.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΤ ΚΑΙ ΝΤΡΑΓΚΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ STRESS TESTS !!!

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από τις τράπεζες ζητήθηκε να καταθέσουν δυναμικά στοιχεία ισολογισμού, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς θα τα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ !!!


Τι ζητάει η ΕΚΤ από τους Έλληνες τραπεζiτες, στην τελική ευθεία των stress tests

Τις πιο κρίσιμες συναντήσεις τους με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν τις τελευταίες ημέρες κορυφαία στελέχη των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Την προηγουμένη εβδομάδα στελέχη της Alpha και της Eurobank βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη όπου συζήτησαν τη μεθοδολογία, όπως επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα stress test που είναι σε εξέλιξη από την ΕΚΤ. Σήμερα θα βρεθούν στην έδρα της ΕΚΤ στελέχη της Πειραιώς και την Πέμπτη της Εθνικής .
Τραπεζικές πηγες αναφέρουν ότι "από τις τράπεζες ζητήθηκε να καταθέσουν δυναμικά στοιχεία ισολογισμού, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς θα τα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ."
Προς ώρας οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά το ύψος των νέων κεφάλαιων που ενδέχεται να χρειαστούν οι ελληνικές συστηματικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων την ολόκληρωση των tests στις 17 Οκτωβρίου. Οπως υποστηρίζουν αρμοδίως, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και πόσα.
Αν και επίσημα αναφέρουν οτι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστούν εν τούτοις σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν ότι " κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια . Είμαστε στο σκοτάδι" εξηγούν χαρακτηριστικά .
Ενθαρυντικο της υπόθεσης ειναι οτι 3 μεγάλες επενδυτικές τραπεζες μεταξυ αυτών η Citi και η DEUTSCHE bank την προηγουμενη εβδομαδα ανάφεραν σε εκθέσεις τους οτι καμμια ελληνική τράπεζα δεν θα θα χρειαστεί νεα κεφάλαια με την ολοκλήρωση των stress test . Κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας που ρωτήθηκε χθες απο το newmoney.gr να μας πει την αποψη του σχετικά με τις εκθέσεις των δυο μεγάλων οίκων απλά μειδειαςε λέγοντας χαρακτηριστικά "περιμένετε να δούμε " .
Κρίσιμο ζήτημα που θα κρίνει πολλά είναι ποιο θα ειναι το όφελος της κάθε τράπεζας από την αναταξινόμηση του αναβαλλόμενου φόρου σε έκπτωση φόρου, μειώνοντας την ανάγκη για οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου.
Σύμφωνα, πάντως, με την Citigroup, η πλήρης «αναγνώριση» του αναβαλλόμενου φόρου από τις ελληνικές τράπεζες θα ενίσχυε τα κύρια εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών με ποσό έως και 10 δισ. ευρώ.
Για την ακρίβεια η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου θα ενισχύσει τα κύρια εποπτικά κεφάλαια (CET 1) της Alpha στο 16,3%, της Εθνικής στο 13,9%, της Πειραιώς στο 15% και της Eurobank στο 17,8%.
H Citigroup αναφέρεται στο παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία επιτρέποντας την αναγνώριση του αναβαλλόμενου προσέθεσε 30 δισ. ευρώ στα κεφάλαια των τραπεζών.
Κορυφαία στελέχη τραπεζών όταν ερωτώνται για τα αποτελέσματα των stress tests μπορεί να δηλώνουν οτι δεν ξέρουν τα τελικά νούμερα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν ότι :
1)Το stress test της ΕΚΤ βασίζεται σε ζημιές τριετίας, ενώ τα τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος βασίζονταν σε «ζημιές εφ' όρου ζωής», οπότε τα ευρωπαϊκά δεν αναμένεται να είναι τόσο «σκληρά» στην εν λόγω παράμετρο.
2)Ενώ οι βασικές παραδοχές ΕΚΤ και ΤΤΕ δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, το stress test της ΕΚΤ είναι πιο «σκληρό» από αυτό της ΤτΕ σε κάποιες παραμέτρους, όπως ο βαθμός ανάκτησης των κόκκινων δανείων.
3) Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί στατικό μοντέλο με ισολογισμούς της 31/12/2013, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς τις ελληνικές τράπεζες δεδομένων των έκτακτων παραγόντων που επιβάρυναν τα περυσινά μεγέθη.
Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως εννιά ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα περάσουν τις δοκιμές αντοχής. Οι τράπεζες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κεφαλαιακές ελλείψεις είναι η Monte dei Paschi di Siena, η γερμανική Commerzbank και η πορτογαλική Banco Comercial Portugues.
ΠΗΓΗ
http://www.newmoney.gr/article/65757/ti-zitaei-i-ekt-apo-toys-ellines-trapezites-stin-teliki-eytheia-ton-stress-tests

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates