Του Πάρι Κουρτζίδη
Κι ενώ ο γενικός Διευθυντής Πληροφορικής και Group CIO της Εθνικής Τράπεζας δεν δείχνει να έχει καμία απολύτως διάθεση για διαφάνεια, καθώς δεν απαντά στα «καυτά ερωτήματα» που του έχουν θέσει τα Piperata.gr μέσω δύο αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων ιδιαίτερη αίσθηση κάνει και το γεγονός ότι ο διευθυντής εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου δεν έχει ενδιαφερθεί να δει τι ακριβώς συμβαίνει σχετικά με τις πλουσιοπάροχες συμβάσεις που παρέχονται στην «Accenture», της οποίας ανώτατο στέλεχος ήταν ο σημερινός επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφορικής της ΕΤΕ!
Σε αντίθεση με τους προαναφερόμενους που οι «κακές γλώσσες» λένε ότι διατηρούν μεταξύ τους άριστες σχέσεις, η υπόλοιπη διοίκηση, μετά την αποχώρηση του «προστάτη Φραγκιαδάκη», έχουν δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουν με εσωτερικούς ελέγχους τι ακριβώς συμβαίνει, κι αν υπάρχει κάτι «αμαρτωλό»… ή αν προκύπτει μόνο θέμα ηθικό και δεοντολογικό, από τέτοιου είδους υπέρογκες συμβάσεις της ΕΤΕ με την προαναφερόμενη ιδιωτική εταιρεία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει καθεστώς και μονοπωλίου…
Στο μεταξύ, τα σκανδαλώδη δρώμενα στην Εθνική Τράπεζα τα οποία φθάνουν ως πληροφορίες – καταγγελίες στα Piperata.gr δεν σταματούν στη διεύθυνση πληροφορικής… Τα πιο «φρέσκα» και «πιπεράτα» νέα έχουν να κάνουν με την ενοικίαση ανθρώπινου δυναμικού από την ΕΤΕ. Όπως μπορείτε να δείτε, με βάση τους παρακάτω πίνακες που έχουν δει το φως και καταγράφουν το ανθρώπινο δυναμικό μέχρι και το 2013, η ΕΤΕ έχει 12.275 άτομα προσωπικό. Σήμερα, αυτό το προσωπικό πρέπει να είναι κατά πολύ μειωμένο, καθώς έχουν μεσολαβήσει νέες εθελούσιες έξοδοι. Αν δεχθούμε, όμως, πως παραμένουν 13.000 μόνιμοι υπάλληλοι περίπου, με μέσο όρο μηνιαίων απολαβών 2.500 ευρώ (χωρίς τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών), τότε το κόστος αυτού του δυναμικού ανέρχεται σε 33 – 34 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.
Τι πληροφορούμαι κατ’ αποκλειστικότητα και θα επανέλθω με αναλυτικά στοιχεία και συγκεκριμένους πίνακες, όσον αφορά το «κρυφό προσωπικό»; Ότι η Εθνική Τράπεζα νοικιάζει κάθε χρόνο, μέσω συγκεκριμένων εταιρειών, ανθρώπινο δυναμικό το οποίο κοστίζει στον Όμιλο 40 εκατομμύρια ευρώ το μήνα! Δηλαδή κατά πολύ περισσότερα εκατομμύρια ευρώ από ότι κοστίζουν οι εναπομείναντες μόνιμοι!
Ρωτώ, λοιπόν, τη διοίκηση, όπως και κάθε αρμόδιο, αλλά και τον Νίκο Χριστοδούλου, τον «Mr. Group CIO του ομίλου» και γενικό διευθυντή πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας:
- Σε τι χρειάζεται αυτό το δυναμικό και ποιο είναι το ποσό με το οποίο αμείβεται κάθε ενοικιαζόμενος υπάλληλος;
- Ποιο είναι το ακριβές όφελος των εταιρειών που παρέχουν τους ενοικιαζόμενους υπαλλήλους;
- Είναι αλήθεια ότι κοστίζει στην Εθνική το ενοικιαζόμενο δυναμικό 40 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως;
- Ποιες είναι οι εταιρείες που παρέχουν αυτούς τους ενοικιαζόμενους υπαλλήλους στην ΕΤΕ και πως διασφαλίζεται η διαφάνεια με την οποία γίνονται αυτές οι υπέρογκες συμβάσεις;
- Ποιος προτείνει τις ανάγκες, ποιος και ποιος υπογράφει τις συμβάσεις… και γιατί δεν επιλέγεται άλλος τρόπος για να καλυφθούν τα κενά… εφόσον όντως υπάρχουν και δεν «μαγειρεύονται»;
πηγη: piperata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου