.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ VOLKSWAGEN ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ !!!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΡΥΠΩΝ
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα έως 37.500 δολλάρια ανά αυτοκίνητο !!!














Tο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κατέθεσε αγωγή εναντίον της Volkswagen αναφορικά με το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων.Η νομική αυτή μάχη αναμένεται να κοστίσει πολύ περισσότερο απ'ότι ανέμενε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η αγωγή, έρχεται σε μια στιγμή που η Volkswagen, βρίσκεται ήδη σε δυσμενή κατάσταση, μιας και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα έως 32.500 δολ. ανά αυτοκίνητο για παραβιάσεις πριν τον Ιανουάριο του 2009 και 37.500 δολ. ανά αυτοκίνητο για μετέπειτα παραβιάσεις.
Η αγωγή που κατατέθηκε χτες Δευτέρα, (4/1), από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα, για λογαριασμό της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), κατηγορεί την αυτοκινητοβιομηχανία ότι τοποθέτησε σχεδόν σε 600.000 αυτοκίνητα VW, Audi και Porsche κινητήρες ντίζελ που περιείχαν παράνομες, ελαττωματικές συσκευές οι οποίες "κάλυπταν" το γεγονός ότι οι ρύποι ξεπερνούσαν τα όρια της "EPA".Η Volkswagen αντιμετωπίζει ήδη εκατοντάδες ιδιωτικές αγωγές στις ΗΠΑ για τις ενέργειές της, οι οποίες έχουν ήδη ενοποιηθεί στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει και η δική του αγωγή να εκδικαστεί από το συγκεκριμένο δικαστήριο, επικαλούμενο αντίστοιχη περίπτωση από τη νομολογία, κατά τη διάρκεια της δίκης της BP Plc. 

Ποινικές διώξεις

Η Volkswagen αντιμετωπίζει επίσης αγωγές και από κρατικούς γενικούς εισαγγελείς, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές σε τουλάχιστον επτά χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν ξεκινήσει έρευνες.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν ποινική δίωξη στην Volkswagen για ψευδή στοιχεία 
στον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τις συσκευές εξαπάτησης.Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και πρώην επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών εγκλημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, David Uhlmann, δήλωσε πως "οι ΗΠΑ επιδιώκουν και επιτυγχάνουν μεγαλύτερες ποινές για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα". Ο κ.Uhlmann, τόνισε επίσης, ότι η "VW, θα πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα και να συνεργαστεί στις έρευνες της κυβέρνησης".

Οι μετοχές της Volkswagen υποχώρησαν 5,5% στη Φρανκφούρτη, η μεγαλύτερη σε δύο μήνες. Οι μετοχές έχουν πέσει περισσότερο από 22% από τις 18 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που η ΕRΑ, ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε εξαπάτηση σχετικά με τις δοκιμές των εκπομπών.

Διορθώσεις χαμηλού κόστους

Η Volkswagen είχε σημειώσει κάποια πρόοδο όσο αφορά της ευρωπαϊκή της πλευρά για την αντιμετώπιση του σκανδάλου της ρύπανσης.Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία κέρδισε ρυθμιστική έγκριση στη Γερμανία τον περασμένο μήνα για επιδιορθώσεις χαμηλού κόστους για περίπου 8,5 εκατομμύρια κινητήρες ντίζελ στην Ευρώπη τα οποία ήταν εξοπλισμένα με το λογισμικό εξαπάτησης, από τα 11 εκατομμύρια συνολικά σε όλο τον κόσμο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, παραδέχτηκε το Σεπτέμβριο, ότι είχε κάποιους "στημένους" κινητήρες, έτσι ώστε οι εκπομπές αερίων κατά τη διάρκεια των δοκιμών να δίνουν πλασματικά στοιχεία.Αυτοί οι έλεγχοι, κλείνουν κατά τη διάρκεια που το όχημα κινείται στο δρόμο, παράγοντας υψηλές εκπομπές οξειδίου του αζώτου που υπερβαίνουν κατά πολύ το νομικό πρότυπο των ΗΠΑ. Στην καταγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται επιπλέον οχήματα με μεγαλύτερους κινητήρες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Porsche και Audi, για τα οποία η Volkswagen παραδέχτηκε τον Νοέμβριο ότι εμπεριέχονταν "πειραγμένες" συσκευές.Σε δήλωσή του ο βοηθός του Γενικού Εισαγγελέας, John Cruden, σημείωσε ότι "οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που αποτυγχάνουν να πιστοποιήσουν σωστά τα αυτοκίνητά τους καθώς και τα συστήματα ελέγχου εκπομπών αερίου, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και παραβιάζουν την εμπιστοσύνη του κοινού". Όπως αναφέρει η Cynthia Giles, μέλος της EPA, "με τη σημερινή μήνυση, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της δημόσιας υγείας, προκειμένου η VW να αναλάβει τις ευθύνες της αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκάλεσε".

πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates