.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΟΒΑΤΑΙ ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ, Ο ΑΔΩΝΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ !!!

Μιλάμε.....για πολλές κλωτσιές !!!
Η Κυβέρνηση νομοθετεί το bail in για τράπεζες, χρηματιστηριακές και ΕΠΕΥ, αλλά ο Άδωνις Γεωργιάδης φοβάται τον Τσίπρα !!!



Διαβάζουμε σήμερα στο Protothema :
Τι αλλάζει στο Συνεγγυητικό - Εως ποιο ποσό θα καλύπτονται οι επενδυτές !
Στην τελική ευθεία είναι η νομοθέτηση του bail in, ενώ το μέτρο δεν θα αφορά μόνον τις τράπεζες, αλλά και τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, τις γνωστές ΕΠΕΥ. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου, καθώς πρέπει να είναι ισχύ από 1.1.15.
Το bail in, δηλαδή η υποχρέωση για τη διάσωση μιας τράπεζας να πληρώνουν πρώτοι -και πριν παρέμβει το κράτος- τις ζημίες οι μέτοχοι και οι πιστωτές-ομολογιούχοι, υιοθετείται στο πλαίσιο της ένταξης στην ελληνική νομοθεσία της Bank Recovery Resolution Directive (BRRD), δηλαδή της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Η ισχύς της οδηγίας επεκτείνεται πέραν των τραπεζών και στις ΕΠΕΥ, συνεπώς και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Δεν είναι αποσαφηνισμένες οι αλλαγές που φέρει η υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας σε σχέση με θεσμούς που ήδη υπάρχουν στη χώρα, όπως το ΤΕΚΕ και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Η οδηγία προβλέπει τη λειτουργία ταμείων εξυγίανσης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις ΕΠΕΥ, ενώ ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Διεύθυνση Εξυγίανσης. 
Το ΤΕΚΕ σήμερα καλύπτει έως 30.000 ευρώ ανά επενδυτή, έως 100.000 ανά καταθέτη και ως προς το σκέλος της εξυγίανσης καλύπτεται προσωρινά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το σκέλος εξυγίανσης έχει χρησιμοποιηθεί μόνον μία φόρα (στην περίπτωση της Αγροτικής) όπου διέθεσε 1 δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με δάνειο από το σκέλος των καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates