.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟ 2018 ;;; ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ...

ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που ήταν στο όνομα τους την 1/1/2018...Αν το χάσουν τους επόμενους μήνες σε πλειστηριασμό θα τους κυνηγάει και η εφορία για τον ΕΝΦΙΑ !!!

Τι δεν καταλαβαίνεις ;;;



Στην πρωτοπορία ο Έλληνας νομοθέτης και πιο συγκεκριμένα η ελληνική Βουλή που φτιάχνει νόμους για χθες ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αύριο και την επόμενη ημέρα. 
Στο επίκεντρο είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος ακινήτων ο οποίος πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και είναι στην κατοχή την πρώτη ημέρα κάθε νέου έτους. 

Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που ήταν στο όνομα τους την 1/1/2018. Στην περίπτωση που το σπίτι μεταβιβασθεί μέσα στο 2018 ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που ήταν στην κατοχή του την πρώτη ημέρα του χρόνου.

Το παράδοξο του νόμου 4223/2013,ο οποίος τροποποιήθηκε με τον 4316/2014 διατηρήθηκε το αρχικό νομοθετικό λάθος και παραμένει έως σήμερα στη… θέση του. Το νομοθετικό κατασκευαστικό πρόβλημα «χτυπάει» όσους ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό. 



Με βάση την ελληνική νομοθεσία είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για το σπίτι που έχασε ή θα χάσει τους επόμενους μήνες στον πλειστηριασμό.
Δηλαδή η εφορία θα «κυνηγάει» τον ιδιοκτήτη που έχασε το σπίτι του στον πλειστηριασμό για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2018. 

Με βάση τη νομοθεσία η μεταβίβαση του ακινήτου πρέπει να δηλωθεί σε διάστημα 30 ημερών αλλά η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών λαμβάνει τη μεταβολή για την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα για το 2019. 

Πρόκειται για ένα ακόμη παράδοξο της ελληνικής νομοθεσίας ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζει την γραφειοκρατική μηχανή ως… παράλογη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ακινήτων που πρόκειται να βγουν to 2018 στο σφυρί ξεπερνούν τα 15.000 και η αντικειμενική τους αξία θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ ανά ακίνητο.
Ο αρχικός στόχος των τραπεζών ήταν για 20.000 ο οποίος δεν είναι εφικτός λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στα Ειρηνοδικεία ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθώς βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο. 

Πάντως η διαδικασία του πλειστηριασμού δεν μπορεί να θεωρεί εύκολη υπόθεση διότι τα δικαιώματα σε κατοικίες ανέρχονται σε 7.333.211 φυσικά πρόσωπα. Το ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερους από ένα δικαιούχο με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να βγει ένα σπίτι στον πλειστηριασμό διότι ο ένας ιδιοκτήτης έχει χρέη προς τρίτους.
Ο δεύτερος και τρίτος δικαιούχος πιθανόν να μην έχει καμία οφειλή.
Ποιος θα προσέλθει σε ένα πλειστηριασμό για το μισό ακίνητο.

Για το σύνολο των ακινήτων (Μονοκατοικίες επαγγελματική στέγη, οικόπεδα, αποθήκες, βιομηχανικά κτίρια, εκπαιδευτήρια αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ) τα δικαιώματα ανέρχονται σε 17.712.232 και αφορά 
φυσικά πρόσωπα και τα δικαιώματα των νομικών προσώπων φθάνουν σε 444.244.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 2.006.071 φυσικά πρόσωπα έχουν ένα δικαίωμα σε ακίνητο και 1.394.238 φυσικά πρόσωπα έχουν δύο δικαιώματα.
Πάντως η λίστα της ΑΑΔΕ εμφανίζει ότι 145 φυσικά πρόσωπα έχουν περισσότερα από 100 δικαιώματα, 979 φυσικά πρόσωπα από 50 έως 100 δικαιώματα.
Από 9 έως 50 δικαιώματα έχουν συνολικά 249.198 φυσικά πρόσωπα.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ένα ακίνητο για να βγει στο πλειστηριασμό πρέπει να έχουν χρέη όλοι οι δικαιούχοι δηλαδή έχουν δικαιώματα στο ακίνητο.


πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates