.

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟΝ ΛΑΤΣΗ !!!

Όταν εμείς φωνάζαμε πριν 1,5 χρόνο, συστημικά ΜΜΕ και Βουλευτές κοιμόταν τον ύπνο της .... Eurobank !!!
ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕ-ΡΗΣΗ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ !!!

Πως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μετεξελίχθηκε σε Εθνική Τράπεζα του Λάτση ;;; 

Πως ο μέτοχος του 1,02% ελέγχει την τράπεζα ;;;

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πως ένας μέτοχος του 1,02% ελέγχει....την Εθνική τράπεζα....
Πως η Εθνική τράπεζα της…Ελλάδος η τράπεζα που ήταν συνυφασμένη με την ιστορία της χώρας μετεξελίχθηκε σε Εθνική τράπεζα του Σπύρου Λάτση;
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιστορική ανατροπή που πέρασε μέσα από σφοδρότατες αντιδράσεις κυρίως τραπεζικών και πολιτικών παραγόντων.
Ο Λάτσης η EFG Group εκείνη την περίοδο ήλεγχε το 44,7% της Eurobank. 
Ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος, ο στρατηγικός επενδυτής που την τελευταία φορά που επένδυσε στην Eurobank ήταν το 2007. 
Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Λάτση επικαλείται το επιχείρημα ότι έχει επενδύσει 2,5 δισεκ. σε μετρητά τα τελευταία 20 χρόνια έως το 2007 που επένδυσε τα τελευταία 500 εκατ. στην Eurobank που ήλεγχε το 44,7% του μετοχικού της κεφαλαίου. 
Αλλά και τι κέρδισε ο όμιλος Λάτση από την Eurobank; 
Π.χ. μόνο στο διάστημα 2005 με 2008 μόνο από τα μερίσματα και τις δωρεάν μετοχές με τις τότε αξίες κέρδισε 750 εκατ ευρώ. 
Το 2006 η Eurobank διένειμε μέρισμα 350 εκατ, το 2007 περίπου 425 εκατ ευρώ μέρισμα ενώ το 2005 και 2006 δηλαδή για 2 χρονιές πέραν από το μέρισμα διένειμε και 2 δωρεάν μετοχές για κάθε 10 παλαιές. 
Ο όμιλος Λάτση επένδυσε κεφάλαια και πέτυχε καλές αποδόσεις στην επένδυση του. 
Το 2013 την περίοδο του πρώτου κύματος ανακεφαλαιοποίησης των κατεστραμμένων από το PSI+ τραπεζών ο Λάτσης έγκαιρα διέγνωσε το αδιέξοδο. 
Μόνο και μόνο από το γεγονός ότι ο Λάτσης μεταβίβασε την Eurobank σε 9 ισόποσα ποσοστά σε μέλη της οικογένειας του. 
Η κίνηση αυτή ήταν η αρχή του τέλους. 
Όμως ο Λάτσης διαβλέποντας την στρατηγική της ΤτΕ που έστελνε επιστολές στην Credit Agricole απαιτώντας πριν αποχωρούν να πληρώσουν….σκέφθηκε την λύση της ανταλλαγής μετοχών.
Έτσι νομικά παρέκαμψε  την επιστολή της Τράπεζα της Ελλάδος η οποία αν του είχε επιδοθεί θα τον δέσμευε καθώς θα τον υποχρέωνε να πληρώσει τα 2,5 δισεκ. που αντιστοιχούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013. 
Ο Λάτσης είχε πιστέψει ότι το ΤΧΣ δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης θα επωμιστεί το βάρος της Eurobank και εν συνεχεία…θα χάριζαν την Eurobank στην Εθνική ώστε ο Σπύρος Λάτσης να βρεθεί μεγαλομέτοχος στην Εθνική τράπεζα που θα είχε απορροφήσει την Eurobank και θα είχαν δημιουργήσει μια νέα τράπεζα με ενεργητικό 180 δισεκ. 
Η δημόσια πρόταση στα τέλη του 2012 ήταν η μέθοδος – λύση του Λάτση να δραπετεύσει νόμιμα από την Eurobank και τις τεράστιες υποχρεώσεις του και ταυτόχρονα να αφοπλίσει νομικά την ΤτΕ. 
Αυτό το σχέδιο και ορθά κατέρρευσε και ορθά η ΤτΕ και η Τρόικα το μπλόκαραν. 
Όμως ο Λάτσης από EFG Group εμφανίζεται στην Εθνική τράπεζα ως JOHN S. LATSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION κατέχοντας  36.074.185 κοινές μετοχές ή  1,02%.
Επίσης κατέχει Warrants, που αντιστοιχούν σε 191.823.745 δικαιώματα ψήφου ή 5,43%.
Εάν ασκηθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τα warrants, τα δικαιώματα ψήφου θα ανέλθουν συνολικά σε 227.897.930 και θα αντιστοιχούν στο 6,45% των μετοχών. 
Το JOHN S. LATSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION χωρίς να υπολογίζεται το ποσοστό του ΤΧΣ κατείχε προ της ΑΜΚ των 2,5 δισεκ. το 6,60% των μετοχών για να υποχωρήσει στο  2,39% μετά την αύξηση κεφαλαίου. 
Το ίδιο διάστημα τα ασφαλιστικά Ταμεία από 15,5% μείωσαν το ποσοστό τους στο 3,6% και θα συνεχίσουν να συρρικνώνουν το ποσοστό τους καθώς τα warrants ειδικά στην Εθνική δεν μπορούν να εξασκηθούν. 
Μόνη εξαίρεση αποτελεί  η περίπτωση που το ΤΧΣ προχωρήσει σε δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants για να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Η ουσία παραμένει ο όμιλος Λάτση με κινήσεις που προκαλούν την κοινή γνώμη εγκατέλειψε την Eurobank και κατέλαβε ποσοστό στην Εθνική διορίζοντας ταυτόχρονα και μέλος στο ΔΣ την Πόλα Χατζησωτηρίου.
Δηλαδή ο μέτοχος του 1,02% συμμετέχει στο ΔΣ και ελέγχει την διοίκηση όταν υπάρχουν και άλλοι 6 επενδυτές πέραν του group των ασφαλιστικών ταμείων που ελέγχουν ποσοστό πάνω από 1% στην Εθνική. 
Η Εθνική τράπεζα της….Ελλάδος έχει μετεξελιχθεί σε Εθνική τράπεζα….του Σπύρου Λάτση ενός επιχειρηματία που πήρε το Ελληνικό μέσω της Lamda Development μιας εταιρίας με μειούμενα κεφάλαια, ζημιές για 3 χρόνια – 211 εκατ κεφάλαιο κίνησης. 
Ταυτόχρονα μονιμοποιήθηκε το μεγαλύτερο αυθαίρετο στην ιστορία της Ελλάδος το The Mall Athens (βλέπε Συμβούλιο της Επικρατείας).
Το παράδοξο όμως στην Εθνική δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο ο Σπύρος Λάτσης εμφανίστηκε ως μέτοχος… αλλά αν αποτελεί ο Λάτσης τον στρατηγικό επενδυτή; 
Προφανώς και δεν αποτελεί στρατηγικό επενδυτή καθώς αυτό αποδείχθηκε και στην ΑΜΚ των 2,5 δισεκ. ευρώ. 
Το ποσοστό του μειώθηκε παρά την μικρή συμμετοχή του που αποδεικνύει ότι χωρίς να επενδύει κεφάλαια….ελέγχει μια τράπεζα με το 1,02%. 
Αυτό δεν είναι μόνο απίστευτο αλλά είναι και Ελληνικό. 
H δε διοίκηση της Εθνικής….κατονομάζεται από τον Σπύρο Λάτση «οι δικοί μου» στο περίφημο μυστικό γεύμα…..με θεσμικό παράγοντα…..εννοώντας τον Τουρκολιά’΄λ και τα υπόλοιπα στελέχη της τράπεζας.

ΠΗΓΗ
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates