.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΦΩΤΙΑ ΥΨΟΥΣ 133.000.000€ ΠΛΗΡΩΣΑΝ BMW & MERCEDES ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ !!!

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
Όπως προέκυψε από τους ελέγχους οι δύο μητρικές πολυεθνικές εταιρίες MERCEDES και ΒΜW ακολούθησαν από το 2011 την πρακτική να πραγματοποιούν ενδοομιλικές πωλήσεις προς τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα με σημαντικά μειωμένες τιμές, ώστε να καταβάλλονται στη χώρα μας αντίστοιχα μειωμένα ποσά τελών ταξινόμησης και ΦΠΑ και παράλληλα να αποφεύγεται η πληρωμή στο Ελληνικό Δημόσιο μεγάλων ποσών φόρου πολυτελείας, ενώ από την άλλη πλευρά όμως οι δύο θυγατρικές εταιρίες στην Ελλάδα, η MERCEDES BENZ HELLAS και η BMW HELLAS, πωλούσαν στην ελληνική αγορά τα ίδια -εισαχθέντα με πολύ χαμηλές τιμές- αυτοκίνητα χωρίς καμία αντίστοιχη μείωση στις δικές τους λιανικές τιμές, δηλαδή με τα επίπεδα λιανικών τιμών που τα διέθεταν στο ελληνικό κοινό και πριν από το 2011 !!!


Υπερβαίνουν τα 133 εκατ. ευρώ οι φόροι και τα πρόστιμα που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν πρόσφατα στο Ελληνικό Δημόσιο οι εταιρίες MERCEDES ΒΕΝΖ HELLAS και BMW HELLAS, οι οποίες κατηγορούνται από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας αυτοκινήτων. Υπενθυμίζεται πως τη σκανδαλώδη υπόθεση φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά από το newpost.gr στις 8 Μαΐου 2013.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», τους φόρους και τα πρόστιμα καταλόγισαν οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη πορισματική αναφορά, την οποία συνέταξε κλιμάκιο ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους στις εισαγωγές χιλιάδων αυτοκινήτων που πραγματοποίησαν οι δύο εταιρίες στην Ελλάδα κατά τα έτη 2011-2013. 

Οπως προέκυψε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, οι δύο μητρικές πολυεθνικές εταιρίες MERCEDES και ΒΜW ακολούθησαν από το 2011 την πρακτική να πραγματοποιούν ενδοομιλικές πωλήσεις προς τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα με σημαντικά μειωμένες τιμές, ώστε να καταβάλλονται στη χώρα μας αντίστοιχα μειωμένα ποσά τελών ταξινόμησης και ΦΠΑ και παράλληλα να αποφεύγεται η πληρωμή στο Ελληνικό Δημόσιο μεγάλων ποσών φόρου πολυτελείας, ενός ομολογουμένως επαχθούς έμμεσου φόρου που είχε επιβληθεί το 2010 από την τότε ελληνική κυβέρνηση με συντελεστές που ξεκινούσαν από 10% για εισαγόμενα καινούργια Ι.Χ. εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας άνω των 15.000 ευρώ και έφθαναν έως και το 40% για όσα εισαγόμενα καινούργια Ι.Χ. αυτοκίνητα υπερέβαιναν σε εργοστασιακή τιμολογιακή αξία τις 28.000 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δύο θυγατρικές εταιρίες στην Ελλάδα, η MERCEDES BENZ HELLAS και η BMW HELLAS, πωλούσαν στην ελληνική αγορά τα ίδια -εισαχθέντα με πολύ χαμηλές τιμές- αυτοκίνητα χωρίς καμία αντίστοιχη μείωση στις δικές τους λιανικές τιμές, δηλαδή με τα επίπεδα λιανικών τιμών που τα διέθεταν στο ελληνικό κοινό και πριν από το 2011. 

Με τον τρόπο αυτό, αποκόμιζαν σημαντικά κέρδη (λόγω πολύ μεγάλων διαφορών μεταξύ σημαντικά χαμηλών τιμών εισαγωγής από τη Γερμανία και υψηλών τιμών πώλησης στην Ελλάδα). Για τα πολύ υψηλά αυτά κέρδη τους, οι ελληνικές αντιπροσωπίες δεν φορολογούνταν, διότι τα κέρδη αυτά συμψηφίζονταν με τις πολύ μεγάλες ζημιές που είχαν κατά τα προηγούμενα έτη και έτσι μηδενίζονταν. 

Το αποτέλεσμα ήταν, με την πρακτική αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος από τα σημαντικά κέρδη που πραγματοποιούσαν οι δύο εν Ελλάδι αντιπροσωπίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates