.

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS: ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΕΛΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ;;;

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΧΕΙ...
Τον προειδοποίησαν οι ίδιοι που του ζήτησαν-βοήθησαν τελικά να την κοπανήσει ;;;




Δίκη Siemens: Τι κατέθεσε το πρώην στέλεχος της HSBC Κατερίνα Μαρμαρά

Στο πρόσωπο του «κερδοφόρου εξαίρετου τραπεζικού πελάτη» όπως τον χαρακτήρισε, Χρήστου Καραβέλα, πρώην στελέχους της Siemens Hellas, επικεντρώθηκε η μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Μαρμαρά, στελέχους της τράπεζας HSBC στην Ελλάδα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της δίκης για τα μαύρα ταμεία του κολοσσού της Siemens.

Η κυρία Μαρμαρά, η οποία συνδέεται με φιλική σχέση με την οικογένεια Καραβέλα, αναφέρθηκε σε μεγάλα ποσά που διατηρούσε σε λογαριασμούς στην τράπεζα ο Χρήστος Καραβέλας από το 1991 και μετά, καθώς και σε επενδύσεις που έκανε. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο άλλοτε επικεφαλής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της εταιρίας, «ήταν ένας κερδοφόρος εξαιρετικός πελάτης» τον οποίο η τράπεζα συνέστησε στη Barclays του Λονδίνου προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ακολούθως να αγοράσει, μέσω αυτής, ακίνητο στον Παρνασσό.


Σύμφωνα με την κυρία Μαρμαρά, ο Καραβέλας εκμεταλλευόμενος τον «νόμο Αλογοσκούφη» για επαναπατρισμό χρημάτων, μετέφερε το 2004 στην τράπεζα ποσό περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στη συνέχεια προθεσμιακούς με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειας του.
Κατά την εξέτασή της από την εισαγγελέα έδρας, η μάρτυς δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων προκειμένου να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο στις 14 και 15 Μαϊου 2008 όλοι οι λογαριασμοί Καραβέλα ρευστοποιήθηκαν και τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της συζύγου του σε άλλη τράπεζα. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, «ο κ. Καραβέλας θύμωσε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει ένα μεγάλο ποσό που είχε ζητήσει, μία μέρα προτού κλείσει τους λογαριασμούς».

Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε ιδιαίτερα ρωτώντας αν γνωρίζει για το φαξ που είχε αποστείλει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος ερευνούσε πλέον την υπόθεση της Siemens, προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Η επίμαχη συγκυρία κατά τη μάρτυρα ήταν απολύτως συμπτωματική και επέμεινε ότι ο Καραβέλας θύμωσε γιατί δεν του έδωσαν τα χρήματα που ζήτησε. Σε ερωτήσεις της εισαγγελικής λειτουργού, ως προς το γιατί δεν τα έδωσε, η κ. Μαρμαρά είπε ότι «δημιούργησε μία σκέψη ότι ήθελε να πάρει τόσο μεγάλο ποσό και είχε αλλάξει και η νομοθεσία και δεν επιτρεπόταν να δίνουμε έτσι ποσά άνω των 40 χιλιάδων ευρώ».

Εισαγγελέας : Γνωρίζετε τι εισόδημα δήλωνε τότε ο κ. Καραβέλας; Υπήρχαν οι φορολογικές του δηλώσεις στους φακέλους των λογαριασμών…

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι …


Εισαγγελέας : Να σας πω εγώ. Το έτος 2007 δήλωσε 49.000 ευρώ. Και μου λέτε τώρα ότι «σας δημιούργησε μία σκέψη» ότι ήθελε να πάρει ένα ποσό πάνω από 100.000 ευρώ και όχι ότι σας έφερε καταθέσεις επτά εκατομμυρίων ευρώ…

Μάρτυρας: Τα χρήματα ήρθαν από ευρωπαϊκή τράπεζα.


Η μάρτυς εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή Αθανασίου η ίδια η τράπεζα να θέλησε «να διώξει τον πελάτη». Η θέση αυτή της κ. Μαρμαρά προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου ο οποίος παρατήρησε ότι «όπως φαίνεται εδώ, δεν «έδιωξε» τον πελάτη, αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα αλλού».


Σύμφωνα με την εισαγγελέα αλλά και την Πολιτική Αγωγή, που επικαλέστηκαν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, τα επίμαχα χρήματα - τα οποία, όπως είπε η κυρία Μαρμαρά, μπορεί και να ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ-, κατέληξαν στην Ουρουγουάη.


Ολοκληρώθηκε η εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, τα ημερολόγια της οποίας αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens κ. Θόδωρου Τσουκάτου.


Με τις ερωτήσεις του προς την κυρία Τσακάλου, ο συνήγορος Τσουκάτου, κ. Διονύσης Γκούσκος, επεχείρησε να αναδείξει ότι οι δεκάδες αναφορές του ονόματος του εντολέα του στα επίμαχα ημερολόγια δεν συνοδεύονταν από συναντήσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.


Σε πολλές περιπτώσεις η μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί εάν οι εγγραφές της στα ημερολόγια ήταν απλώς προσπάθειες επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο ή ραντεβού. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τσουκάτου, επικαλούμενος τα ημερολόγια του δικού του εντολέα, υποστήριξε ότι οι συναντήσεις των δυο ανδρών, μέσα σε τρία χρόνια, ήταν συνολικά εννέα τον αριθμό.


Μάλιστα, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, προσκόμισε στο δικαστήριο και τα ημερολόγια, του 1998, της γραμματέως του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.


Συνήγορος: Έχετε κάνει «βελτίωση» της κατάθεσής σας σε βάρος του Θόδωρου Τσουκάτου. Έχετε κάτι εναντίον του;

Τσακάλου: Απολύτως τίποτα.

Συνήγορος: Θυμάστε αν ο κ. Τσουκάτος επικοινώνησε με τον κ. Χριστοφοράκο προκειμένου να προωθήσει κάποια βιογραφικά, ή σε μια προσπάθεια να επιδοτηθούν σύλλογοι;

Τσακάλου : Δεν θυμάμαι. Αυτό, όμως, ήταν μια συνηθισμένη πρακτική απ όλους τους πολιτικούς.

Αναφερόμενη στο ένα εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έλαβε ο Θόδωρος Τσουκάτος από τη Siemens, για να τα κατευθύνει - σύμφωνα πάντα με τον ίδιο - στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, η μάρτυς κατέθεσε ότι ο Χριστοφοράκος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εκείνος του έδωσε τα χρήματα.

«Μου έκανε ένα νεύμα, μου έδειξε τον αριθμό 1 (σ.σ. έκανε την ανάλογη κίνηση με το χέρι της) σε συζήτηση που είχαμε γύρω από τον κ. Τσουκάτο», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυς.

Συνήγορος : Από ένα νεύμα καταλάβατε ότι του έδωσε χρήματα;

Τσακάλου : Μπορώ να τον ερμηνεύω πολύ καλά ύστερα από 25 χρόνια συνεργασίας. Το «1» δεν μπορώ να ξέρω ότι είναι εκατομμύριο, αλλά το υπέθεσα.

Συνήγορος : Τι καταλάβατε ακριβώς;

Τσακάλου : Υπέθεσα... Άλλωστε αυτό συμπίπτει και με την ομολογία του ίδιου.

Συνήγορος : Γιατί δεν το αναφέρατε νωρίτερα;

Τσακάλου : Δεν μπορούσα να πω τι συνάγεται από ένα νεύμα ...

Συνήγορος : Εάν ο κ. Χριστοφοράκος αποσκοπούσε να δωροδοκήσει κάποιον, θα λάμβανε προφυλάξεις.

Τσακάλου : Φαντάζομαι πως ναι. Δεν με ενημέρωνε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γκούσκος επανέφερε το αίτημα του για κατ' αντιπαράσταση εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου με την συνεργάτιδα του κ. Κώστα Σημίτη, κυρία Μάνια Κωστοπούλου, η οποία έχει διαψεύσει συναντήσεις τις οποίες έχει αναφέρει η πρώτη.


Ας θυμηθούμε μερικά παλαιότερα άρθρα για την φυγή Καραβέλα...


Λάθη, παραλείψεις, ερωτήματα για τη φυγή Καραβέλα

Δύο μείζονα αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν από την έρευνα για το ρόλο του Κ. Χαλαστάνη, πρέσβη στη Γαλλία και πρώην διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στην υπόθεση της φυγής του εμπλεκόμενου στην υπόθεση Siemens Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό, τον Μάιο του 2009.

1 Γιατί η έρευνα που ακολούθησε μετά το επίμαχο τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη δεν κατευθύνθηκε στο αν κάποιος από τους 21 παραλήπτες του τηλεγραφήματος ενημέρωσε τον Χρ. Καραβέλα και εκείνος διέφυγε στο εξωτερικό, όταν καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα, που ο Τύπος έγραφε για την υπόθεση, έμενε στην Αθήνα;

2 Γιατί ύστερα από τέσσερα χρόνια τα 3.000.000 δολάρια του εμβάσματος αλλά περίπου κι άλλα τόσα που δαπανήθηκαν για την αγορά σπιτιού από τον Χρ. Καραβέλα στην κοσμική Punta del Este, ενώ είναι δεσμευμένα από τις αρχές της Ουρουγουάης, «λιμνάζουν» στο Μοντεβιδέο;

Καθυστέρηση

Από την έρευνα προκύπτει ότι πλήθος λαθών και παραλείψεων και εμπλοκή περισσοτέρων του ενός (ανάμεσά τους και ο Κ. Χαλαστάνης) οδήγησαν στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση των ελληνικών αρχών να κινητοποιηθούν και επέτρεψαν ουσιαστικά στον Χρ. Καραβέλα να αποδράσει.

Στο τηλεγράφημα (22/5/2009, ώρα Ουρουγουάης 08.44) του τότε πρέσβη στην Ουρουγουάη, Νίκου Δεικτάκη, προς την Αθήνα και την Α8 Διεύθυνση Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με τίτλο «Ουρουγουανές αρχές ζητούν πληροφορίες ως προς άτομα ενδεχομένως εμπλεκόμενα σε υπόθεση Siemens», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με ενημέρωσε προ ολίγου ο γ.γ. της Εθνικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος Ξεπλύματος Χρήματος της Ουρουγουάης, Ρικάρντο Ζιλ, ότι προσφάτως η οικογένεια Καραβέλα εισήγαγε στην Ουρουγουάη έμβασμα 3 εκατ. δολαρίων και επιπλέον προέβη σε αγορά ακινήτου στη λουτρόπολη Punta del Este. Τα σχετικά ποσά απεστάλησαν μέσω Κύπρου. Οι αρχές της Ουρουγουάης εκτιμούν ότι τα ως άνω χρήματα αποτελούν ενδεχομένως προϊόν σχετιζόμενο με ανακρίσεις σε Ελλάδα για την υπόθεση Siemens. Ο κ. Ρικάρντο Ζιλ μου εγνώρισε ότι οι δικαστικές αρχές έχουν παγώσει τα ως άνω μετρητά όσο και την αγορά του προαναφερθέντος ακινήτου. Οι ουρουγουανές αρχές ζητούν κατ' αρχάς επιβεβαίωση εκτιμήσεως ότι το θέμα ενδιαφέρει τις ελληνικές αρχές και σε περίπτωση θετικής απάντησης όπως τεθούν σε ενέργεια σχετικές, νόμιμες από πλευράς μας, διαδικασίες. Η ως άνω υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης».

Τα λάθη

Αν και έμπειρος διπλωμάτης, ο σήμερα συνταξιούχος κ. Δεικτάκης υπέπεσε σε λάθη, που στοίχισαν σε χρόνο και ουσία:

* Πρώτον, έστειλε το τηλεγράφημα σε λάθος διεύθυνση (αντί για την Ε3 Διεύθυνση Δικαστικών Υποθέσεων).

* Δεύτερον, το διαβάθμισε μεν ως «άκρως εμπιστευτικόν», όχι όμως και ως «αμέσου επιδόσεως», με αποτέλεσμα από το πρωί της 23ης Μαΐου 2009, ημέρα Σάββατο, ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης, Αλ. Κογεβίνας, και οι υπόλοιποι 20 αποδέκτες, να το παραλάβουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου, το πρωί. Είχαν χαθεί ήδη 48 ώρες, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο κ. Δεικτάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά για την εξέχουσα σημασία του τηλεγραφήματος. Οχι όμως τον Αλ. Κογεβίνα, αλλά τον επικεφαλής της Α' Γεν. Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων, κ. Βασιλόπουλο, σήμερα διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Σαμαρά.

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε άμεσα τον τότε διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της κ. Μπακογιάννη, Κ. Χαλαστάνη, επικοινώνησε δε και με τον κ. Κογεβίνα, ζητώντας του να αναμένει εντολές. Με βάση τα όσα έχει πει ο κ. Χαλαστάνης (και ενώ δεν απαντούσε στα επίμονα τηλεφωνήματα του κ. Κογεβίνα ώς τη Δευτέρα το μεσημέρι), ο ίδιος δεν ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη παρά την επόμενη ημέρα το πρωί, επικαλούμενος το φόρτο εργασίας της υπουργού.

Απόδραση

Το σήμα για να κινηθούν οι ελληνικές αρχές έφτασε στην Α8 Διεύθυνση (σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο κ. Κογεβίνας στην ΕΔΕ) με κλητήρα μεταξύ 15.00 και 15.30 το μεσημέρι της Τρίτης, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να κινηθούν Τετάρτη πρωί, όταν ο Χρ. Καραβέλας είχε ήδη μπει στο αεροπλάνο προς άγνωστη κατεύθυνση.

Εφόσον ο κ. Κογεβίνας ενημερώθηκε Δευτέρα πρωί, τι έκαναν οι υπόλοιποι 20 αποδέκτες του τηλεγραφήματος; Την απάντηση δίνουν διπλωματικές πηγές, που επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, πως, αν το αποτέλεσμα της ΕΔΕ ήταν διαφορετικό, τότε ίσως κατέληγε σε ευθύνες τής τότε υπουργού Εξωτερικών...



Λίγο πριν φύγει, ο επονομαζόμενος και «ταμίας της Siemens» επιχείρησε να συναντήσει 4-5 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα». Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ:

ΕΠΑΦΕΣ με τουλάχιστον τέσσερις πολιτικούς επιχείρησε ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Ηellas ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, Χρήστος Καραβέλας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγάλη φυγή του. Ο επονομαζόμενος «ταμίας» της Siemens ζητούσε από τα πολιτικά πρόσωπα να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη για την αναφερόμενη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens.

Η πλευρά του φυγόδικου μάνατζερ ισχυρίζεται μάλιστα ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στον κ. Καραβέλα ότι «θα γίνει το καλύτερο δυνατό» και ότι «θα υπάρξει προσπάθεια σχετικής εισήγησης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Γιώργο Σανιδά». Αλλά αν αυτά είναι λόγια, υπάρχει μια ακόμη πιο χειροπιαστή ένδειξη «αρωγής» στον φυγόδικο. Αν και οι υπεύθυνοι μιας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες όχι μόνο μπλόκαραν τους λογαριασμούς του αλλά και αρνήθηκαν κατάθεση μέρους των 14.500.000 ευρώ που επιχειρούσε να διακινήσει ο κ. Καραβέλας την άνοιξη του 2008, οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την εκροή αυτών των χρημάτων στο εξωτερικό· ένα μέρος τους κατέληξε και στην Ουρουγουάη για την αγορά της βίλας στο διάσημο θέρετρο της Πούντα ντελ Εστε. Για αυτές τις ύποπτες συναλλαγές υπήρξε αλληλογραφία από τον Μάιο του 2008 μεταξύ των εκπροσώπων του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος και του τότε προϊσταμένου της επιτροπής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κ. Γιώργου Ζορμπά, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια από άλλες δικαστικές αρχές που ενημερώθηκαν σχετικά.

O Χρήστος Καραβέλας ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 63.500.000 μάρκα- περισσότερα από 32.000.000 ευρώ- διατέθηκαν από τη μητρική εταιρεία για μίζες προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ την περιώνυμη προγραμματική συμφωνία 8002 με τον ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από ένα χειρόγραφο σημείωμα που συνέταξε ο κ. Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998- ασχέτως αν άλλαξαν τελικά χέρια και ποια ακριβώς τα χρήματα αυτά ή τουλάχιστον το σύνολό τους. Οπως αναφέρει σήμερα άλλοτε συνεργάτης του οικονομικού διαχειριστή της Siemens, «ο Καραβέλας ήταν σε θέση να γνωρίζει, μαζί με το άλλο διευθυντικό στέλεχος της Siemens τον Ηλία Γεωργίου, ποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα πήραν μίζες από τη Siemens είτε για συγκεκριμένες δουλειές ή στο πλαίσιο γενικών οικονομικών ενισχύσεων». Ηταν οι άνθρωποι των μυστικών και φέρονται, με βάση όσα ακούστηκαν κατά τις έρευνες στη Γερμανία, να έχουν χρηματίσει πέντε πολιτικούς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις έδιναν τα χρήματα σε βαλίτσες. Μία φορά έστειλαν έμβασμα. Αυτοί γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ποια υπηρεσιακά στελέχη δωροδοκήθηκαν. Μπορούν να περιγράψουν πρόσωπα, συναντήσεις και διαδικασίες» λέει ο ίδιος συνεργάτης.


Στην Γερμανία και ο Καραβέλας ;;;


Ο αόρατος ταξιδευτής κ. Καραβέλας, εξαφανισμένος από το 2009

Κινείται επί επτά χρόνια σαν σκιά. Οι σταθμοί του από το 2009 πολυσύχναστοι. Ο Χρήστος Καραβέλας, 78 χρόνων σήμερα, άφαντος από το 2009 και καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, μοιάζει με χέλι που γλιστράει στην Ευρώπη. Από το Μαρούσι και τη Ρόδο ως το καζίνο του Μόντε Κάρλο και τη Γερμανία. Ξεχασμένος ο πρώην παντοδύναμος των οικονομικών της Siemens φαίνεται να προστατεύεται καλά από εκείνους που εξαγόρασαν πολύ ακριβά (ακόμη και πολιτικά) τη σιωπή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος Καραβέλας, η φυγή του οποίου προκάλεσε πολιτικό σεισμό το 2009, δεν ταξίδεψε στη Νότια Αμερική ή στην Ουρουγουάη, όπως πολλοί πιστεύουν. Μάλιστα, ακόμη και αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν ότι ακριβώς δύο μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2015, βρισκόταν σε κωμόπολη έξω από το Μόναχο. Η «κάλυψή» του θεωρείται δεδομένη, αφού γνωρίζει πολλά για μαύρο πολιτικό χρήμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οταν στις 27 Νοεμβρίου 2015 άρχιζε η δίκη για την υπόθεση της Siemens, στο εδώλιο της κατηγορουμένης βρέθηκε μόνο η σύζυγός του Μάρθα Καραβέλα, για την οποία επίσης υπάρχει απαγόρευση εξόδου. Ο Χρήστος Καραβέλας δεν μπορούσε να εκπροσωπηθεί σε αυτή τη δίκη, αφού όταν ο κατηγορούμενος είναι άγνωστης διαμονής αυτό απαγορεύεται... Οσοι γνωρίζουν πάντως τις σχέσεις του άλλοτε ισχυρού των οικονομικών της Siemens Hellas κουνάνε ειρωνικά το κεφάλι και έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες από αυτά τα επτά χρόνια που εκείνος θεωρείται άφαντος και η οικογένειά του παρακολουθείται στενά. Οι δύο κόρες του δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ η Μάρθα Καραβέλα υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία επαφή μαζί του. Ωστόσο πρόσφατα ανακριτής από το Εφετείο κάλεσε τη σύζυγο και τα παιδιά του και τους σύστησε να πουν στον πατέρα τους να εμφανιστεί και να συνεργαστεί με την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ζωή σαν παραμύθι, αλλά κυνηγημένος σαν το αγρίμι, φαίνεται ότι ζει τα τελευταία επτά χρόνια ο Χρήστος Καραβέλας, του οποίου ήταν γνωστή η αδυναμία για τα ακίνητα. Αυτό και τον πρόδωσε. Η πρώτη πληροφορία ότι εθεάθη κοντά στο Μόναχο ήταν από κατάστημα φωτοτυπικών εργασιών, όπου εμφανίστηκε να βγάζει φωτοτυπίες από συμβόλαια ακινήτων ιδιοκτησίας του. Μάλιστα η πληροφορία αυτή συνέπεσε με προσπάθεια της οικογένειας να νοικιάσει τα πολυτελή ακίνητά του στην Αντίπαρο. Η έρευνά μας πάντως για τον Χρήστο Καραβέλα διήρκεσε χρόνια και τα ίχνη του φαίνεται ότι εντοπίζονται στα εξής σημεία:

Οταν τον Μάιο του 2009 ο Χρήστος Καραβέλας δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί στον τότε ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, διοχετεύθηκε τεχνηέντως ότι έφυγε για τη Νότια Αμερική. Μάλιστα δικαστής της Ουρουγουάης πληροφόρησε την ελληνική Δικαιοσύνη που είχε μεσάνυχτα ότι είχε αγοράσει και ακίνητα τα οποία δεσμεύθηκαν αμέσως μετά τον εντοπισμό του ως διακινητή του μαύρου χρήματος. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως επιμένουν ότι αρχικά φιλοξενήθηκε σε σπίτι των βορείων προαστίων μεταξύ Αμαρουσίου και Χαλανδρίου. Στη συνέχεια και ενώ η σύζυγός του είχε προφυλακιστεί, άρχισε να κινείται μεταξύ Αττικής, Πάρου, Αντιπάρου και Ηρακλείου Κρήτης. Εκεί φιλοξενούνταν από φίλο του ιδιοκτήτη ξενοδοχείου. Κάποιοι επιμένουν ότι προηγουμένως είχε περάσει από τη Ρόδο.

Μετά την αποφυλάκιση της συζύγου του και των δύο θυγατέρων του (οι οποίες δεν παραπέμφθηκαν ποτέ σε δίκη), ο Χρήστος Καραβέλας άρχισε να ταξιδεύει και προς την Ευρώπη. Τα μέσα τα είχε άλλωστε. Από τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, που στο μεταξύ είχαν εντοπιστεί, είχαν κάνει φτερά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ!


Μάλιστα σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των Αρχών ο Καραβέλας έκλεισε ραντεβού με το νομικό του επιτελείο σε καζίνο του Μόντε Κάρλο. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανένας δεν τον πήρε είδηση. Η συνάντηση έγινε και συνομίλησε αρκετή ώρα με τους δικηγόρους του.




πηγες: tovima.gr (2) , enet.gr , kourdistoportocali.com , 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates