.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΚΥΠΡΟΣ: Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΙΡΑΣΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΨΟΥΣ 6.500.000€ ΣΕ 7 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ !!!

ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Με αυξημένα πρόστιμα προς τις τράπεζες επιχειρεί να «σφίξει τα λουριά» η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) όσον αφορά στη μη τήρηση των διαδικασιών πρόσληψης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις, όπως το ξέπλυμα χρήματος.




Λόγω της πίεσης που ασκείται και στην Κύπρο για τις περιπτώσεις που δε διασφαλίζονται διαφανείς διαδικασίες, τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά.

Σημειώνεται πως αν το πρόστιμο καταβληθεί εντός καθορισμένου χρονικού ορίου, τότε μειώνεται κατά 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ», πρόστιμα €6,58 εκατ. σε 7 πιστωτικά ιδρύματα για παραβάσεις που αφορούν ξέπλυμα χρήματος επέβαλε η Κεντρική από το 2015 μέχρι και χθες.

Το τελευταίο ήταν της τάξης των €715.000 στην cdbbank (Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως) λόγω μη συμμόρφωσής της με συγκεκριμένες πρόνοιες των περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων του 2007 έως 2016.

Η cdbbank ανακοίνωσε ότι σεβόμενη την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για την επιβολή χρηματικού προστίμου, προτίθεται να συμμορφωθεί άμεσα με αυτή.


Επισημαίνει πως το πρόστιμο που επιβλήθηκε αναφέρεται σε ελέγχους που αφορούν περιόδους μέχρι το 2016 και ότι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις συστάσεις της ΚΤ, η cdbbank προχώρησε ήδη σε όλες τις αναγκαίες διοικητικές αλλαγές και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση και βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών και πολιτικών της.

● Στις 8 Ιανουαρίου 2018 ανακοινώθηκε πρόστιμο €352.980 στην Jordan Ahli Bank Plc – Cyprus Branch. Η ΚΤ αιτιολόγησε την απόφασή της λόγω μη συμμόρφωσης της τράπεζας με συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας.

● Την 1η Δεκεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου στην RCB Bank ύψους €800.000 μετά από ευρήματα επιτόπιων ελέγχων που κάλυπταν την περίοδο μέχρι το 2014. Αυτό έγινε λόγω μη συμμόρφωσής της με συγκεκριμένες πρόνοιες των περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων. Η RCB Bank διευθέτησε εγκαίρως το χρηματικό πρόστιμο και κατέβαλε, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το ποσό €680.000. Στην ανακοίνωση η Τράπεζα είχε αναφέρει ότι η κύρωση δεν σχετίζεται με τον εντοπισμό οιωνδήποτε περιστατικών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

● Την 1η Νοεμβρίου 2016 ανακοινώθηκε η επιβολή κυρώσεων με μορφή προστίμου στην Public Joint-Stock Company Commercial Bank «Privatbank» (υποκατάστημα Κύπρου) ύψους €1.535.000. Και αυτή τη φορά η ΚΤ επικαλέστηκε λόγους μη συμμόρφωσης της Τράπεζας με συγκεκριμένες πρόνοιες των σχετικών νόμων.

● Στις 15 Ιουλίου 2016 ανακοινώθηκαν από την ΚΤ κυρώσεις υπό μορφή προστίμου στην Ελληνική Τράπεζα ύψους €1.145.000 λόγω παράλειψης συμμόρφωσής της με συγκεκριμένες πρόνοιες των περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην ΚΤ ότι έχει αναλάβει διορθωτικά μέτρα και ενέργειες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου το 2014 και ότι επρόκειτο να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για πλήρη και ολοκληρωμένη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της. Η ΚΤ είχε ήδη ενημερωθεί για τη λήψη σημαντικών μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή αρκετά πριν την επιβολή του προστίμου.

● Στις 31 Μαΐου 2016 η ΚΤ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων με μορφή προστίμου στην Central Cooperative Bank of Bulgaria (υποκατάστημα Κύπρου) ύψους €25.000 λόγω παράλειψης συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για παράνομες δραστηριότητες.

● Το 2015 η ΚΤ είχε επιβάλει πρόστιμο €2 εκατ. στην FBME για ξέπλυμα και χρηματοδότηση τρομοκρατίας.



ΠΗΓΗ: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates