.

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ΤΧΣ & ΔΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ "ΕΦΑΓΑΝ" ΤΟΝ "ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟ" ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ !!!

ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΑΣΚΩΝ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ+ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ(BANCA ROMANEASCA) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΕΠΕΤΕ...
Παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης !!!




Η κόντρα που ξέσπασε στο εσωτερικό του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας οδήγησε σε παραίτηση τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου καθώς σχεδόν τα μισά μέλη του διοικητικού συμβουλίου αμφισβήτησαν την στρατηγική του.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο ήδη από τις 3 Μαίου 2018 και ώρα 23:59 είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ ότι υπάρχουν 3 γυναίκες μέλη στο ΔΣ που ευθέως αμφισβητούν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας...ο τίτλος του bankingnews ήταν οι 3 γκρινιάρες γυναίκες του ΔΣ της Εθνικής τράπεζας.
Πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως ο Μάκκας μέλος του ΔΣ τα περισσότερα μέλη τάχθηκαν κατά της διοίκησης Φραγκιαδάκη. 

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι και ο Κώστας Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής συντόνησε την ομάδα των μελών του διοικητικού συμβουλίου που αμφισβήτησαν τον Φραγκιαδάκη.
Είχε προηγηθεί μυστική συνάντηση στο Λονδίνο όπου μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της τράπεζας αποφάσισαν για τις διοικητικές αλλαγές οι οποίες ήταν σε πλήρη γνώση του Martin Czurda του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ΤΧΣ ελέγχει το 40,36% της Εθνικής)
Νέος μεταβατικός CEO αναλαμβάνει ο Παύλος Μυλωνάς έως ότου ξεκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία για να βρεθεί νέος διευθύνων σύμβουλος.

Το παρασκήνιο



Με βάση πληροφορίες στο ΔΣ υπήρξε μεγάλη διάσταση απόψεων σε θέματα στρατηγικής και πορείας της Εθνικής τράπεζας και αυτή η διάσταση απόψεων κατέληξε σε αμφισβήτηση της στρατηγικής του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Λ. Φραγκιαδάκη.
Όμως ενώ το ΔΣ ουσιαστικά δεν ενέκρινε την νέα στρατηγική της Εθνικής ρόλο στις δραματικές διοικητικές εξελίξεις διαδραμάτισαν το ΤΧΣ και η κυβέρνηση. 

Το ΤΧΣ κατέχει το 40,36% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας και η εκπρόσωπος του Ταμείου Παναγιώτα Ιπλιξιάν ευθέως είχε αμφισβητήσει την διοίκηση Φραγκιαδάκη. 

Το ΤΧΣ υπό τον αυστριακό CEO Martin Czurda επίσης ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής να υποβάλλει την παραίτηση του ως μη συνεργάσιμος. 

Το bankingnews είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι ο CEO της Εθνικής τράπεζας είχε αμφισβητηθεί από το ΤΧΣ και τον αυστριακό CEO ενώ και 3 μέλη του διοικητικού συμβουλίου με προεξάρχουσα την εκπρόσωπο του Ταμείου βρισκόταν σε διαρκή κόντρα.
Με βάση πληροφορίες του bankingnews οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν το ΤΧΣ να ζητήσει την παραίτηση Φραγκιαδάκη ήταν οι εξής :

1)Υπήρχε εδώ και καιρό ένταση και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ του ΤΧΣ και της διοίκησης της Εθνικής που ξεκίνησαν από την παράταση της θητείας Θωμόπουλου έως την τοποθέτηση Μιχαηλίδη ως νέος πρόεδρος ή την προσπάθεια να τοποθετηθεί ο Αρκάδης αναπληρωτής CEO, προσπάθεια που προσέκρουσε πάλι στο Ταμείο.
2)Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι χειρισμοί για την Ασφαλιστική.
3)Υπήρξε δυσφορία και για το ζήτημα του stress tests.
4)Μέλος του ΔΣ της Εθνικής είχε ενημερώσει ακόμη και θεσμικούς παράγοντες για την έλλειψη συνεργασίας ειδικά ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η τράπεζα. 

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η παρέμβαση του ΤΧΣ είναι ωμή και απροκάλυπτη και ότι είναι απολύτως λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνει το Ταμείο ζητώντας την παραίτηση Φραγκιαδάκη. 

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η ορθή και προφανώς εγείρονται πολλά ερωτηματικά για το πως συμπεριφέρεται το Ταμείο στις τράπεζες στις οποίες συμμετέχει.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ρίξουν τα βάρη στον Φραγκιαδάκη.

H ανακοίνωση του ΤΧΣ για την παραίτηση Φραγκιαδάκη


To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρακολουθεί στενά τις Διοικητικές εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατέχει το 40,39% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Το Ταμείο σέβεται τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την παραίτηση Φραγκιαδάκη

Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοινώθηκε η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ύστερα από τη συμπλήρωση πλήρους θητείας και εποικοδομητικής συνεργασίας τριών ετών.

Ο κ.Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας τον Μάρτιο του 2015 σε μία περίοδο κρίσιμη για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εκπληρώνοντας σημαντικό έργο για την επιτυχή εκτέλεση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φραγκιαδάκη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου συμπίπτει με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και την απόφαση της Τράπεζας να προχωρήσει τώρα σε επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής της στρατηγικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγικής και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης μιλώντας ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για το σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία τριετία και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του επιδιώξεις.

Παράλληλα,αναφέρθηκε στην άμεση έναρξη εφαρμογής νέου στρατηγικού σχεδίου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Τράπεζας και του Ομίλου προς το
συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.
Ακολούθως, σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Καταστατικού της Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανασυγκρότησή του σε σώμα και η σύνθεση του πλέονέχει ως εξής:

-κ. Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος, ο οποίος και θα ασκεί τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση
-κ. Δημήτριος Δημόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
-κα Marianne Økland -Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Claude Piret , Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Χάρης Μάκκας,Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
-κ. AndrewMcIntyre, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
-κα Eva Cederbalk , Μη εκτελεστικό μέλος
-κα Παναγιώτα Ιπλιξιάν, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας και του Ομίλου.
Η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου λήγει κατά την προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Τέλος,ο κ. Παύλος Μυλωνάς μετά την ανάθεση σε αυτόν καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την έναρξη και εκτέλεση του έργου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Τράπεζας, του οποίου έργου θα ηγηθεί ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.


Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας μπορεί να είναι σε κόντρα με το ΤΧΣ και τον CEO του Ταμείου.... αλλά χαίρει της εμπιστοσύνης του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών και με όρους δυσμενούς σεναρίου του stress test η Εθνική θα βρεθεί στην δεύτερη θέση πίσω από την Alpha bank και οριακά μπροστά από την Eurobank. 

Οι σχέσεις του με την κυβέρνηση πέρασαν διάφορες φάσεις κυρίως έντασης ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν λόγω και Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Όμως παρ΄ ότι προσπαθούν να του πριονίσουν την θέση τα έχει καταφέρει καλά οπότε τα σενάρια περί διοικητικών αλλαγών έχουν καταρρεύσει, δεν θα υπάρξει καμία διοικητική αλλαγή αυτό το σενάριο έχει αποκλειστεί. 

Όμως εσχάτως ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει βρεθεί στο στόχαστρο 3 γυναικών του διοικητικού συμβουλίου και εκεί θα πρέπει να εστιαστεί το επίκεντρο της σκληρής κριτικής που δέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας. 

Η Παναγιώτα Ιπλιξιάν ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,39% της Εθνικής έχει ασκήσει κριτική.
Η Marianne Okland η Νορβηγίδα του διοικητικού συμβουλίου επίσης έχει ασκήσει κριτική.
Η Eva Cederbalk από την Σκανδιναβία μέλος του διοικητικού συμβουλίου έχει επίσης ασκήσει κριτική.
Εκτιμούμε ότι η βασική αιτία που οι γυναίκες του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής έχουν βάλει στο «μάτι» τον Φραγκιαδάκη έχει να κάνει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και όχι με την άσκηση των διοικητικών του καθηκόντων. 

Για να αναφέρουμε την άποψη μας ευθαρσώς ο Φραγκιαδάκης θα πρέπει να τον αφήσουν να κάνει την δουλειά του όπως ορθώς την κάνει, να αφήσουν κάποιοι τις συνωμοσίες και τις σκευωρίες.
Ο CEO τα πάει μια χαρά παρά τα εμπόδια και τα προβλήματα.

Υποσημειώσεις 1, 2, 3

-Ο Κώστας Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας θα περιμέναμε να έχει πιο ενεργό ρόλο στην Εθνική αλλά ίσως έχει και άλλες δραστηριότητες στο Λονδίνο και δεν προλαβαίνει.
Ίσως έτσι να εξηγούνται καμιά φορά τα διοικητικά συμβούλια μέσω τηλεδιάσκεψης….
-Οι υπερεξουσίες στην Αλίκη ωστόσο έχουν ενοχλήσει πολλούς στο εσωτερικό της τράπεζας.
Τουλάχιστον η Αλίκη της Εθνικής έχει ένα ρόλο ολίγον αυταρχικό αλλά σε όλα τα άλλα είναι τύπος και υπογραμμός.
-Η άλλη Αλίκη που δεν βρίσκεται στην Εθνική και η οποία αποτέλεσε πέτρα του σκανδάλου μεταξύ Γιάννη και Στέλιου είναι μια άλλη ιστορία που θα γράψουμε άλλη φορά.
Καταλάβατε ότι είπαμε να γράψουμε λίγο χαλαρά σήμερα γιατί νωρίς το Σάββατο 5 Μαΐου θα ασχολούμαστε μόνο με τα stress test.

Τι θα συμβεί με την Εθνική Ασφαλιστική;

Θα πάρει κινέζος την Εθνική Ασφαλιστική;
Όποιος το πιστεύει να σηκώσει το χέρι.
Τι…κανείς δεν το σηκώνει;
Προφανώς γιατί όλοι έχουν καταλάβει ότι ούτε Fosun ούτε άλλος κινέζος θα πάρει την Εθνική τράπεζα παρά τα data room που άνοιξαν…
Το πιθανότερο είναι να γίνει IPO και να πουληθεί εντός χρηματιστηρίου το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής μαζί με το management.


ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates