβαια ακόμη κι αυτή η πρόβλεψη δεν αποκλείεται να ανατραπεί καθώς είναι άκρως δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η αγορά ενέργειας το επόμενο διάστημα.

Στην ανιούσα το ρεύμα

Ηδη, η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος έχει πάρει την ανιούσα. Έτσι τις τελευταίες μέρες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) στην Ελλάδα οι τιμές έχουν ξεφύγει με τιμές στα 400 ευρώ και πάνω ανά μεγαβατώρα. την ίδια ώρα και στο φυσικό αέριο κινείται σταθερά τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 200 ανά θερμική μεγαβατώρα. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ήταν για 225 ευρώ για τιμής χονδρεμπορικής αγοράς στο ρεύμα και στα 100 ευρώ για το αέριο. Είναι προφανές ότι με βάση αυτές τις τιμές αναμένονται νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές που θα προτείνουν οι πάροχοι στα τέλη Αυγούστου και βέβαια θα κληθεί το κράτος να “κουρέψει” με τις επιδοτήσεις του. Οι εκτιμήσεις, δε, παραπέμπουν σε επιπλέον άνοδο περίπου 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το όλο “σενάριο” έχει αλλάξει με τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιδοτήσεων να φουσκώνουν συνεχώς αλλά και το πρωτογενές έλλειμμα να κινείται αυξητικά. Δεν αποκλείεται, δε, να διαμορφωθεί ακόμα και στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ από 2% που είναι η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ήδη, για τον Αύγουστο, η κυβέρνηση να “άνοιξε την κάνουλα” κλειδώνοντας 1,1 δισεκ. για ενεργειακές επιδοτήσεις για το ρεύμα με στόχο την απορρόφηση των αυξήσεων, που έχουν περάσει οι πάροχοι κατά 90%, ωστόσο η ανησυχία παραμένει έντονη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον Ρ/Σ του ΣΚΑΙ υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε αναφορά στο βασικό σενάριο για ενισχύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Ωστόσο, δήλωσε ότι υπάρχει και το δυσμενές σενάριο (π.χ. εάν κλείσει η στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία), με βάση το οποίο θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό (όπως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και τότε “θα πρέπει να δούμε πάλι τους δημοσιονομικούς στόχους και για το 2022 και για το 2023”.

Όπως, επίσης, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. Και αυτό, καθώς, όπως επισημαίνει, τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους (και τον Ιούνιο θα είναι πάνω από τον στόχο), για λόγους που σχετίζονται με την καλή πορεία της οικονομίας, την αυξημένη κατανάλωση και την καλύτερη -έναντι των προβλέψεων- πορεία του τουρισμού.

“Η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές και έχει δυναμική. Τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους, για λόγους που σχετίζονται με την καλή πορεία της οικονομίας, την αυξημένη κατανάλωση και την καλύτερη - έναντι των προβλέψεων - πορεία του τουρισμού. Μάλιστα, θα δείτε σύντομα ότι, και τον Ιούνιο, τα έσοδα θα διαμορφωθούν πάνω από τον στόχο. Με αυτά τα δεδομένα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μαζί με τα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ώστε να καλύπτουμε, γενναία, αποτελεσματικά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για όσο χρειαστεί” είχε αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

“Ωστόσο, όπως προανέφερα, η κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας, ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Η εκτίμησή μας είναι ότι το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. 'Αλλωστε, ορισμένα από τα μέτρα που έχουμε λάβει, όπως η επιδότηση για τα καύσιμα με το Fuel Pass 2, έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά στο 2023, επεκτείνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από την 1/1/2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, δηλαδή για το σύνολο της κοινωνίας, ενώ ξεπαγώνουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Από 'κει και πέρα, η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της, θα θέσει στην κρίση των πολιτών τον σχεδιασμό της για την επόμενη τετραετία, ο οποίος, αφού μπήκαμε στο τελευταίο έτος, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται” σημειώνει χαρακτηριστικά.


Πηγή: 
https://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/532330-%C2%ABHlektrosok%C2%BB-ayxhshs-dapanwn-logw-reymatos-Symplhrwmatikos-proypologismos-1-dis

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates