.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην e-πλατφόρμα των συμβολαιογράφων και οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου.




Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από την εφορία, το οποίο περιλαμβάνεται στο κείμενο της επικαιροποίησης του μνημονίου που είχε διαρρεύσει στις αρχές Δεκεμβρίου, επαναφέρει σήμερα η Καθημερινή.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, με νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση, υλοποιώντας ταυτόχρονα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ξεκινάει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων.

Εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, μαζί με πλήθος άλλων προαπαιτουμένων, η σχετική διάταξη, με στόχο τον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου καθώς, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί ξεχωριστή. Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.


Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει προβληματισμό για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι αφενός το ελληνικό δημόσιο, με βάση τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των δικαιούχων, αφετέρου η εφορία έχει στη φαρέτρα της σειρά διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, όπως για παράδειγμα τις τρέχουσες ρυθμίσεις, ακόμα και την πλέον πρόσφατη τουεξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη έως 50.000 ευρώ.

Αναφέρει επίσης ότι μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα πρέπει να αποφασισθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι κάθε ένας από τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία.

Μάλιστα αναφέρει πως είναι διαφορετικό κάποιος να έχει ακίνητο στον Κολωνό και διαφορετικό στο Κολωνάκι. Επίσης εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Δημόσιο θα βρεθεί απλώς "μπροστάρης" ή επισπεύδων πλειστηριασμών, με πολλούς άλλους πιστωτές να αποκομίζουν και τα περισσότερα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία "βγαίνουν στο σφυρί" σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι "με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα".

Το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών. Ηδη πάντως η ΑΑΔΕ, ακόμα και όταν προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και ακινήτων, ξεκινάει από τους οφειλέτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.



Στην e-πλατφόρμα των συμβολαιογράφων και οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου


Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει οι συμβολαιογράφοι για τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τράπεζες και ιδιώτες μεταφέρονται από τον Μάρτιο και οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου. Η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος διενέργειας πλειστηριασμών σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ενεργοποιώντας παράλληλα τους πλειστηριασμούς υπέρ του Δημοσίου, που έχουν παγώσει τον τελευταίο χρόνο.

Η μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τράπεζες και τους ιδιώτες θα γίνει με ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή και η οποία θα προβλέπει τη σύντμηση των προθεσμιών για τη μετάπτωση των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε ένα μήνα – από δύο που ισχύει σήμερα – για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη αναγγελθεί και σε τρεις μήνες – από έξι που ισχύει σήμερα – για όλους τους νέους πλειστηριασμούς. Η ρύθμιση για τη σύντμηση των προθεσμιών για τους πλειστηριασμούς τραπεζών και ιδιωτών θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, παράλληλα με την ειδική διάταξη που θα προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με επισπεύδοντα το Δημόσιο. Στόχος έως τα τέλη Μαρτίου η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών από τράπεζες, ιδιώτες και δημόσιο να έχει μεταπέσει στο ηλεκτρονικό σύστημα.


Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών μέχρι σήμερα είναι προγραμματισμένοι πάνω από 4.000 πλειστηριασμοί, αλλά ο πραγματικός των πλειστηριασμών που εκκρεμεί είναι πολλαπλάσιος στο βαθμό που αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν λάβει ημερομηνία δημοσίευσης. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για τη διενέργεια 13.000 πλειστηριασμών εντός του 2018.

Το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει από την πλευρά του τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών. Ηδη η ΑΑΔΕ, ακόμα και όταν προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και ακινήτων, ξεκινάει από τους οφειλέτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.



πηγες: capital.gr , mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates