.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΔΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ !!!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΕΚΑΣ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
Πλέον οι διοικήσεις αλλά και τα διοικητικά συμβούλια μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν, πάνω από το πλαφόν που ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο !!!














Οι επόμενες γενικές συνελεύσεις των ΔΕΚΟ, στις οποίες το Δημόσιο ή το ΤΑΙΠΕΔ έχει την πλειοψηφία των μετοχών,θα έχουν ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τους διοικητές και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. 

Ο λόγος είναι απλός και εντοπίζεται σε μία διάταξη που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν τις γιορτές και είχε "θαφτεί" σε άρθρο του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργηση "από το παράθυρο" του πλαφόν που ίσχυε μέχρι τώρα για τις αμοιβές των προέδρων, των διευθυνόντων συμβούλων αλλά και των μελών των διοικητικών συμβουλίων για τις εν λόγω εταιρείες. Έτσι με βάση τη ρύθμιση της κυβέρνησης, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ αλλά και των Ρυθμιστικών Αρχών – που φυσικά έχουν διοριστεί από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία έχει κατηγορηθεί για ευνοιοκρατία και αθρόα τακτοποίηση "ημετέρων" – θα μπορούν να απολαμβάνουν μισθούς υψηλότερους από την αποζημίωση του γενικού γραμματέα υπουργείου. Η νέα ρύθμιση έρχεται να τροποποιήσει νόμο που ψήφισε μόλις το καλοκαίρι ένα μήνα πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση, όταν τότε είχε μειώσει τις ίδιες αμοιβές που σήμερα ανοίγει το δρόμο να αυξηθούν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 άρθρο 28 του νόμου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 16 Δεκεμβρίου (176 Α) το πλαφόν δεν ισχύει "για τα αιρετά όργανα τους διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους, τα μέλη εν γένει, τα μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης, τους διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους και τα μέλη διοικητικών συμβουλίων" εφόσον η πλειοψηφία του ΔΣ έχει διοριστεί ή εκλεγεί από το Δημόσιο ή από το ΤΑΙΠΕΔ και το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκει εφαρμογή σε σημαντικό αριθμό εταιρειών του δημοσίου όπως πχ ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Τραινοσε, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στις οποίες πλέον οι διοικήσεις αλλά και τα διοικητικά συμβούλια μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν, πάνω από το πλαφόν που ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 3833 του 2010 είχε καθοριστεί ότι, μεταξύ άλλων, οι διοικήσεις και τα ΔΣ των ΔΕΚΟ δεν μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση μεγαλύτερη από τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, καθώς μόλις τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση είχε ξανά νομοθετήσει για τις αμοιβές των διοικητών και των ΔΣ των ΔΕΚΟ και των Ανεξάρτητων Αρχών, προχωρώντας σε μείωση των απολαβών τους. Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, είχε οριστεί ότι οι διοικήσεις και τα ΔΣ των ΔΕΚΟ και των Ανεξαρτήτων Αρχών θα λαμβάνουν έως και το 80% της αμοιβής του γενικού γραμματέα υπουργείου.

Ευνοιοκρατικές επιλογές

Το παράθυρο για αυξήσεις σε ΔΕΚΟ και Ανεξάρτητες Αρχές, ανοίγει σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση βάλλεται ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ευνοιοκρατικές επιλογές που γίνονται σε αρκετές περιπτώσεις δημοσίων εταιρειών. Τελευταίο κρούσμα η ΔΕΠΕΝΕ (δημόσια επιχείρηση ενεργειακών επενδύσεων) όπου με μια πρωτοφανή επιλογή, τοποθετήθηκε από τον Π. Σκουρλέτη ως διευθύνων σύμβουλος ο σύζυγος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, Αργύρης Αργυρίου. Θυμίζουμε ότι μετά την κατακραυγή και ενώ προηγουμένως η κ. Καφαντάρη δήλωνε ότι ο σύζυγός της έχει μακρά επαγγελματική διαδρομή και επελέγη με αξιοκρατικά κριτήρια, τελικά ο κ. Αργυρίου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του, στην εταιρεία η οποία σύμφωνα με το ιδρυτικό της νόμο δεν είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιεί στη Διαύγεια τις αποφάσεις της.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η νομοθετική ρύθμιση, που έχει ήδη κυκλοφορήσει ως "είδηση" στους κόλπους αρκετών εταιρειών του ΔΕΚΟ, αντιμετωπίζεται με … ενθουσιασμό αφού εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο βήμα για γενικότερες αυξήσεις στους μισθούς της συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων του Δημοσίου.

Χάρης Φλουδόπουλος

πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates