.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ !!!

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ Ή ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ
Την ίδια ώρα που στο υπουργείο Εργασίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη νομική μετάφραση για τις ατομικές επιχειρήσεις και όσους αμείβονται με το καθεστώς των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια), δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων ζουν με την αγωνία αν θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα !!!



Η συγκεκριμένη κατηγορία (που εργάζονται με καθεστώς κρυπτόμενης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και αμείβονται με μπλοκάκι) αφορά σύμφωνα με εκτιμήσεις 100.000-150.000 ανθρώπους (εκ των περίπου 250.000 που εκτιμάται ότι έχουν ατομική επιχείρηση) και όπως έχουν ενημερωθεί από τα λογιστήρια, αν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα (με εγκύκλιο) για το τι συμβαίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές δεν θα μπορούν να πληρωθούν (αφού δεν θα καταστεί κατορθωτό να υπολογιστούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές και κατά συνέπεια το ύψος των αμοιβών τους).

Το θέμα είναι ότι όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζει το τέλος Ιανουαρίου τόσο δυσκολότερα θα μπορούν τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων να μπορέσουν να συντονιστούν με τις καινούργιες ρυθμίσεις. Μάλιστα το θέμα είναι ότι ακόμη και αν βρεθεί η νομική φόρμουλα να νομοθετηθεί υποχρεωτικότητα στο μοίρασμα των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργοδότη και εργολάβου μέσω εγκυκλίου, τα λογιστήρια δεν είναι έτοιμα να εφαρμόσουν μια καινούργια στην ουσία σχέση εργασίας (που θα τεθεί ανάμεσα στη σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών και τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας).

Το διακύβευμα για όλους αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) είναι αν θα μειωθεί ο μισθός τους (ώστε να ισοφαριστεί η χασούρα του εργοδότη) είτε ο τελευταίος θα προβεί σε μαζικές καταγγελίες τέτοιου είδους συμβάσεων, ώστε να μη χρεωθεί το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών (άλλωστε αυτός είναι ο λόγος, η αποφυγή δηλαδή πληρωμής των ασφαλίστρων, που πολλοί εργοδότες επιλέγουν αυτή τη μορφή συνεργασίας). Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο, η συγκεκριμένη κατηγορία αυτοαπασχολούμενων (αν έχει έως 2 εργοδότες) θεωρείται ότι κατατάσσεται στους μισθωτούς, με συνέπεια ο εργοδότης να πρέπει να καταβάλει από το 20% των ασφαλίστρων, το 13,33% ο ίδιος (το υπόλοιπο 6,67% βαρύνει τον εργοδότη).

Για να υπερκεράσει το πρόβλημα, το υπουργείο Εργασίας θέλει να επιβάλει στους εργοδότες που απασχολούν τέτοιους εργαζόμενους (και αν αυτοί οι τελευταίοι απασχολούνται σε μέχρι 2 εργοδότες) να πληρώνουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ετσι, σχεδιάζεται (αν και τεχνικά είναι έτοιμη) ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (θα λειτουργεί όπως η ΕΡΓΑΝΗ) στην οποία θα πρέπει οι εργοδότες να αναγγείλουν αυτή τη μορφή εργασίας. Εδώ όμως είναι το πρόβλημα, καθότι δεν μπορεί με εγκύκλιο να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικότητα και εδώ λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται και το πρόβλημα που έχει γεννήσει τις καθυστερήσεις.

Πάντως αυτό που έχει διευκρινίσει το υπουργείο είναι ότι στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης (μισθωτός που διαθέτει παράλληλα και μπλοκάκι), αν δεν κόβει απόδειξη δεν θα οφείλει ασφάλιστρα (υπενθυμίζεται ότι έχει θεσμοθετηθεί κατώτατο όριο καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς).


πηγη: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates