.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΘΗΣΑΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ !!! ΣΤΑ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ο ΤΖΙΡΟΣ !!!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ...ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
Διαστάσεις έχει λάβει το παρεμπόριο κηπευτικών και φρούτων, εκτινάσσοντας τον παράνομο τζίρο παραπάνω από τον κύκλο εργασιών των 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ των χονδρεμπόρων που βρίσκονται εντός της οργανωμένης Λαχαναγοράς του Ρέντη.




Η ανεξέλεγκτη δράση επιχειρήσεων με παράνομες δραστηριότητες που βρίσκονται πέριξ του Ρέντη καθώς και η λαθραία διακίνηση προϊόντων από «ψευτοπαραγωγούς» θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα νόμιμων εταιρειών και παράλληλα εξαπατούν τους καταναλωτές. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, η αξία των οπωροκηπευτικών που πωλούνται παράνομα ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Τις καταγγελίες κάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Αθήνας Στέφανος Κυρλής, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» ξετυλίγει το κουβάρι... τόσο της λαθραίας διάθεσης αγροτικών προϊόντων όσο και των νέων κόλπων που μετέρχονται επιτήδειοι:


Πώς λειτουργούν

«Μετά τις ελληνοποιήσεις της πατάτας, έχουμε και την κυπροποίηση» περιγράφει χαρακτηριστικά. «Οι καταναλωτές δείχνουν εμπιστοσύνη στις πατάτες Κύπρου, οι οποίες θεωρούνται καλύτερες ποιοτικά. Οι παράνομοι έμποροι έχουν πιάσει αυτή τη στροφή και πια προχωρούν σε βαφτίσια της ελληνικής ως κυπριακής πατάτας» σημειώνει και συνεχίζει: «Ετσι το συγκεκριμένο προϊόν, επειδή μοιάζει με εκείνο της Τρίπολης, βαφτίζεται ως κυπριακό. Με εικονικά τιμολόγια πωλείται σε οπωροπωλεία ή και σε αλυσίδες λιανικού εμπορίου». Ποιο είναι το όφελος; Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν έμποροι, η κυπριακή πατάτα φτάνει σε νόμιμες ελληνικές επιχειρήσεις με τιμή (συνυπολογίζοντας και το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς) στα 0,56 ευρώ το κιλό. Από το χωράφι του νησιού φεύγει με 0,48 ευρώ το κιλό συν άλλα 0,08 ευρώ τα έξοδα της μεταφοράς. Με τα βαφτίσια... οι παράνομοι πωλούν την πατάτα Τρίπολης, η οποία έχει χαμηλότερη τιμή, 0,42 ευρώ, ως «Κύπρου».

Με ένα δελτίο αποστολής

Παράνομη εμπορία κάνουν και τα λεγόμενα πρακτορεία που είναι στην περιοχή. «Αν και το αντικείμενό τους είναι η μεταφορά προϊόντων, ωστόσο και αυτά πωλούν παρανόμως προϊόντα» λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ και αποκαλύπτει όσα έχουν δει οι έμποροι: «Κάθε πρωί έρχονται φορτηγά, για παράδειγμα, από την Κρήτη. Με ένα δελτίο αποστολής διακινούν όλες τις ποσότητες. Δεν έχουν ένα παραστατικό για κάθε παραγωγό και το προϊόν που του αντιστοιχεί. Αν ο οδηγός πέσει σε μπλοκ ελέγχου, συμπληρώνει ένα όνομα».

Εντός της οργανωμένης Λαχαναγοράς δραστηριοποιούνται 330 επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών και κάνουν κύκλο εργασιών από 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη χρονιά. Τα 300 εκατ. ευρώ από αυτά πάνε στα δημόσια έσοδα (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) και την ίδια ώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται από το παρεμπόριο που γίνεται λίγα μέτρα μακριά από την Κεντρική Λαχαναγορά.

Καταγγελίες

Το πάρτι... φοροδιαφυγής αποδεικνύεται και από άλλες καταγγελίες των εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς: «Τον περασμένο χρόνο απευθυνθήκαμε στον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, τον Γιώργο Γαβριήλ. Πράγματι, προχώρησαν οι υπηρεσίες του σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους φορτηγών. Στο πρώτο μπλοκ ήλεγξε 10 φορτία, τα 7 επιστράφηκαν, και στο δεύτερο ήλεγξε 9 και τα 5 επιστράφηκαν λόγω ελλιπών παραστατικών. Ο ίδιος μας είπε ότι διαθέτει μόλις 11 άτομα προσωπικό και δεν έχει τη δυνατότητα να στρέψει τον όγκο της δουλειάς στην αγορά» λέει ο κ. Κυρλής.

Ο ΣΕΚΛΑ ζήτησε την παρέμβαση και της δημοτικής αρχής του Μοσχάτου για τις παράνομες δραστηριότητες εμπορίας πέριξ της οργανωμένης Λαχαναγοράς. Η απάντηση που έλαβε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, ήταν πως έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα όταν δεχθεί καταγγελία και αφού ελεγχθεί από την Αστυνομία.

Οι έμποροι της Λαχαναγοράς του Ρέντη αποκαλύπτουν και άλλες παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μπροστά τους: «Αν έρθετε τα ξημερώματα, θα δείτε έξω σε πάρκινγκ μεγάλων αλυσίδων φορτηγά να κωλώνουν... τις καρότσες τους και να γίνεται παράνομη εκφόρτωση και φόρτωση προϊόντων χωρίς παραστατικά. Αυτά φεύγουν και πάνε σε υπαίθριες αγορές». Και συνεχίζουν: «Οι γαλλικές πατάτες βαφτίζονται Θήβας. Οι πρώτες κοστίζουν 0,25 ευρώ το κιλό και οι δεύτερες 0,40 ευρώ. Τις εισαγόμενες ποσότητες τις μεταφέρουν σε συσκευαστήρια, τους ρίχνουν χώμα Θήβας και στη συνέχεια τις πωλούν ως ελληνικές σε τιμές εγχώριας προέλευσης».

Σε ανάλογες επισημάνσεις προχωρά και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης: «Καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την αγροτική οικονομία, την υγιή επιχειρηματικότητα, το κόστος ζωής και τα έσοδα του κράτους είναι ο τρόπος διακίνησης των οπωροκηπευτικών. Το 38% της αξίας των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα είναι φρούτα και κηπευτικά. Από αυτά, ένα σημαντικό μέρος εξάγεται, όμως το μεγαλύτερο μέρος διακινείται στην εσωτερική αγορά. Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δαπανά 684 ευρώ το έτος για την αγορά νωπών οπωροκηπευτικών, γεγονός που σημαίνει ότι, σε επίπεδο χώρας, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτών των προϊόντων διακινείται χωρίς παραστατικά, φαινόμενο που συνεχώς διευρύνεται».

Το λιμάνι

Μια άλλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι έμποροι του Ρέντη ήταν να ανοίξει και το λιμάνι του Πειραιά για την εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας με κοντέινερ. Το προϊόν, επειδή έχει προέλευση από τρίτη χώρα, έχει συγκεκριμένα σημεία εσόδου στην ΕΕ. Αυτά είναι ο Αστακός, η Θεσσαλονίκη και το Κιάτο: «Στη διάρκεια της διαδρομής από το λιμάνι μέχρι τον χώρο όπου γίνονται οι έλεγχοι χιλιάδες κιλά χάνονταν... προς παράνομη διακίνηση. Ιδίως στο Κιάτο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ. «Καταφέραμε να ανοίξουμε το λιμάνι του Πειραιά, εντός των εγκαταστάσεων της COSCO, όπου οι έλεγχοι είναι πιο αυστηροί και εξονυχιστικοί. Με τον τρόπο αυτόν σπάμε και το παράνομο εμπόριο» σημειώνει ο κ. Κυρλής.


Ο «πόλεμος» της μπανάνας και οι παράνομες επιχειρήσεις

Η διοίκηση του ΣΕΚΛΑ καταγγέλλει και τη μη νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων που είναι πέριξ της οργανωμένης αγοράς στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια. Κρατά δεκαετίες, χωρίς όμως να έχει υπάρξει παρέμβαση.

Ο σύνδεσμος των εμπόρων έχει ενημερωθεί επισήμως από τον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου πως «στα μητρώα των υπηρεσιών του δεν υπάρχουν χορηγηθείσες άδειες χονδρικού εμπορίου, καθώς οι χρήσεις γης έξωθεν της Λαχαναγοράς δεν επιτρέπουν το χονδρικό εμπόριο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» περιγράφει ο κ. Κυρλής.

Οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν ως αποθήκες κηπευτικών και φρούτων και παρ’ όλα αυτά πωλούν σε λαϊκές αγορές, οπωροπωλεία και σουπερμάρκετ, σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης του ΣΕΚΛΑ: «Υπάρχουν αποθήκες και εγκαταστάσεις ωρίμασης μπανάνας. Εν τούτοις κάνουν χονδρικό εμπόριο αν και δεν έχουν τη νομιμότητα να το πράττουν αυτό. Και τα καταστήματα που είναι εδώ στη Λαχαναγορά έχουν, για παράδειγμα, άδεια πώλησης μπανάνας, αλλά τις εγκαταστάσεις ωρίμασης τις έχουν εκτός αυτής, σε περιοχές όπου το επιτρέπουν οι χρήσεις γης».

«To Βήμα» απευθύνθηκε σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Στελέχη τους σημείωσαν ότι δεν αγοράζουν προϊόντα από επιχειρήσεις με παράνομη χονδρεμπορική δραστηριότητα, ενώ σημειώνουν την ανάγκη της τήρησης της νομιμότητας ανεξαιρέτως από όλη την αγορά.


πηγη: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates