Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συζητούν ενεργά το ενδεχόμενο να θέσουν σε λειτουργία νωρίτερα από το 2024, το ταμείο υποστήριξης τελευταίας καταφυγής (common backstop) για την υποστήριξη του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης Τραπεζών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανακοίνωσε από το βήμα της δημοσιογραφικής διάσκεψης του Εurogroup,o Πρόεδρος Μάριο Σεντένο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, τα κράτη-μέλη συζητούν την πιθανότητα, όμως πρέπει να διευκρινιστούν αρκετές λεπτομέρειες πριν ληφθεί η όποια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το σώμα των υπουργών φιλοδοξεί να φέρει μια πρόταση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ακόμα και αν προς αυτό χρειαστεί και μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι ως προς τις αλλαγές αυτές και δη την επιτάχυνση του backstop, θα πρέπει να ενημερωθούν τα κοινοβούλια και να εμπλακούν στη συζήτηση ανάλογα.
Το “common backstop” για τον SRF δεν είναι το μόνο στοιχείο της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί προσέθεσε την υπαγωγή του ESM στο κοινοτικό δίκαιο και ο Mπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τόνισε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι συνολικά η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρωζώνης έναντι εξωτερικών κινδύνων. Ο ίδιος μετέφερε την άποψη της ΕΚΤ υπέρ του common backstop, αλλά και της επίσπευσης του EDIS, δηλαδή του κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων. Ο Μπενουά Κερέ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν οφείλουν να συνεχίσουν τον σχεδιασμό της υλοποίησης μιας “δημοσιονομικής δυνατότητας” της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τις αρχές που υιοθέτησε η τελευταία Σύνοδος του Ιουνίου στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διεξήγαγαν την παραπάνω συζήτηση σε διευρυμένη σύνθεση.
Νωρίτερα το Σώμα των 19 υπουργών είχε μια συζήτηση εργασίας με τον πρόεδρο της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκολτιέρι. Ο Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για μια “ζωντανή και παραγωγική συζήτηση για τη κατάσταση της οικονομίας”, όπου σημειώθηκε η ανάγκη “να εξηγήσουμε στους πολίτες την ανάγκη αλλαγών στην ΟΝΕ”. Ο Μάριο Σεντένο κατέγραψε ότι “οι υπουργοί είναι υπόλογοι στα κοινοβούλια τους” και ενημέρωσε ότι οι 19 συζήτησαν με τον πρόεδρο της ECON σχετικά με την πρωτοβουλία για τη διαφάνεια των οργάνων του Συμβουλίου.
Ακολούθως οι 19 ενημερώθηκαν από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χρ.Πισσαρίδη για την τεχνητή νοημοσύνη “AI” και τον αντίκτυπο της στην αγορά εργασίας. Οι 19 συμφώνησαν ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να απαντήσουν άμεσα στις νέες οικονομικές συνθήκες, επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Τέλος, οι 19 συζητήσαν τα αποτελέσματα της 8ης αποστολής μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία, η οποία καταγράφει “καλή απόδοση της οικονομίας”, αλλά απαιτείται συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους και ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου