.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΙΤΑΛΙΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Η MONTE DEI PASCHI !!!

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΑ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
Παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Monte dei Paschi (MPS) ζητά η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times !!!To Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ιταλικό δημόσιο, ζητά από την τραπεζική εποπτική Αρχή της ΕΚΤ να της δώσει περιθώριο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει τα 5 δις. ευρώ που χρειάζεται ώστε να καλύψει (από ιδιωτικές πηγές) τις ανάγκες της σε κεφάλαια.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει την επιβολή ζημιών σε ορισμένους ομολογιούχους της, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων με κρατικά κεφάλαια, δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Στην επιστολή της προς την ΕΚΤ, η MPS αναφέρει ότι η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έχει κάνει αδύνατη μία συμφωνία για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Εάν η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την παράταση, η ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος τις επόμενες ημέρες, δήλωσε μία πηγή. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και οι πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει σήμερα το αίτημα της MPS, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα θελήσει να ανακοινώσει τη θέση της έως ότου λάβει την επιστολή. Τραπεζίτες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση να κρατήσει πιο αυστηρή στάση έναντι της ιταλικής τράπεζας, η οποία δεν πέρασε τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) του 2014 και το 2016, ανοίγοντας πιθανόν τον δρόμο για μία ακόμη διαμάχη της Ιταλίας με Αρχές της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρώμη θα επιρρίψει ευθύνες στην ΕΚΤ για τις ζημιές που θα υποστούν οι ομολογιούχοι της MPS σε περίπτωση που απαιτηθεί η επείγουσας κρατική διάσωση της τράπεζας.


πηγη: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates