.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ !!!

 


Οι κλάδοι του επισιτισμού και του λιανικού εμπορίου αποδεικνύονται… πρωταθλητές στην παραβατικότητα όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και πλέον, σχεδιάζουν τις απαιτούμενες ενέργειες. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, όταν η χρήση της επεκταθεί στους συγκεκριμένους κλάδους αλλά και στο σύνολο της οικονομίας, θα είναι ένα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά.

Ειδικά στους τομείς της παραβίασης του ωραρίου εργασίας, με βάση τους πίνακες προσωπικού που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εντός του 2022 δείχνουν ότι «πρωταθλητής» στην παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας καταδεικνύεται ο κλάδος της εστίασης, και ακολουθούν το λιανικό εμπόριο, οι χερσαίες μεταφορές καθώς και η βιομηχανία τροφίμων.

Συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαΐου, από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ και συγκεκριμένα η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, επιβλήθηκαν 2.976 πρόστιμα για αντίστοιχες παραβάσεις, συνολικού ύψους 8,401 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι παραβάσεις χρονικών ορίων εργασίας για μερικώς απασχολουμένους, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε υποδηλωμένη εργασία, αφορούν 2.150 περιπτώσεις.

Ακολουθούν οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (354) και για μη καταβολή δεδουλευμένων (221), καθώς και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως η παράνομη καταγγελία σύμβασης, η μη προσκόμιση ζητηθέντων στοιχείων κ.λπ. (134 παραβάσεις). Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία.

ΠΗΓΗ

2 σχόλια :

  1. Αναριθμητες διαχειριστικες αγκυλωσεις και τερτιπια νομοθετουν για τις ιδιωτικες επιχειρησεις - εχθρους τους (πχ διπλογραφικο και ΔΛΠ ακομα και για επιχειρησουλες) ενω ΤΙΠΟΤΑ ΕΛΕΓΞΙΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΣ δεν νομοθετουν για τις κρατικες συντεχνειες σχεδον συμμοριες που βυσσοδομουν κατα των ιδιωτων φορολογουμενων.Ενω για παραδειγμα ειναι εκκωφαντικα ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ και εξ ανεκαθεν το φαινομενο της παρατεταμενης εως μονιμης κοπανας στο δημοσιο αυτοι νομοθετουν το GPS για τον ΙΤ. Πληρης εργασιακη ασυλια και ασυδοσια για τους ΔΥ!!! Συνεχιστε τους λενε να μοσχοπληρωνεστε ενω δεν πατατε καν μερικοι στην υπηρεσια. Ορισμενοι αποδεδειγμενα για πολλα χρονια ετσι?? Συνεχιστε εκει στο κρατος να πινετε τον καφε σας και να κανετε ελευθερα τα ψωνια σας εν ωρα εργασιας.Εμεις θα ελεγξουμε τους εχθρους μας στον ΙΤ , οχι εσας που καταχρεωνετε μαυτον τον τροπο την χωρα για να σας πλακωνουμε μετα με κρατικα δανεια!!!! Που τα πληρωνουν μετα οι εχθροι του ΙΤ. Αυτο περιπου νομιζω ειναι το σκεπτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αδηλωτη εργασια (που χρησιμοποιειται εδω ως προσχημα και ξεκαρφωμα) ΠΑΝΤΑ θα υπαρχει οσο δεν υπαρχει αναλογικοτητα, λογικη και βιωσιμοτητα στο κοστος εργασιας. Το οποιο επιβαρυνεται με δυσβαστακτους συντελεστες ασφαλισης και αναριθμητες παγιδες προστιμων για τους εργοδοτες. Ιδιως αυτων των ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ επιχειρησεων γιατι τα ολιγοπωλια οπως οι τραπεζες και τα πολυ μεγαλα SM ως γνωστον δεν ειναι αμιγως ιδιωτικες επιχειρησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

SSL Certificates