.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΡΕΛΑΝΣ ΣΤΟΥΣ "ΓΥΠΕΣ" ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ


SWAP ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΞΕΛ ΚΙΣΙΛΟΦ



Η χώρα καλείται να πληρώσει ώς τα τέλη Ιουνίου τόκους 907 εκατ. δολαρίων προς κατόχους ομολόγων της που αναδιαρθρώθηκαν νωρίτερα, σε πείσμα της αμερικανικής απόφασης.

του Μπάμπη Μιχάλη

Κίνηση ρελάνς στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έκανε χθες η Αργεντινή προτείνοντας την υπαγωγή των επίμαχων ομολόγων που έχουν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο στο δικό της δίκαιο.

Τη σχετική πρόταση έκανε με τηλεοπτικό διάγγελμά του προχθές αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί το αδιέξοδο που προκάλεσε η άρνηση του αμερικανικού δικαστηρίου να επιδικάσει προσφυγή εναντίον προηγούμενης δικαστικής απόφασης για πλήρη αποπληρωμή πιστωτών που δεν είχαν δεχτεί κούρεμα των ομολόγων στην προηγούμενη δεκαετία.

Παραίτηση δικαιώματος

Βάσει του σχεδίου που ανακοίνωσε ο Κισίλοφ,
η Αργεντινή θα ανταλλάξει τα εν λόγω ομόλογα που διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο με ομόλογα που υπάγονται στο δικό της δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους παραιτούνται του δικαιώματος προσφυγής στα αμερικανικά δικαστήρια όπως και της ασφάλειας της πληρωμής τους από αμερικανική τράπεζα. Από την άλλη πλευρά όμως συνεχίζουν να έχουν εισόδημα από τα εν λόγω ομόλογα, που οι αποδόσεις τους είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Αναλυτές και διεθνής οικονομικός Τύπος έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μια τέτοια ανταλλαγή πρωτόγνωρη και δύσκολη στην υλοποίησή της. Ωστόσο το Μπουένος Αϊρες ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τη δύσκολη θέση και να αποφύγει μια δεύτερη χρεοκοπία.

Η Αργεντινή καλείται να πληρώσει ώς τα τέλη Ιουνίου τόκους 907 εκατ. δολαρίων προς κατόχους ομολόγων της που αναδιαρθρώθηκαν νωρίτερα. Ωστόσο η πρωτόδικη απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης ορίζει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση τους χρέους της αν δεν πληρώσει και τους επενδυτές που δεν συμμετείχαν σε αυτήν. Οι τελευταίοι είναι κυρίως κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια-γύπες που αγόρασαν τα ομόλογα αρκετά χρόνια μετά τη στάση πληρωμών του 2001 σε εξευτελιστικές τιμές και σήμερα διεκδικούν δικαστικά στο ακέραιο την αποπληρωμή τους προσδοκώντας σε απόδοσεις 1.600!

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ μίλησε για εκβιασμό, ενώ ο Κισίλοφ εξήγησε χθες ότι η συμμόρφωση με την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να σεβαστεί το αναδιαρθρωμένο χρέος της αφού η αποπληρωμή απαιτήσεων 1,5 δισ. δολαρίων, που τα hedge funds απαιτούν, θα εγείρει αντίστοιχα αιτήματα και από άλλους ομολογιούχους.

Οι απαιτήσεις

Οι εκτιμώμενες απαιτήσεις των τελευταίων εκτιμώνται στα 15 δισ. δολάρια, περισσότερο από τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιχειρεί συνάντηση με τον δικαστή Τόμας Γκρίσα που έλαβε την πρώτη απόφαση ευελπιστώντας σε συμβιβασμό και ένα εναλλακτικό σχέδιο. Η άλλη πλευρά όμως «οι γύπες είναι γύπες επειδή δεν διαπραγματεύονται», τονίζει ο Κισίλοφ.

Πηγή:http://www.efsyn.gr/?p=208089




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates