.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ !!!

ΟΣΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ
Αγορές καταναλωτικών αγαθών από εμπορικές επιχειρήσεις, παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, προμήθειες φαρμάκων κτλ. θα πρέπει να εξοφλούνται είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε με απλή μεταφορά ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αντισυμβαλλομένων είτε με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών !!!
Διαφορετικά οι δαπάνες δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 9.545 ευρώ ή ως επιπλέον έκπτωση από το φόρο εισοδήματος !!!

















Με πληρωμές μέσω τραπεζών ή μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών θα πρέπει να εξοφλούν στο εξής οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 9.545 ευρώ, καθώς επίσης και τα ιατρικά έξοδα που αναγνωρίζονται ως επιπλέον έκπτωση από το φόρο εισοδήματος.

Δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών από εμπορικές επιχειρήσεις και για παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες, για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, προμήθειες φαρμάκων, καθώς και για εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού και τηλεφώνου θα πρέπει να εξοφλούνται είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε με απλή μεταφορά ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αντισυμβαλλομένων είτε με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Με τους τρόπους αυτούς θα πρέπει, εξάλλου, να εξοφλούν όλοι οι φορολογούμενοι τις δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, τα νοσήλια και τις λοιπές δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, προκειμένου αυτές να αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος.

Οσες από τις προαναφερθείσες πληρωμές γίνονται με μετρητά δεν θα αναγνωρίζονται πλέον για την κάλυψη του
αφορολόγητου ορίου ή για περαιτέρω έκπτωση από το φόρο εισοδήματος.

Επίσης, μέσω τραπεζών ή μέσω καρτών θα πρέπει πλέον όλοι οι φορολογούμενοι να εξοφλούν και τις λοιπές δαπάνες που αναγράφουν στη φορολογική δήλωση και αφορούν αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.

Τις διευκρινίσεις αυτές παρείχε με νεότερες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τραπέζης. «Μόνο ό,τι περνά μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζεται πλέον ως αφορολόγητο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης. Διευκρίνισε δε ότι η υποχρεωτική πληρωμή μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας ισχύει επίσης και για τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα, τις αγορές Ι.Χ. και τις λοιπές δαπάνες κάθε οικογένειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε εξάλλου ότι το «κτίσιμο» του αφορολογήτου θα έχει σχέση με το εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα καλείται κάθε μισθωτός και συνταξιούχος να καλύψει με πληρωμές μέσω τραπεζών ή καρτών δεν θα είναι ίδιο για όλους, αλλά θα εξαρτάται από το ύψος του συνολικού ετησίου ατομικού -πραγματικού ή τεκμαρτού- εισοδήματός του.

Για παράδειγμα, μπορεί να καθοριστεί ένα ποσοστό, το οποίο πολλαπλασιαζόμενο με το ατομικό - δηλούμενο ή τεκμαρτό- ετήσιο εισόδημα του κάθε φορολογούμενου θα δίνει το ποσό που θα πρέπει αυτός να καλύψει με δαπάνες πληρωθείσες μέσω τραπεζών ή καρτών για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο ή τυχόν πρόσθετη έκπτωση φόρου. Το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα για ετήσια εισοδήματα μεγάλα έως… πολύ μεγάλα.

Γιώργος Παλαιτσάκης

πηγη: e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates