.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html





Χοντρό παιχνίδι με πωλήσεις μεγάλων ξενοδοχείων

Ραγδαίες αλλαγές στο επιχειρηματικό χάρτη της χώρας σηματοδοτεί η απόφαση των τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα σε επιθετικές πωλήσεις των Κόκκινων χαρτοφυλακίων τους.

Το βάρος πέφτει τώρα, στον ξενοδοχειακό κλάδο για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί τα ξενοδοχεία αποτελούν το 40% των επιχειρηματικών δανείων , αντιπροσωπεύοντας 3,3 δις ευρώ σε σύνολο 7,8 δις ευρώ. Δεύτερον , γιατί για τα ξενοδοχεία υπάρχει ενδιαφέρον λόγω της σημαντικής αύξησης του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Ήδη ένας προσεκτικός περιπατητής, στο κέντρο της Αθήνας και δη στην περιοχή περί την Ακρόπολη, μπορεί να διαπιστώσει ότι έχουν «ξεφυτρώσει» δεκάδες μικρές , μεσαίες αλλά και μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, ότι τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια αντιπροσωπεύουν Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία πωλήθηκαν από τις τράπεζες σε ελληνικά ή ξένα επιχειρηματικά funds. .

Πολλές μικρές και μεσαίες μονάδες του κλάδου έχουν «αλλάξει χέρια», διεθνείς αλυσίδες σε συνεργασία με έλληνες επιχειρηματίες , αγοράζουν μεγάλες μονάδες και τις μετατρέπουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία σε χρόνο ρεκόρ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δύο ξενοδοχείων της αλυσίδας Χανδρή στην Δασιά της Κέρκυρας. Εξαγοράστηκαν πέρυσι και ανακαινίστηκαν πλήρως μέσα σε έξι μήνες με επενδύσεις 100 εκατ ευρώ και φέτος εμφανίζουν πληρότητα που για όλη τη σεζόν πλησιάζει στο 100%.


Όπως αναφέρουν τραπεζίτες τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια δανείων τους πολλές ανάλογες περιπτώσεις επομένως η επίτευξη του στόχου για «μάζεμα» 10 δις ευρώ είναι εφικτή. Άλλωστε πολλοί έλληνες επιχειρηματίες δείχνουν διαθέσεις αποχώρησης. Η δήλωση απροθυμίας μεγάλης μερίδα επιχειρηματιών να βρουν από κοινού με τις τράπεζες λύσεις που θα οδηγούσαν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, φέρνει όλο και πιο κοντά την επιλογή της πώλησης σε ξένα επενδυτικά κεφαλαία.

Η μαζική πώληση ξενοδοχειακών μονάδων επιβεβαιώνεται και από την ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες πωλούνται μεταξύ άλλων οι παρακάτω επιχειρήσεις του κλάδου: Αφοι Δαριβιανάκη στο Ηράκλειο, οι Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Γιάννης και Σεβαστή Παπαηλία στην Κω, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΙΓΛΗ στα Λουτρά Αιδηψού, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΧΕΛΜΟΣ στα Καλάβρυτα, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΟΛΥΜΠΙΑ στο Γαλαξίδι.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πώληση των ξενοδοχείων Lakitira στην Κω έναντι τιμήματος 62,9 εκατ. ευρώ, που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της πιστώτριας τράπεζας, Eurobank.

Πλειοδότρια για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι η κυπριακών συμφερόντων Ατλάντικα Α.Ε., εταιρεία στην οποία συμμετέχουν η οικογένεια Νικολαΐδη με σημαντική παρουσία στα Δωδεκάνησα αλλά και στην Κέρκυρα και η TUI, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 20 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες. Η προσφορά των 62,9 εκατ. ευρώ υπερκέρασε τις άλλες έξι που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πλειοδοτικής διαδικασίας και εκτός του ότι υπερκαλύπτει τις οφειλές της εταιρείας προς τους πιστωτές, που αθροίζουν τα 48 εκατ. ευρώ περίπου, αφήνει και χρήματα στον τέως ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Τις επόμενες εβδομάδες σειρά παίρνουν το Preveza Beach, το Kipriotis Resort, το Ilios και το Hydra Beach, είτε μέσα από διαδικασίες πώλησης είτε πλειστηριασμού, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υπέρογκος δανεισμός με τον οποίο βαρύνονται οι μέτοχοί τους.

Η προοπτική αυτή έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση από μεγάλα private equity funds ανεβάζοντας τις τιμές στα προς πώληση ξενοδοχεία . Εκτός από τις μεγάλες μονάδες του Αστέρα και του Hilton, που μεταβιβάστηκαν στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών Εθνικής και Alpha, έχει προηγηθεί η πώληση του Athens Ledra, του πρώην Capsis στη Ρόδο, του Πεντελικόν, πρόσφατα η ενοικίαση του La Mirage στην Αθήνα, ενώ αναμένεται είναι και η πώληση του Esperia στην οδό Σταδίου από τον ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια δανείων τους πολλές ανάλογες περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων επομένως η επίτευξη του στόχου για «μάζεμα» 10 δις ευρώ είναι εφικτή. Άλλωστε πολλοί έλληνες επιχειρηματίες δείχνουν διαθέσεις αποχώρησης. Η δήλωση απροθυμίας μεγάλης μερίδα επιχειρηματιών να βρουν από κοινού με τις τράπεζες λύσεις που θα οδηγούσαν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, φέρνει όλο και πιο κοντά την επιλογή της πώλησης σε ξένα επενδυτικά κεφαλαία.

Μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση πακέτου δανείων της Alpha Bank. Πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ . Το πακέτο θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 500 εταιρικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Προς την κατεύθυνση κινείται και η Εθνική Τράπεζα. Η πώληση θα αφορά δυο πακέτα δανείων. Το πρώτο θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις (σε επαγγελματικά ακίνητα, βιομηχανικά οικόπεδα κ.τ.λ.) ενώ το δεύτερο δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.). Επίσης και οι άλλες δυο τράπεζες Eurobank και Πειραιώς αναμένεται να πράξουν το ίδιο .

Ο στόχος που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι να καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα επιχειρηματικά από τα 43 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 34 δισ. έως το 2019. .Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν στο τέλος του 2017 σε 135,1 δισ. ευρώ και αποτελούσαν το 60,8% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Από αυτά τα περισσότερα από 4 στα 10 είναι κόκκινα. Σχετικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό 42,4% παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική πορεία του.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates