.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΛΛΑ 10 ΔΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ !!!

Σκοπός του προγράμματος LTRO της ΕΚΤ ειναι η

χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, όπως τότε 

με τα 93 δις των οποίων η διάθεση ακόμη αγνοείται.

Κλικ εδώ :


Δύο τα καυτά ερωτήματα :

1.   Θα τα πάρουν ξανά με εγγυήσεις του 
δημοσίου ;;;

2. Που θα δα διαθέσουν, αφού δεν πρόκειται να πέσουν στην αγορά ;;; 



Οι ελληνικές τράπεζες είναι εκ των πραγμάτων οι πιο ευνοημένες από τις νέες πράξεις φθηνών δανείων της ΕΚΤ που ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου ο Mario Draghi και αυτό γιατί στα προηγούμενα LTRO που διεξάχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2012 η συμμετοχή τους ήταν περιορισμένη. Έτσι, ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ που εκτιμούν οι Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley, ότι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν στην πρώτη φάση του μέτρου στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου, αποτελούν “ανάσα” για το σύστημα.
Αρκεί βέβαια οι ελληνικές τράπεζες να έχουν “ελεύθερα” ενέχυρα να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να ρίξουν το ρευστό στην πραγματική οικονομία. Στη σύγκριση μεταξύ των παλαιότερων πράξεων φθηνής χρηματοδότησης (LTRO) και των νέων (TLTRO) φαίνεται ότι οι τράπεζες της περιφέρειας (κυρίως ιταλικές και ισπανικές) ήταν αυτές που ωφελήθηκαν, ενώ σε αυτό το μέτρο θα συμμετάσχουν και αυτές του πυρήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, οι τράπεζες της περιφέρειας της Ευρωζώνης έλαβαν στα δύο πρώτα LTRO 409 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές να συμμετάσχουν μόλις με 1 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες του πυρήνα έλαβαν 97 δισ. ευρώ. 
Στις νέες πράξεις που έχουν προγραμματιστεί για μέσα στο 2014 εκτιμάται ότι η περιφέρεια θα συμμετάσχει με 154 δισ. ευρώ και ο πυρήνας με 246 δισ. ευρώ. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Draghi είπε ότι οι εκτιμήσεις για τα ποσά που θα διατεθούν από την ΕΚΤ κάνουν λόγο για περίπου 1 τρισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τη διαδικασία τοποθετεί τα δυνητικά ποσά για τις ελληνικές τράπεζες – και σύμφωνα με τις παραδοχές που ανεβάζουν τον πήχη των TLTRO πάνω από τα 1 τρισ. ευρώ – κοντά στα 60 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, με το μοντέλο που «τρέχει» η Goldman (το οποίο είναι κοντά σε αυτό της ΕΚΤ αλλά έτρεξε πριν την ανακοίνωση των τεχνικών λεπτομερειών), στην πρώτη φάση η Eurobank μπορεί να λάβει έως 2 δισ. ευρώ, η ΕΤΕ έως 1,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank έως 2,9 δισ. ευρώ και η Τρ. Πειραιώς έως 3,4 δισ. ευρώ, ήτοι συνολικά 10 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση, ωστόσο, στο «βασικό» σενάριο συνολικός λογαριασμός εκτινάσσεται στα 55,6 δισ. ευρώ, με πιο «ευνοημένη» την Τρ. Πειραιώς.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) χωρίς να κάνει λόγο για αλλαγές στην επιλεξιμότητα των ενέχυρων, αλλά για τράπεζες… δύο ταχυτήτων. Επίσης, εξήγησε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετάσχουν είτε μόνες τους είτε σε ομάδες.
Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις. Αυτήν που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο και κατά την οποία οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν ποσά που θα αντιστοιχούν στο 7% του ενεργητικού τους, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων και σε μία δεύτερη φάση που είναι σαφώς πιο πολύπλοκη.
Η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον Draghi, θα αποτελείται από έξι πράξεις TLTRO και στην ουσία οι τράπεζες θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που θα εμφανίζουν στο δωδεκάμηνο πριν απευθυνθούν στην ΕΚΤ για δάνειο αρνητικό ρυθμό δανειοδοτήσεων (εκείνες δηλαδή που έχουν προβεί σε απομόχλευση) και σε αυτές που θα εμφανίζουν πιστωτική επέκταση. 
Παράδειγμα:
Ας πάρουμε το παράδειγμα μίας τράπεζας που έχει προβεί σε απομόχλευση, όπως οι ελληνικές. Υποθέτουμε ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας είναι 100 δισ. ευρώ στις 30 Απριλίου του 2013 και όλα τα δάνεια είναι επιλέξιμα (εξαιρουμένων δηλαδή των στεγαστικών και των υπόλοιπων μη επιλέξιμων). Αν η τράπεζα εμφανίζει συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 5%, στα 95 δισ. ευρώ, στην περίοδο μεταξύ Απριλίου 2013 και Απριλίου 2014, τότε τα ποσά που μπορεί να δανειστεμέσω των TLTRO είναι τα εξής:
-Πρώτη φάση TLTRO (Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος 2014): Μπορεί να δανειστεί έως και 6,7 δισ. ευρώ.
-Δεύτερη φάση TLTRO (Ανά τρίμηνο από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016): Με το μέγεθος αναφοράς να είναι -5%, η τράπεζα έχει ξεπεράσει το στόχο κατά 5 δισ. ευρώ – υπό την προϋπόθεση ότι έχει παραμείνει αμετάβλητο το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στη συνέχεια. Συνεπώς μπορεί να λάβει τρεις φορές τα 5 δισ. ευρώ, ήτοι 15 δισ. ευρώ συνολικά στη δεύτερη φάση. 
Έτσι, τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ διαμορφώνονται σε 21,7 δισ. ευρώ, δηλαδή μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το “επιλέξιμο” δανειακό της χαρτοφυλάκιο σε ποσοστό 23% μέσω των TLTRO.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs στην ανάλυσή της για τα TLTRO, αν μία τράπεζα με αντίστοιχα στοιχεία ενεργητικού εμφάνιζε πιστωτική επέκταση αντί για απομόχλευση στο δωδεκάμηνο πριν την πράξη αναχρηματοδότησης, τότε θα μπορούμε να λάβει 7 δισ. ευρώ στην πρώτη φάση και 6,9 δισ. ευρώ στη δεύτερη, συνολικά 13,9 δισ. ευρώ. Λιγότερα δηλαδή από την τράπεζα που έχει κάνει απομόχλευση.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates