.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ: ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ !!!

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΕΑΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στη διακριτική ευχέρεια του Δημοσίου μεμονωμένες περιπτώσεις.





Μπλόκο για υπαγωγή στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ άλλων στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες και στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είχαν υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα μπαίνει μετά την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων που πέρασαν μέσω του νόμου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 142/τ. Α’/03-08-2018).

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΚΕΑΟ, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη, δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό:

- Πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών αυτών που λειτουργούν στην Ελλάδα

- Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων και οι διαχειριστές αυτών


- Ασφαλιστικές εταιρείες

- Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες

- Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4307/2014 ή του Ν.3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας), εκτός εάν υπάρχει έγκυρη παραίτηση τους από τις εν λόγω διαδικασίες μέχρι την ημερομηνία υποβολή της αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή για τα οποία έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής σε μία από τις ανωτέρω διαδικασίες ή έχει συζητηθεί η αίτηση και εκκρεμεί η έκδοση της δικαστικής απόφασης

- Επιχειρήσεις με διακοπή εργασιών ή νομικά πρόσωπα που βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης εκτός εάν γίνει επανέναρξη εργασιών φυσικού προσώπου ή αναβίωση του νομικού προσώπου πριν από την υποβολή της αίτησης

- Φυσικά πρόσωπα ή υπεύθυνοι νομικών προσώπων που έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, πλαστογραφία κ.λ.π..

Στη διακριτική ευχέρεια του Δημοσίου


Στον αποκλεισμό αυτό, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις για τις οποίες «το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται να προτείνουν στους εν λόγω οφειλέτες λύσεις ρύθμισης των οφειλών τους προς αυτούς»

Οι περιπτώσεις αυτές περιγράφονται ως εξής:

α) οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές υπολείπονται του ποσού των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000€)

β) πρόκειται για αθλητικές ανώνυμες εταιρείες

γ) οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνουν ποσοστό 85% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη (διμερείς διαπραγματεύσεις)

δ) αποτελούν φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Οι δόσεις

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές ο αριθμός και το ύψος των δόσεων καταβολής του ποσού που προσδιορίζεται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο καθορίζονται με κριτήριο:

- τη μηνιαία δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη

- τη μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης, και

- τον υπολογισμό της καθαρής παρούσας αξίας

- Στην περίπτωση που υπάρχουν ιδιώτες πιστωτές, αν η ρύθμιση ως προς τους τελευταίους έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τη μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης ως προς το Δημόσιο, δηλαδή δέκα (10) χρόνια όπως ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, τότε οι υποχρεωτικοί κανόνες του άρθρου 9 του ιδίου νόμου εφαρμόζονται αναφορικά με την καθαρή παρούσα αξία των καταβολών που πραγματοποιούνται κατά τη μεγίστη διάρκεια της ρύθμισης ως προς το Δημόσιο.

Το ΚΕΑΟ στην εγκύκλιο του υπενθυμίζει πως «όλοι οι πιστωτές δεν ακολουθούν την ίδια χρονική περίοδο αποπληρωμής, καθώς η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής για το Δημόσιο ορίζεται σε εκατόν είκοσι (120) δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, ενώ οι ιδιώτες πιστωτές είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν μεγαλύτερο ή/και μικρότερο διάστημα αποπληρωμής των οφειλών προς αυτούς».



Πηγή & όλη η εγκύκλιος στο : newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates