.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ !!!

ΣΥΝΕΧΗ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
Η εταιρεία αποφάσισε την πλήρη διακοπή λειτουργίας του τμήματος παραγωγής συρμάτων και συρματόσχοινων στη μονάδα του Βόλου !!!



Οι φόβοι για την αναγκαστική και πλήρη διακοπή λειτουργίας του τμήματος παραγωγής συρμάτων και συρματόσχοινων στη μονάδα του Βόλου της ιστορικής εταιρείας Ν. Λεβεντέρης Α.Ε.,, τελικώς επιβεβαιώθηκαν.

Υπό το βάρος της διαρκώς φθίνουσας παραγωγής του εργοστασίου στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς του, τις συσσωρευμένες ζημίες επί μία συνεχή δεκαετία και την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην ελληνική βιομηχανία, η διοίκηση της Λεβεντέρης προχώρησε σε μια δύσκολη, πλην αναγκαία, απόφαση να διακόψει τη λειτουργία της.

Όπως προ ημερών είχε γράψει το Capital.gr., η Λεβεντέρης μετά από 9 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων και αφού από το 2013 εφαρμόζει πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας προκειμένου να μη μειώσει τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο του Βόλου, αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, διατηρώντας μόνο το εμπορικό κομμάτι της δραστηριότητά της. Η εταιρεία προχώρησε σε καταγγελίες συμβάσεων (απολύσεις), ώστε να διασφαλιστούν οι υπόλοιπες θέσεις και η προοπτική της εταιρείας.

Από το Μάιο όταν έγιναν και οι πρώτες 3 απολύσεις, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα όταν έγιναν ακόμη 6 καταγγελίες συμβάσεων, το εργοστάσιο της εταιρείας παραμένει κλειστό και η παραγωγική διαδικασία έχει διακοπεί.

Έτσι, η Ν. Λεβεντέρης Α.Ε., η βιομηχανία που ξεκίνησε το 1932 ως μια μικρή βιοτεχνία παρέχοντας εξάρτιση για τα ιστιοφόρα καΐκια του Πειραιά και έφτασε στην πορεία των ετών να αποκτήσει ένα σημαντικό μέγεθος, προμηθεύοντας σύρματα και συρματόσχοινα σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, το Πολεμικό Ναυτικό, βιομηχανία, τα ναυπηγεία και τον ενεργειακό κλάδο, συνεχίζει να λειτουργεί μόνον ως εμπορική εταιρεία, καλύπτοντας με τη δραστηριότητά της έξοδα, μισθούς κλπ.

Πλέον, η εταιρεία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου καλείται να λάβει μέτρα για την επιβίωσή της. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι συσσωρευμένες ζημιές ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταγράψει η Λεβεντέρης από τη χρήση του 2007 μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016. Στο διάστημα αυτό έγινε φανερό ότι υπάρχει σαφές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, κυρίως εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού από γείτονες χώρες, με μικρότερα μισθολογικά, φορολογικά και ενεργειακά κόστη.

Οι πρώτες προσπάθειες για να αντιστραφούν τα αρνητικά δεδομένα ξεκίνησαν το 2011 όταν και υπήρξε απόπειρα να περιοριστεί το εργατικό κόστος με χρήση των διατάξεων περί εκ περιτροπής εργασίας. Στόχος μας ήταν να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας και ίσως για αυτό να μην υπήρξαμε όσο τολμηροί θα έπρεπε και να μην κινηθήκαμε όσο γρήγορα έπρεπε, παραδέχονται οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα το 2015 με κύκλο εργασιών λίγο κάτω από τα 2 εκατομμύρια ευρώ η εταιρεία να εμφανίσει ζημιές 742 χιλιάδων ευρώ. Υπό το φόβο τα προβλήματα να αρχίσουν να ακουμπούν τους δείκτες υγείας της εταιρείας, η διοίκηση αποφάσισε από τον περασμένο Μάιο να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναδιαρθρωτικών κινήσεων, που συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα με καταγγελίες συμβάσεων, ώστε να περιοριστεί σημαντικά το εργατικό κόστος και να διασφαλιστεί το υγιές εμπορικό κομμάτι της εταιρείας.

Με 84 χρόνια παρουσίας, η Λεβεντέρης μπήκε στο χρηματιστήριο το 1972 αξιοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησε για την καθετοποίησή της και τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής συρμάτων από σκληρό χάλυβα στη ΒΙΠΕ του Βόλου. Από το 2011 η εταιρεία επεκτάθηκε και στον κλάδο των ΑΠΕ με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού 1MW στο οποίο μετέχει σε ποσοστό 23,75% και το οποίο έφερε στα ταμεία της εταιρείας πέρυσι 41,1 χιλ. ευρώ.


πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates