.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΧΡΥΣΟ !!!

 



Οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο αποθεμάτων και πιθανότατα θα αυξήσουν τα διαθέσιμα τους στο πολύτιμο μέταλλο τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council).

Αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ή περίπου το 1/4 των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα, να υποστηρίζουν ότι σκοπεύουν να προσθέσουν περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους στο επόμενο 12μήνο. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ανερχόταν σε 21%.

Οι αναμενόμενες αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα και οι ανησυχίες για αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους στις οικονομίες που διατηρούν αποθεματικά νομίσματα αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες, αναφέρει η έρευνα.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία που διαταράσσει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλεί γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

«Οι γεωπολιτικές καταστάσεις είναι πολύ πιο ασταθείς και δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα», δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως στο WGC, σε συνέντευξή του. «Αυτό που συνέβη είναι ότι ο χρυσός έχει αποδείξει ότι αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης. Αυτή είναι μια πτυχή που λαμβάνουν υπόψη οι κεντρικές τράπεζες».

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών είναι αισιόδοξες για το μέλλον του χρυσού στο διεθνές νομισματικό σύστημα και αμφιταλαντεύονται όσον αφορά στο δολάριο των ΗΠΑ, δήλωσε ο Fan. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα αποθέματα χρυσού θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια, καθώς έχουν αποδειχθεί τα χαρακτηριστικά του ως ασφαλές καταφύγιο και η ικανότητα απόδοσης σε περιόδους κρίσης.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 29 Απριλίου και οι συνολικές απαντήσεις ανήλθαν σε 57.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates