.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΕΡΟΠΑΓΙΤΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ !!!

132 ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕΣΤΕΡΗΣΕ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ Ο ΑΕΡΟΠΑΓΙΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΛΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ
Και η τιμωρία του ;;; Παρακράτηση μισθών 2 μηνών...




Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε την πειθαρχική ποινή της παρακράτησης των αποδοχών δύο μηνών σε εν ενεργεία αρεοπαγίτη, λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων. Μάλιστα, σε δύο υποθέσεις η καθυστέρηση στην έκδοση των αρεοπαγίτικων αποφάσεων ήταν τόσο μεγάλη, που είχε ως συνέπεια να επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία ήταν πλημμελήματα. 

Ο αρεοπαγίτης αρχικά είχε καθυστερήσει συνολικά την έκδοση 132 αποφάσεων, εκ των οποίων οι 28 είναι από το 2012, όταν ακόμα είχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά.

Η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μετά από διαμαρτυρίες και επιστολές δικηγόρων, είχε απευθύνει αλλεπάλληλες επιστολές στον εν λόγω αρεοπαγίτη με τις οποίες του ζητούσε να δημοσιεύσει τις καθυστερούμενες αποφάσεις.



Μετά από όλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής άσκησε σε βάρος του αρεοπαγίτη πειθαρχική αγωγή ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου και ορίστηκε εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του αρεοπαγίτη, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είχε μειωθεί στις 96 εκ των οποίων οι 24 ήταν από το έτος 2012 όταν ακόμη κατείχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε ανεξήγητη καταβολή δυνάμεων, ισχυρίστηκε ο αρεοπαγίτης

Ενώπιον του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου ο αρεοπαγίτης προσκόμισε εκθέσεις επιθεωρήσεων, παλαιότερες αλλά και πρόσφατες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αναφορές για καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων που είχε χρεωθεί.

Επιπλέον ο αρεοπαγίτης ισχυρίστηκε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται «σε καταβολή των δυνάμεών του, η οποία δεν έχει καταστεί δυνατόν να διαγνωστεί ιατρικά». Χαρακτηριστικά σε υπόμνημά του επικαλείται ως αίτιο των καθυστερήσεων «μια ανεξήγητη και επίμονη καταβολή των δυνάμεων, της οποίας τα αίτια δεν κατέστη δυνατόν να διαγνωστούν ιατρικά με βεβαιότητα».

Όπως υποστήριξε ο αρεοπαγίτης στους ίδιους λόγους οφείλεται η αδυναμία του να ανταποκριθεί πλήρως στις επιστολές της προέδρου του Αρείου Πάγου για επίσπευση δημοσίευσης των αποφάσεων που είχαν δικαστεί την διετία 2014-2015.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί του αρεοπαγίτη, κατά το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, είναι αόριστοι. Στην πειθαρχική απόφαση επισημαίνεται ότι τα ιατρικά έγγραφα που προσκόμισε έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη της άσκησης της πειθαρχική δίωξης, πλην ενός.

Κατά την κρίση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι «αδικαιολόγητη» η καθυστέρηση στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων η οποία οφείλεται σε αμέλεια.

Τελικά, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του τις έως τώρα εκθέσεις των επιθεωρητών και το γεγονός ότι διανύει το τελευταίο έτος της δικαστικής του σταδιοδρομίας, αποφάσισε να επιβάλει στον αρεοπαγίτη την πειθαρχική ποινή του προστίμου, το οποίο ισούται με τις καθαρές αποδοχές ΄δυο μηνών, οι οποίες θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις.


Μειοψηφίες

Η απόφαση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη. Μειοψήφησε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι η προσήκουσα ποινή που πρέπει να επιβληθεί είναι αυτή της οριστικής παύσης. Και αυτό γιατί το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε θίγει σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης και η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ,

Επίσης, η σύμβουλος Επικρατείας (προήχθη ήδη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ) Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπυρίδων Ψυχομάνης υποστήριξαν ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή της προσωρινής παύσης των τριών μηνών.



πηγη: directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates