.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 10 ΕΤΩΝ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ !!!

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΠΟΙΝΗ
H πρώτη καταδίκη διευθύνοντος συμβούλου τράπεζας για χειραγώγηση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθήνας έρχεται από την Κύπρο !!!




Ο Ανδρέας Ηλιάδης πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης δέκα χρόνων και βαρύ χρηματικό πρόστιμο μετά την προχθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που τον έκρινε ένοχο για αυτήν την κατηγορία. Η τελική ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο Δεκέμβριο μετά την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Η υπόθεση πέραν του γεγονότος ότι αναφέρεται στην μετοχή εισηγμένης στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρίας (η μετοχή διαγράφτηκε φέτος αφού πλέον η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει καμία παρουσία στην Ελλάδα) έχει ευρύτερη σημασία διότι αφορά ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία της Τράπεζας που πραγματοποίησε ο κ. Ηλιάδης στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ομίλου σον Ιούνιο του 2012 και αφορούσε την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Δηλαδή κατά ένα τρόπο δημιουργεί και δεδικασμένο για αντίστοιχες ανακοινώσεις άλλων ελλήνων τραπεζιτών μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου από την χώρα.

Ειδικότερα όπως μεταδίδεται από την Λευκωσία το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχους την Τράπεζα Κύπρου και τον Ανδρέα Ηλιάδη σε μια εκ των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν, και που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον Ανδρέα Ηλιάδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Σύμφωνα με την κατηγορία, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012, ο κ. Ηλιάδης, ενώ ήταν μέλος του ΔΣ και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής διέδωσε πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα, δηλαδή ενώπιον των μετόχων της τράπεζας προέβη σε παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας.

Αναμφίβολα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο κ. Ηλιάδης «γνώριζε την αβασιμότητα της τοποθέτησης του και δεν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία πως συνειδητά και εν πλήρη γνώσει του ανυπόστατου αυτής αναφέρθηκε σε έλλειμμα €200εκ. Με τον τρόπο αυτό παραπλάνησε τους μετόχους και γενικά τους παρευρισκόμενους στο ακροατήριο της Γ.Σ. (καθώς και την κοινή γνώμη), μεταφέροντας τους εσφαλμένα δεδομένα και οδηγώντας τους σε εσφαλμένα συμπεράσματα και λαθεμένες αντιλήψεις για την υφιστάμενη τότε κατάσταση εν σχέσει με το έλλειμμα της τράπεζας».

"Είναι, πιστεύουμε, θέμα κοινής λογικής πως αν ο Α. Ηλιάδης ήθελε να ενημερώσει ορθά, έντιμα, ειλικρινώς και χωρίς παραπλάνηση τη Γ.Σ. μπορούσε πολύ απλά και χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες να εξηγήσει την πραγματική κατάσταση, να αναφέρει τις δυσκολίες που υπήρχαν και είχαν ήδη συζητηθεί στο Δ.Σ. και να παραθέσει τους αστάθμητους παράγοντες…».

Και η απόφαση προσθέτει:
«Στην ουσία ο κατηγορούμενος διέδωσε πληροφορίες που έδωσαν παραπλανητικές ενδείξεις, οι οποίες σαφώς σχετίζοντο κατ΄ουσίαν με τη μετοχική αξία της Τράπεζας Κύπρου και δεν εντοπίζεται καμιά άλλη εξήγηση ως προς τον λόγο που το έπραξε εκτός από το ότι δεν ήθελε εκείνη τη χρονική στιγμή να δώσει την αληθή εικόνα ούτε να δημοσιοποιήσει τις δυσκολίες που υπήρχαν. Αντιθέτως ήθελε να καθησυχάσει τους πάντες και κυρίως τους μετόχους για να αποφύγει τις όποιες αρνητικές αντιδράσεις τους ή κινήσεις τους στην αγορά».

«Από την όλη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον μας δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι κ. Ηλιάδης είναι εξ εκείνων των αξιωματούχων της Κ.1 που αποτελούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο τον ιθύνοντα της νου (controlling/directing mind)», προστίθεται στην απόφαση.

Όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι στην άλλη κατηγορία που αντιμετώπιζαν από κοινού και που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012, ότι δηλαδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήταν μέλη του ΔΣ της τράπεζας, παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.

Το Δικαστήριο απέρριψε τη κατηγορία λόγω νομικών ζητημάτων και λόγω της μη στοιχειοθέτησης της κατ΄ ισχυρισμόν αύξησης του ελλείμματος. «Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη στον βαθμό που απαιτείται σε ποινική υπόθεση ότι κατά την περίοδο που αναφέρεται στην Κατηγορία , ήτοι πριν τις 26/6/12 το έλλειμμα μπορούσε να προσδιοριστεί σε €400εκ. περίπου».



πηγη: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates