.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Σημ.Υπέρβασης: Αντώνη ! Πρόσεξε ! Ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Γιαπωνέζοι,ούτε Λιβανέζοι, ούτε τα Νεφελίμ και οι Μαμελούκοι θα σώσουν το "μαγαζί"...Είσαι καλός οικονομολόγος εσύ...και πρώην επιχειρηματίας...ξέρεις.Δεν ξέρεις ; Mην τη πατήσεις...  

***

Του Γιάννη Αγγέλη

Η βουτιά που κατέγραψε χθες με την ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ στον τζίρο της βιομηχανίας (9,8%) για τον "προεκλογικό" μήνα Απρίλιο θα έπρεπε να είχε προκαλέσει ...πόλεμο στα οικονομικά υπουργεία και την Κυβέρνηση.

Πρόκειται για μία πτώση διπλάσια από την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους (4,6%) παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως το χρονικό διάστημα στο οποίο καταγράφεται η πτώση, η οικονομία αφ΄ ενός έχει αρχίσει να "φρενάρει" την αρνητική της πορεία και αφ΄ εταίρου έχει αρχίσει να δημιουργεί αναπτυξιακά ρήγματα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης.

Ορισμένοι αναλυτές σωστά υπενθυμίζουν ότι παρ΄ όλα αυτά η τελευταία περίοδος ήταν προεκλογική και κατά παράδοση δεν χαρακτηρίζεται από ανοδικές τάσεις στην βιομηχανική παραγωγή.

Αυτό είναι αλήθεια αλλά η περίοδος πάνω στην οποία υπολογίζεται το ποσοστό της πτώσης ξεπερνά κατά πολύ την προεκλογική αβεβαιότητα και τις επιφυλάξεις.

Επιπλέον υπάρχει και το συγκυριακό στοιχείο της αύξησης των διεθνών τιμών σε ορισμένα μέταλλα όπως για παράδειγμα το νικέλιο που έχει εκτοξεύσει τους τζίρους επιχειρήσεων όπως τα ορυχεία (ΛΑΡΚΟ) βελτιώνοντας την συνολική εικόνα έστω και συγκυριακά.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν αν αφαιρέσουμε τους συγκυριακούς παράγοντες η πτώση θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά ότι ο περιβόητος "παρονομαστής " του κλάσματος της ανάπτυξης, το ΑΕΠ συνεχίζει να βυθίζεται καθώς παρασύρεται από την διαρκή απομείωση της παραγωγικής και έτσι της εξαγωγικής δραστηριότητας...

Άλλωστε τα στοιχεία των εξαγωγών έχουν ήδη αποδείξει την σταθερότητα της αδυναμίας των εξαγωγών.

Ένα δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο που έχει επισημάνει το Capital.gr είναι ότι στους κλάδους της οικονομίας που η ζήτηση αρχίζει να ενισχύεται είτε δομικά είτε συγκυριακά, αυτή δεν καλύπτεται από την αύξηση του μεριδίου της εγχώριας παραγωγής αλλά από ...εισαγωγές.

Με άλλα λόγια ακόμα και αν ο τουρισμός ρίξει λίγο χρήμα στις αγορές αυτό το τρώνε οι εισαγωγές και ελάχιστα έως καθόλου δεν τροφοδοτεί την εγχώρια οικονομική παραγωγική δραστηριότητα...

Για όλα αυτά προφανώς ο κ. Δένδιας ο νέος Υπ. Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ενήμερος. Ίσως και αυτή να είναι η αιτία της δήλωσής του για την ανάγκη αναδιάρθρωσης των δανείων των επιχειρήσεων (με την διαγραφή μέρους τους να "παίζει").

Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση όμως απάντηση στην χθεσινή προειδοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ...

Μένει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η εξάρθρωση της βιομηχανικής παραγωγής ισοδυναμεί, για οικονομίες όπως η ελληνική, με βίαιη επιστροφή στα ελλείμματα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών και στο Εμπορικό έλλειμμα...   

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν μείωση 9,8% του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2013, έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
•Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων - λατομείων κατά 11,5%.
•Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 10%.

Επίσης, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
•Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 7,9%.
•Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 12,9%.


Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates