.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΔΕΗ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΔΑΝΕΙΟ 200.000.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΕΝΕΧΥΡΟ...ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ !!!

ΛΗΣΤΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ: 5,8% ΕΠΙΤΟΚΙΟ, ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΥΨΟΥΣ 200.000.000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 25.000.000 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017
Τι δεν καταλαβαίνεις ;;;


Η ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα για να ανταποκριθεί σε μη ανελαστικές ανάγκες, όπως η εξόφληση του ομολόγου, υποχρεώθηκε να συναινέσει στους δυσμενείς όρους που επέβαλαν οι τράπεζες για να εγκρίνουν το νέο κοινοπρακτικό δάνειο. Το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης θα κληθεί σήμερα να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία προβλέπει:

1. Την εκχώρηση στις τράπεζες συμβάσεων με πελάτες της συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος του δανείου. Προκειμένου μάλιστα οι τράπεζες να διασφαλίσουν τα έσοδα από τις εν λόγω συμβάσεις, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό (escrow account) στον οποίο και θα κατατίθενται. Ο σχετικός όρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται υπό την αίρεση της ΕΤΕπ, η οποία ως ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της ΔΕΗ παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει ήδη εκφράσει κάποιες κατ’ αρχήν ενστάσεις.

2. Επιστροφή 25 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ του νέου κοινοπρακτικού μέσα στο 2017. Αρχικά οι τράπεζες ζητούσαν επιστροφή 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017.

3. Επιτόκιο δανείου στο 5,8%. Πρόκειται για επιτόκιο που για τα δεδομένα της ΔΕΗ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χαμηλό, δεδομένου ότι η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2019 διαμορφώνεται στο 19% περίπου. Ωστόσο, είναι υψηλό σε σχέση με το κόστος δανεισμού που έχουν υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το ομόλογο του ΟΠΑΠ που εκδόθηκε πρόσφατα έχει κουπόνι 3,5%.


πηγη-περισσοτερα: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates