.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

FOLLI FOLLIE: ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ !!!

ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΤΣΗ
Υπό διερεύνηση και για αδικήματα όπως του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της φοροδιαφυγής, της υπεξαίρεσης και άλλα κακουργηματικού χαρακτήρα !!!




Πλήρους έκτασης θα είναι η έρευνα που θα πραγματοποιήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ένας από τους πλέον έμπειρους της χώρας, για την υπόθεση Folli Follie. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των ερευνών για την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων που δημοσίευσε η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι έρευνες θα επεκταθούν και τους χειρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δηλαδή και στις αποφάσεις που ελήφθησαν την 4η Μαΐου, όταν κρίθηκε ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν διοικητικά μέτρα έπειτα από τη δημοσιοποίηση του report της QCM, να μην ανασταλεί η διαπραγμάτευση και ο Πρόεδρος της Αρχής να αναχωρήσει για Βουδαπέστη, αλλά και για τους επί 25 ημέρες χειρισμούς, προτού δηλαδή ανασταλεί η διαπραγμάτευση, της Επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αναβάθμιση των εισαγγελικών ερευνών, έπειτα από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλε η Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία οδήγησε σε προκαταρκτική έρευνα. Αρχικά το αδίκημα που διερευνούνταν αφορούσε την παρεμπόδιση έρευνας και της χειραγώγησης μετοχών.


Πλέον τίθενται υπό διερεύνηση και αυτά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της φοροδιαφυγής, της υπεξαίρεσης και άλλα κακουργηματικού χαρακτήρα. Υπό έρευνα θα τεθεί και το management fee των 28 εκατ. ευρώ που φέρεται να δόθηκε στο πλαίσιο της πώλησης στην ελβετική Dufry του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ) το 2013.


Αποκαλυπτικά δημοσιεύματα από το euro2day.gr για την αμοιβή των 28.000.000€:

Folli Follie: Πήραν αμοιβή 28 εκατ. όταν πωλήθηκαν τα ΚΑΕ

Νέες ενδιαφέρουσες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης Folli Follie φέρνει σήμερα στο φως το Euro2day.gr, καθώς αποκαλύπτει ότι το 2013 συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της FF Group, που, όπως όλα δείχνουν, ήταν μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, πήραν management fee 28 εκατ. ευρώ από τον ελβετικό πολυεθνικό όμιλο Dufry, με αφορμή την απόσχιση και πώληση του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ).

Η παραπάνω αμοιβή δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Παρότι, τυπικά, όσοι την έλαβαν δεν υποχρεούνταν να την ανακοινώσουν, πρακτικά επρόκειτο για κομβικό μέρος μιας συμφωνίας συνολικής αξίας 864 εκατ. ευρώ (529 εκατ. σε μετρητά και μετοχές Dufry και ανάληψη δανεισμού από την Dufry 335 εκατ. ευρώ), η οποία άλλαζε τον χαρακτήρα της εισηγμένης.

Η άγνοια που δηλώνει η Fosun για τη συγκεκριμένη ρήτρα της συμφωνίας δείχνει ότι δεν τέθηκε υπόψη ούτε καν του Δ.Σ. της FF Group, στο οποίο συμμετείχε με μη εκτελεστικό μέλος ο κινεζικός όμιλος. Το γεγονός, τέλος, ότι δόθηκε για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα μιας δραστηριότητας που είχε το μονοπώλιο στα αφορολόγητα ως και το 2048 εντείνει τις απορίες. Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση πώλησης των ΚΑΕ στην Dufry, τα στόματα για την εν λόγω προμήθεια παραμένουν… κλειστά. Ακόμη και η Dufry, η οποία είχε αποτυπώσει την υποχρέωση καταβολής 28 εκατ. ευρώ στις οικονομικές της καταστάσεις, αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις στα γραπτά ερωτήματα του Euro2day.gr και στις τηλεφωνικές οχλήσεις μας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η ΚΑΕ βρισκόταν ενσωματωμένη στον όμιλο Folli Follie, ως «Κλάδος Ταξιδιωτικού Εμπορίου», όταν τον Οκτώβριο του 2012 ανακοινώθηκε πανηγυρικά η συμφωνία μεταβίβασης του 51% της δραστηριότητας στην Dufry. Η διαδικασία απόσχισης και εισφοράς του 51% σε μια νέα εταιρεία και εν συνεχεία η λήψη των εγκρίσεων και η μεταβίβαση του 51% στην Dufry ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013.

Η αγορά έσπευσε να αποτιμήσει το γεγονός και η Folli Follie να υπογραμμίσει τα θετικά οφέλη από τη συμφωνία, όσον αφορά τόσο τη βελτίωση του ισολογισμού της όσο και των προοπτικών της ΚΑΕ, μετά τη συνεργασία με τον ισχυρό πολυεθνικό όμιλο.

Η επίσημη ανακοίνωση της Folli Follie για το deal πώλησης του 51% -τόσο στις 10 Οκτωβρίου του 2012, όσο και στις 22 Απριλίου του 2013, όταν και ολοκληρώθηκε η συναλλαγή- γραπτώς αναφέρει πως το τίμημα που κατέβαλε η Dufry ήταν 200,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ η αγοράστρια αναλάμβανε και δανεισμό ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχες ανακοινώσεις της Dufry έκαναν λόγο για τίμημα 229 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 335 εκατ. υπό τη μορφή ανάληψης δανείων. Η συγκεκριμένη διαφορά των 28 εκατ. ευρώ δεν έγινε αντιληπτή -τουλάχιστον ευρέως-, μια και η ελληνική εισηγμένη δεν την ανάφερε ποτέ.

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο και από την πλευρά του αγοραστή, την επίσης εισηγμένη Dufry, η οποία έκανε λόγο για τίμημα 229 εκατ. σε μετρητά, τόσο στο επίσημο δελτίο Ττύπου της 9ης Οκτωβρίου 2012, όσο και στο ειδικό ενημερωτικό έντυπο, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2012, όπου αναλύει τις λεπτομέρειες του deal.

Έλληνες αναλυτές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης, η οποία διοργανώθηκε εκείνες τις ημέρες από την Dufry, αναφέρθηκαν σ’ αυτή τη «διαφορά» όσον αφορά το τίμημα. Η απάντηση εκ μέρους του αγοραστή ήταν μάλλον ασαφής, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο ποσό αφορά την κάλυψη εξόδωνπου σχετίζονται με την απόσχιση του «Κλάδου Ταξιδιωτικού Εμπορίου» από τον όμιλο Folli Follie και την περαιτέρω ανάπτυξή του.


Ουδέν σχόλιο από Dufry για δημοσιευμένες πληροφορίες!

Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, η Dufry γίνεται σαφέστερη όσον αφορά τα 28 εκατ. -τόσο στο report εξαμήνου 2013, όσο και στο απολογιστικό report της χρήσης του 2013-, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο ποσό αφορά σε έξτρα αμοιβή σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της πωλήτριας εταιρίας, δηλαδή της Folli Follie!

Ειδικότερα, αναφέρει ότι η «Dufry υπέγραψε ξεχωριστή, τετραετούς διάρκειας συμφωνία με συγκεκριμένους εκπροσώπους, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της υποστήριξής τους ως προς την ανάπτυξη της δραστηριότητας και αποφεύγοντας τον άμεσο ανταγωνισμό, έναντι αμοιβής 35,2 ελβετικών φράγκων ή 28 εκατ. ευρώ».

Όπως προκύπτει από το κείμενο, η συμφωνία για την έξτρα αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ δεν αφορούσε το management team των ΚΑΕ, κάτι που επιβεβαίωσε από πολλές πλευρές το Euro2day.gr, αλλά συγκεκριμένους εκπροσώπους της FF Group ως πωλήτριας εταιρείας. Με δεδομένο ότι το 2012 όπως και σήμερα οι εκτελεστικές θέσεις στο Δ.Σ. καταλαμβάνονταν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, οι συνειρμοί είναι λογικοί.

Ουδείς γνωρίζει γιατί η Dufry αισθάνθηκε την ανάγκη να δεσμεύσει την υποστήριξη «συγκεκριμένων εκπροσώπων» της πωλήτριας Folli Follie και να μπλοκάρει την πιθανότητα ανάπτυξης ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων εκ μέρους τους, όταν μαζί με τα μεγέθη, τα πάγια και τη φήμη των ΚΑΕ, αγόραζε και μια άδεια αποκλειστικής δραστηριότητας στον κλάδο, η οποία εκτείνεται έως το 2048!

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, το Εuro2day.gr απευθύνθηκε στο τμήμα επενδυτικών σχέσεων της Dufry με το ερώτημα: Πότε, πώς και σε ποιους πληρώθηκε αυτή η αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ.

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και μετά και από τηλεφωνικές οχλήσεις, ο επικεφαλής του τμήματος επενδυτικών σχέσεων του ελβετικού ομίλου Renzo Radice απάντησε πως «η εταιρία δεν σχολιάζει στο πλαίσιο της πολιτικής της». Επιμείναμε ζητώντας διευκρινίσεις για μια ούτως ή άλλως δημοσιευμένη πληροφορία, αλλά η απάντηση έμεινε ίδια: «We do not comment on the questions as a matter of policy».

Δεν γνωρίζαμε δηλώνουν κύκλοι της Fosun

To Εuro2day.gr απευθύνθηκε με τα ίδια ερωτήματα στον δεύτερο βασικό μέτοχο της Folli Follie, τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος κατά το διάστημα που συνυφαίνονταν οι συγκεκριμένες συμφωνίες για την ΚΑΕ, κατείχε ποσοστό 9,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της πωλήτριας Folli Follie και θέση μη εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιό της, μέσω του Qian Jiannong, αντιπροέδρου της Fosun International (ο οποίος υπενθυμίζεται ότι αντικαταστάθηκε πρόσφατα -στις 8 Ιουνίου 2018- από τον George Zhang, επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των διοικητικών ανακατατάξεων στο Δ.Σ. της Folli Follie).

Κύκλοι προσκείμενοι στη Fosun International απάντησαν ρητώς ότι ο όμιλος ή τα στελέχη που σχετίζονταν με τη Folli Follie είχαν απόλυτη άγνοια για τη συγκεκριμένη συμφωνία επιπλέον αμοιβής ύψους 28 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να γνωρίζουν και ποιοι την καρπώθηκαν.

Αν και οι υπεύθυνοι της Dufry απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως επί του θέματος, εντούτοις το ιστορικό της συνεταιρικής σχέσης με τη διοίκηση της Folli Follie δίνει κάποιες απαντήσεις. Η αρχική μεταβίβαση του 51% της ΚΑΕ συνοδευόταν από τετραετές option αγοράς και του υπόλοιπου 49%. Η Dufry εξάσκησε πολύ νωρίτερα εκείνο το δικαίωμα, αποκτώντας το εν λόγω ποσοστό στις 12 Δεκεμβρίου 2013.

Το τίμημα ανήλθε σε 328 εκατ. ευρώ, 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 153 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Dufry, με την ΚΑΕ να αποτιμάται με premium 70%, σε σχέση με την πώληση του αρχικού 51%.

Η πληρωμή σε μετοχές κατέστησε τη Folli Follie στρατηγικό επενδυτή στον ελβετικό όμιλο με ποσοστό 4% περίπου. Επιπλέον η ελληνική εισηγμένη εντάχθηκε στην ομάδα των βασικών μετόχων της Dufry μέσω της Travel Retail Investments SCA, και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εντάχθηκε το 2014 στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ως νέο μέλος, στο οποίο παρέμεινε έως την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ανακοινώθηκε η παραίτησή του.

Το ποσοστό στην Dufry

Το ύψος του ποσοστού που η Folli Follie κατέχει έως σήμερα στην Dufry παραμένει επίσης ένα μυστήριο, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση γι' αυτό.

Κατά την επικοινωνία του Euro2day.gr με την Dufry, ζητήθηκαν διευκρινίσεις καθώς στα χρόνια που πέρασαν, η μεν Dufry εξαγόρασε και συγχωνεύθηκε με τη Nuance, και η συμμετοχή στη νέα μετοχική δομή της Folli Follie στην Dufry δεν είναι σαφής.

Στο απολογιστικό δελτίο χρήσης 2017 της Dufry, βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 20,36% εμφανίζονται διάφορα στελέχη της Dufry, εταιρίες στις οποίες συμμετέχουν κ.τ.λ., και ανάμεσά τους εμφανίζεται επίσης ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η Folli Follie. Σε άλλο σημείο του απολογιστικού δελτίου, όπου καταγράφεται το ποσοστό το οποίο κατέχουν στην Dufry μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίζεται να κατέχει ονομαστικά το 3,36% της ελβετικής εταιρείας.

Σε επικοινωνία του Εuro2day.gr με την υπεύθυνη επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Folli Follie κατά το παρελθόν είχε δηλωθεί πως το αρχικό ποσοστό της Folli Follie στην Dufry «έχει μειωθεί». Το Εuro2day.gr έθεσε προ ημερών εκ νέου το ερώτημα (με μήνυμα στον τηλεφωνητή της κ. Κασιδιαροπούλου, υπεύθυνης επενδυτικών σχέσεων), αλλά δεν έλαβε απάντηση. Στο απολογιστικό χρήσης του 2017 της εισηγμένης Folli Follie η συμμετοχή στην Dufry αποτιμάται στα 152,457 εκατ. ευρώ (σχεδόν στο ύψος της αρχικής επενδυτικής συμμετοχής της FFG στην Dufry).

Σημειώνεται πάντως ότι το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο είχε ζητηθεί ως ενέχυρο έναντι δανειακών συμβάσεων από τις ελληνικές πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες εντέλει εξασφαλίστηκαν με την ενεχυρίαση του ποσοστού που η Folli Follie κατέχει στην Αττικά Πολυκαταστήματα.

Πάντως παραμένει ένα «χαρτί» που σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Folli Follie «κουνά», όταν ερωτάται πώς θα αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα πληρωμών.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1621824/folli-follie-h-polhsh-ton-kae-kai-h-agnosth-amoivh.html


Folli Follie: Ο σάλος για την αμοιβή-μαμούθ και ο έλεγχος για φοροδιαφυγή

Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του Euro2day.gr για την αμοιβή-μαμούθ των 28 εκατ. ευρώ, την οποία εισέπραξαν από την Dufry «συγκεκριμένοι εκπρόσωποι» της FF Group, όταν πουλήθηκαν τα ΚΑΕ.

Η σκυτάλη περνάει, τώρα, στις εγχώριες φορολογικές αρχές, οι οποίες καλούνται να ελέγξουν πότε και πώς καταβλήθηκε η συγκεκριμένη υπέρογκη αμοιβή και αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Η συνήθης πρακτική, σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι τα χρήματα να καταβάλλονται σε εξωχώρια εταιρεία, η οποία εν συνεχεία τα επενδύει σε μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Οι υπόνοιες ότι κάτι αντίστοιχο ενδέχεται να συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση δημιουργούνται από μια εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή η οποία διενεργήθηκε στις 27 Αυγούστου 2013. Η Cordial Worldwide Limited, εταιρεία συμφερόντων του κ. Δ. Κουτσολιούτσου με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, απέκτησε από τον ίδιο 1.550.000 μετοχές της Folli Follie στην τιμή των 18 ευρώ.

Σύνολο συναλλαγής 27,9 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός, μπορεί, όμως, και να συνδέεται.


Υ.Γ. Υπήρξαν κάποιοι χθες που αντέδρασαν στην αποκάλυψη του Euro2day.gr με επιχειρήματα του στυλ «μα καλά, ζημιώθηκε η εταιρεία (σ.σ. FF Group) από την αμοιβή που πήραν συγκεκριμένοι εκπρόσωποί της;».
Προφανώς, ξεπερνούν ελαφρά τη καρδία το γεγονός ότι τα ΚΑΕ είχαν και έχουν άδεια αποκλειστικότητας για τα αφορολόγητα ως το 2048 και ότι από τα 28 εκατ. ευρώ δεν πήρε ούτε σεντ το τότε management team της εταιρείας.


http://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/1622099/folli-follie-o-salos-gia-thn-amoivh-mamoyth-kai-o.html



FF Group: Πήρε bonus 28 εκατ. ευρώ, αλλά το κράτησε κρυφό

Με μια διάψευση, που εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα και επιβάλλει να τοποθετηθεί άμεσα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απάντησε η FF Group στις αποκαλύψεις του Euro2day.gr για την αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ, την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Dufry, πήραν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της FF Group, όταν πωλήθηκαν τα ΚΑΕ.

Η εισηγμένη, με επιστολή της στο Euro2day.gr, επιβεβαιώνει ότι η αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε, αναφέροντας, όμως, ότι τα λεφτά πήγαν σε θυγατρική του ομίλου και όχι σε εκπροσώπους ή μετόχους της FF Group. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ήταν πλήρως ενήμερη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήδη από το 2014, στην οποία προσκομίστηκαν τα σχετικά παραστατικά.

Πρόκειται για επίσημη απάντηση της εταιρείας στο δημοσίευμα της 25ης Ιουνίου αλλά και για το σχόλιο στη στήλη «Χαμαιλέοντας» της 26ης Ιουνίου, την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια.

Η επιστολή της FFG κάνει λόγο για «απολύτως ψευδή, ανυπόστατα και αναληθή» δημοσιεύματα, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας αφανούς συμφωνίας. Επιπλέον, δεν απαντά σε σειρά ερωτημάτων, τα οποία οφείλουμε να επαναδιατυπώσουμε και να απευθύνουμε δημοσίως στην εταιρία.

Πέραν των ερωτημάτων, εντύπωση προκαλεί πως το σύνολο της επιστολής επιχειρεί να αποσείσει την ευθύνη των προσώπων (συγκεκριμένων εκπροσώπων), συνδέοντας την όποια συμφωνία και είσπραξη αμοιβής με εταιρία (θυγατρική της FFG), της οποίας όμως βασικοί μέτοχοι, εκτελεστικά διοικητικά μέλη και εντέλει εκπρόσωποι κατά το νόμο εξακολουθούν να είναι, υποθέτουμε, συγκεκριμένα πρόσωπα.


Η επιστολή της FFG

«Προς euro2day.gr
Υπόψη κ.κ. Γιώργου Παπανικολάου και Πέννυς Κούτρα

Κύριοι

Σχετικά με δημοσίευμά σας, σύμφωνα με το οποίο εκπρόσωποι της Εταιρείας μας έλαβαν ως αμοιβή το ποσό των 28 εκατομμυρίων Ευρώ από τον ελβετικό πολυεθνικό όμιλο Dufry, με αφορμή την απόσχιση και πώληση του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ) προς την τελευταία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Τα ως άνω δημοσιεύματα είναι απολύτως ψευδή, ανυπόστατα και αναληθή, καθότι το ως άνω ποσό των 28 εκατομμυρίων Ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος, ουδέποτε εισπράχθηκε από εκπροσώπους ή μετόχους της Εταιρείας μας. Αντίθετα καταβλήθηκε σε θυγατρική του ομίλου μας σε εκτέλεση σχετικής συμφωνίας, για την οποία έχει ενημερωθεί πλήρως και αρμοδίως η αρμόδια εποπτική αρχή της Εταιρείας, ήτοι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα ανωτέρω, ομοίως, έχουν προσκομιστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία και έχει ενημερωθεί πλήρως για την εν λόγω συναλλαγή ήδη από το 2014.

Αναφορικά δε, με τον δήθεν συσχετισμό της ως άνω συναλλαγής με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή του μετόχου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας μας κ. Δημητρίου Κουτσολιούτσου με την Cordial Worldwide Limited, η οποία συνιστά εταιρεία συμφερόντων του τελευταίου, η Εταιρεία δια της παρούσης και προς πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζει ότι ουδεμία συσχέτιση υφίσταται μεταξύ των δύο συναλλαγών, καθώς η ως άνω εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, που έχει ανακοινωθεί πλήρως και όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία προς το επενδυτικό κοινό, συνιστά απλώς συναλλαγή δια της οποίας η συμμετοχή του κ. Δημητρίου Κουτσολιούτσου στην Εταιρεία μετετράπη από άμεση σε έμμεση.

Με την επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος της Εταιρείας.

Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία».

Τα ερωτήματα

Από τα παραπάνω τεκμαίρεται ότι τελικώς καταβλήθηκε ποσό 28 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας μεταξύ των Dufry και FFG.

Α) Η FF Group αποφεύγει να αναφέρει το όνομα της θυγατρικής εταιρείας η οποία εισέπραξε, ως αμοιβή, το ποσό των 28 εκατ. ευρώ από την Dufry, ούτε εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απέκρυψε από το επενδυτικό κοινό ένα τόσο «καλό νέο» για την ίδια και τους μετόχους της.

Β) Αν η αμοιβή ήταν μέρος της συνολικής συναλλαγής, γιατί δεν ανακοινώθηκε; Γιατί ενώ για το 51% η Dufry ανακοίνωσε συνολικό κόστος 200,5 +28 εκατ. ευρώ, η FF Group δεν ανακοίνωσε, αντίστοιχα, ότι εισπράττει 200,5 εκατ. ευρώ και έχει λαμβάνειν άλλα 28 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ξεχωριστής τετραετούς συμφωνίας που υπέγραψε θυγατρική της με την Dufry;

Γ) Γιατί το εν λόγω τίμημα των 28 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε από θυγατρική, ποια ήταν αυτή, και γιατί δεν εισπράχθηκε από τη μητρική FFG, που εξάλλου ήταν η πωλήτρια των ΚΑΕ; Ο κλάδος ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ) ανήκε στη μητρική Folli Follie. Δεν θα ήταν λογικό την αμοιβή να την εισπράξει η ίδια, για να διασφαλισθεί η συνδρομή της «στην ανάπτυξη της επιχείρησης και στην αποφυγή άμεσου ανταγωνισμού»;

Η Dufry -τόσο στο report εξαμήνου 2013, όσο και στο απολογιστικό report της χρήσης του 2013- αναφέρει ότι «υπέγραψε ξεχωριστή τετραετούς διάρκειας συμφωνία με συγκεκριμένους εκπροσώπους, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της υποστήριξής τους ως προς την ανάπτυξη της δραστηριότητας και αποφεύγοντας τον άμεσο ανταγωνισμό, έναντι αμοιβής 35,2 ελβετικών φράγκων ή 28 εκατ. ευρώ».

Δ) Γιατί η παραπάνω συμφωνία αλλά και η συναλλαγή που ακολούθησε δεν ήταν σε γνώση μελών του διοικητικού συμβουλίου της FFG; Τόσο ο βασικός μέτοχος μειοψηφίας, ο όμιλος Fosun, όσο και άλλα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου της FFG, δηλώνουν άγνοια επί του θέματος.

Ε) Ποιο ήταν το περιεχόμενο της συμφωνίας Dufry - FFG και γιατί ετέθη ζήτημα προστασίας της αγοράστριας έναντι άμεσου ανταγωνισμού ενώ τα KAE έχουν άδεια αποκλειστικότητας έως το 2048;

Επιπλέον, οι δύο πλευρές από τον Οκτώβριο του 2012 συμμετείχαν από κοινού με 51%-49% στην ΚΑΕ και από τον Δεκέμβριο του 2013 (μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς και του υπόλοιπου 49% της εταιρίας) εξακολούθησαν να διατηρούν συνεταιρική σχέση, καθώς η Folli Follie εισέπραξε μέρος του τιμήματος για το 49% της ΚΑΕ σε μετοχές, αποκτώντας ποσοστό 4% περίπου στην εισηγμένη ελβετική Dufry, αλλά και θέση στο διοικητικό της συμβούλιο, την οποία διατήρησε έως τις 22 Ιουνίου 2018, οπότε και παραιτήθηκε ο κ. Τζ. Κουτσολιούτσος.

ΣΤ) Πώς και πού απεικονίζεται η είσπραξη 28 εκατ. ευρώ στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις της FFG για τις χρήσεις 2013 ή 2014;

Ζ) Είχε όντως ενημερωθεί ειδικώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το 2014; Τα σχετικά παραστατικά υποβλήθηκαν στην εποπτική αρχή τότε ή μετά τις αποκαλύψεις;



πηγες: mononews.gr , euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates