.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΕΦΚΑ: Η ΧΑΜΗΛΗ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΦΕΡΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ !!!

ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 80.000.000 ΕΥΡΩ ΟΤΑΝ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΕΙΣΦΟΡΕΣ(ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ) ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250.000.000 ΕΥΡΩ
Κραχ στις εισπράξεις εισφορών αφού η εισπραξιμότητα κινείται στα επίπεδα του 30% !!!
Έως 17/3 δόθηκε παράταση για την εμπρόθεσμη εξόφληση των εισφορών Ιανουαρίου !!!



«Τρύπα» με το καλημέρα παρουσιάζουν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του υπερταμείου, να δίνει πλέον μάχη με τον χρόνο ώστε μέχρι τις 17 Μαρτίου, τη νέα καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη πληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου, η εισπραξιμότητα αναφορικά με τα έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες να ξεπεράσει το 50%. Και αυτό γιατί τα έσοδα από μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θεωρείται ότι πήγαν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που συμπίπτει με τον εξονυχιστικό έλεγχο που ξεκινούν σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των δανειστών για την πορεία υλοποίησης του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς κάθε «αστοχία» αναμένεται να φέρει πιο κοντά τα νέα μέτρα για τα οποία πιέζουν οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πραγματική κατάσταση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους θα φανεί προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ η παράταση που δόθηκε τελικά για όλους, μισθωτούς και μη, έως τις 17 Ιανουαρίου ενδέχεται να αλλοιώσει την εικόνα, καθώς μαζί με αυτούς που ακόμη δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο ενδέχεται να καθυστερήσουν τις πληρωμές και αυτοί που κατά κανόνα πληρώνουν την τελευταία στιγμή. Εντός του Μαρτίου, πάντως, πρέπει να καταβληθούν και οι εισφορές Φεβρουαρίου, ενώ με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι η παράταση έως τις 17 του μήνα αφορά και την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2016 και Δώρου Χριστουγέννων. Να σημειωθεί ότι την Καθαρά Δευτέρα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε την παράταση έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου της προθεσμίας καταβολής εισφορών Ιανουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων, αλλά και της υποβολής ΑΠΔ Ιανουαρίου 2017.

Την περασμένη Παρασκευή, όταν ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί η παράταση, κατεβλήθησαν στον ΕΦΚΑ περί τα 25 με 30 εκατ. ευρώ από εισφορές ασφαλισμένων σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ. Βέβαια, συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν εισπραχθεί λιγότερα από 70 με 80 εκατ. ευρώ, όταν οι βεβαιωμένες εισπράξεις από τους μη μισθωτούς εκτιμώνται σε 250 με 270 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πλέον αισιόδοξων στην οδό Σταδίου, κάθε ποσό άνω των 130 εκατ. ευρώ θα θεωρείται θετική εξέλιξη. Από την αρχή της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, το βασικό επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους μη μισθωτούς θα αυξηθούν τα έσοδα προς τον ΕΦΚΑ, όχι γιατί αυξάνονται οι εισφορές αλλά γιατί θα δοθεί δυνατότητα σε περισσότερους –που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν– να πληρώσουν. Eτσι, ο πήχυς της εισπραξιμότητας μπήκε πολύ πάνω από το 50%, πέριξ του οποίου κινείτο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, εντός του 2016 εισπράχθηκαν από τους μη μισθωτούς εισφορές της τάξης των 2,25 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί το ίδιο ποσό φέτος, πρέπει η εισπραξιμότητα να σκαρφαλώσει άνω του 75%, ενώ με στόχο πέριξ του 60% τα έσοδα εκτιμώνται σε 1,80 δισ. ευρώ, ήτοι μειωμένα κατά τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ, καθώς μέχρι σήμερα έχουν προσφύγει, μεταξύ άλλων, οι 63 δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, δικηγορικές ενώσεις, συμβολαιογραφικοί σύλλογοι και ενώσεις, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, φορείς και ενώσεις των ξενοδόχων, ιατρικοί σύλλογοι, ενώσεις αξιωματικών, παιδαγωγών, φαρμακοποιών αλλά και οι βενζινοπώλες.


πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates