.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΝΕΑ ΕΜΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ !!! ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 6% ΥΠΕΡ ΕΟΠΥΥ !!!

ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΑΠΩΛΕΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΕΚΑΣ
Σε κάθε σύνταξη χωριστά και σε όλες τις καταβαλλόμενες αθροιστικά συντάξεις των συνταξιούχων καθώς και στις αμοιβές τους, εφόσον απασχολούνται, επιβάλλεται η εισφορά 6% για παροχές ασθενείας υπέρ ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, την εισφορά γλιτώνουν έως τις 31/12/2016 όσοι έχασαν πάνω από 30 ευρώ του ΕΚΑΣ, οι οποίοι, επιπλέον, απαλλάσσονται, όπως και όσοι χάνουν το επίδομα, έως την 1/1/2020 και από τη συμμετοχή τους 10% στην αγορά φαρμάκων !!!






















Το σήμα για τις παρακρατήσεις της εισφοράς από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, πριν και μετά τον επανυπολογισμό τους καθώς και τις απαλλαγές, προβλέπει εγκύκλιος που απέστειλε στα Ταμεία ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος. Η εγκύκλιος διατηρεί πάντως τις μνημονιακές κρατήσεις αφού αναφέρει ότι αυτές θα αφαιρούνται από τα ποσά των συντάξεων.

Κύριες συντάξεις

Με βάση την εγκύκλιο, από την 1/7/2016 η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ καθορίζεται σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 (3% - 10% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης πάνω από 1.400 ευρώ ) και του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011 (επιπλέον εισφορά 6%-10% για ποσά πάνω από τα 1.700 ευρώ).

Σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, η εισφορά υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων συμπεριλαμβανομένων της ειδικής προσαύξησης των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ και της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

Στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη και αποδοχές, καταβάλλεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς επί των συντάξεων, καθώς και το ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των αποδοχών των μισθωτών ή το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που υπάγονται έως 31/12/2016 ή επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους από 1/1/2017 και εφεξής. Για τις καταβαλλόμενες πριν από την ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου (12/5/2016) συντάξεις, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης με τις προσαυξήσεις (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωϊδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ και της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Για τις συντάξεις που θα εκδοθούν με το νέο τρόπο υπολογισμού του ν.4387/2016 (άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων και της προσωπικής διαφοράς) η εισφορά θα επιβάλλεται στο άθροισμα των επιμέρους ποσών. Από το συνολικό ακαθάριστο ποσό θα αφαιρούνται, ωστόσο, τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν.3863/2010 και του άρθρου 44, παρ. 11 και 12 του ν.3986/2011, καθώς και τα ποσά που αντιστοιχούν στις κρατήσεις των νόμων: ν.3865/2010 (άρθρο 11) και ν. 4002/2011 (άρθρο 2 παρ. 13 και 14) και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Επικουρικές

Από 1/1/2016 παρακρατείται εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, των συνταξιούχων που καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, αφού αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Για τις καταβαλλόμενες την 12/5/2016 συντάξεις και τις καταβλητέες συντάξεις για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση έως 31/12/2014, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των συντάξεων, ως καταβαλλόμενο ποσό ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά την αφαίρεση των μνημονιακών κρατήσεων και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των συντάξεων, ως καταβαλλόμενο ποσό θα είναι το αναπροσαρμοσμένο ποσό σύνταξης που προκύπτει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Για συντάξεις, για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά, ως καταβαλλόμενο ποσό ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης αφαιρουμένου του ποσού της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης.


πηγη: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates