.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ & ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΟΕΚ !!!

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Μετά το Πάσχα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, όπου θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ για την ρύθμιση των δανείων τους.




Η Δευτέρα του Θωμά, 16 Απριλίου, είναι η επικρατέστερη μέχρι στιγμής ημερομηνία, για την λειτουργία της πολυαναμενόμενης ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).Εκεί θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο νέο ευνοικό καθεστώς μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι οφειλέτες του τ. ΟΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική υπουργική απόφαση περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για 81.715 οφειλέτες : διαγραφές βασικού ποσού οφειλών, τόκων και προσαυξήσεων, γενναίες εκπτώσεις και επιμήκυνση για μια 10ετία του χρόνου αποπληρωμής. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τους δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων του ΟΕΚ και όχι όσους είχαν δανειστεί από τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου. 

Αναλυτικά προβλέπεται :




  • Διαγραφή υπολοίπου οφειλής για όσους έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€ (άληκτο κεφάλαιο, ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο και τόκοι υπερημερίας) και για όσους έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου. Περί τους 47.000 δανειολήπτες αποπληρώνουν έτσι πλήρως την οφειλή τους.
  • Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.
  • Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.
  • Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
  • Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών κι επιπρόσθετη έκπτωση 10% για ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, χήροι/χήρες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
  • Επιπρόσθετη έκπτωση 20% για τους πολύτεκνους μετά τη μείωση του 15%.
  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 έτη (μειώνεται σημαντικά η μηνιαία δόση).


Προβλέπονται επίσης ειδικά μέτρα για άνεργους και ευρισκόμενους σε αδυναμία πληρωμής: 

  • μπορούν με αίτησή τους να ζητούν από τον ΟΑΕΔ εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για 6 μήνες και συνολικά για 3 έτη. 
Ισχύουν επίσης μέτρα γρήγορης αποπληρωμής: 

  • Όσοι καταβάλουν το 60% του τελικού ποσού εντός 5 ετών δικαιούνται μείωσης 40%, δηλαδή θα έχουν εξοφλήσει, ενώ όσοι καταβάλλουν το 80% εντός 8 ετών θα έχουν επίσης εξοφλήσει. 

Ο δικαιούχος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση του δικαιώματος γρήγορης αποπληρωμής. 

Ισχύει επίσης ρύθμιση ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος δανείου:

  • Δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ και χρέος έως 26.000€ μπορούν να καταβάλλουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις (μηνιαία δόση έως 208,3€). 
  • Για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000€ και χρέος μεγαλύτερο των 26.000€ μπορούν να καταβάλουν το 10% του εισοδήματος σε 12 δόσεις (μηνιαία δόση έως 291,6€).

Το 70,3% των δανειοληπτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι τόκοι υπερημερίας έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ διευκρίνισε χθες ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Μάριος Μουζάλας σε εκδήλωση στη Λάρισα για την ρύθμιση. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατηγορία όσων πήραν δάνεια από τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου, λέγοντας πως γίνεται προσπάθεια να βρεθούν αναλυτικά τα στοιχεία τους σε συνεργασία με τις τράπεζες.


πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates