.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΣ ΕΝΦΙΑ: ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ !!!

 



Λήγει η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανών προσφυγών στις Δ.Ο.Υ. κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2022. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου μπορούν να προσφύγουν, αρχικά, στις εφορίες και ακολούθως στην δικαιοσύνη με το επιχείρημα οτι οι αυξήσεις αυτές αντίκειται στην νομοθεσία και στο Σύνταγμα! Σύμφωνα με την νομική ερμηνεία της ΠΟΜΙΔΑ «οι ρυθμίσεις των επιβαρυντικών συντελεστών παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας».

H ΠΟΜΙΔΑ έθεσε στη διάθεση των μελών της μέσα από τη ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΛΩΝ εξειδικευμένο επεξεργάσιμο Υπόδειγμα Ενδικοφανούς Προσφυγής, με πλήρη ανάλυση της αντισυνταγματικότητας και των λόγων ακύρωσης των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, και με λεπτομερείς περαιτέρω κατευθύνσεις.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές στις ΔΟΥ όπου ανήκουν προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει παρεμπιπτόντως τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων.

Οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του νέου ΕΝΦΙΑ, όπως και εν συνεχεία οι προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, ασκούνται μεμονωμένα και ατομικά από κάθε ενδιαφερόμενο.

Το πρόβλημα με το νέο μοντέλο του ΕΝΦΙΑ είναι πως, ενώ ο παλιός Συμπληρωματικός Φόρος καταργήθηκε, ισχύουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης, αν συντρέχουν συνδυαστικά διάφορες προϋποθέσεις και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογούμενων αυτό ακριβώς συμβαίνει:

1.Βρίσκονται σε περιοχές σημαντικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών
2.Η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 500.000€
3.Συμπεριλαμβάνουν δικαίωμα σε αστικό οικόπεδο με τιμή άνω των 150€/τ.μ.
4.Η συνολική αξία του καθενός δικαιώματος υπερβαίνει τις 400.000€ και η περιουσία του φορολογούμενου τις 300.000€.

Ο ίδιος ο εμπνευστής του αρχικού ΕΝΦΙΑ, Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Νίκος Καραβίτης, χαρακτηρίζει το νέος μοντέλο του άδικο και πολύπλοκο Προτείνει δε την πλήρη κατάργηση για όλους του συμπληρωματικού φόρου και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ μέσω της φορολόγησης της μέχρι σήμερα αφορολόγητης γης.

Εν όψει και της λήξης προθεσμίας υποβολής στις Δ.Ο.Υ. ενδικοφανών προσφυγών εντείνονται οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών για πολλαπλασιασμό του φόρου του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η κατάσταση δεν διορθώνεται με την «πυροσβεστική» απαλλαγή μεριδίων οικοπέδων έως 5% που αφορά ελάχιστο αριθμό ιδιοκτητών, και, σε συνδυασμό με την τεράστια άνοδο των αντικειμενικών αξιών, αφήνει έκθετους σε δημευτική υπερφορολόγηση δεκάδες χιλιάδες άλλους, οι οποίοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν με αιματηρό τρόπο τις μειώσεις των υπολοίπων...

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντισυνταγματικής ανισότητας φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ φορολογουμένων με ισάξιες περιουσίες:

O φορολογούμενος Α’ έχει 10 διαμερίσματα επί των οποίων έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100%, αξίας 100.000 ευρώ έκαστο (Τ.Ζ. 2.000 ευρώ, Σ.Ε. 1,50, τυπική επιφάνεια 79,37 τ.μ., μεσαίο κτίριο, μέσος όροφος Β’, 30 ετών) ήτοι συνολικής αξίας ΕΝΦΙΑ 10 x 100.000 ευρώ = 1.000.000 ευρώ.

Ο φορολογούμενος Β’ έχει στην ίδια περιοχή ένα κτίριο με δέκα διαμερίσματα χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας επί του οποίου έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100% (Τ.Ζ. 2.000 ευρώ, Σ.Ε. 1,50, συνολική επιφάνεια 583,00 τ.μ., μεσαίο κτίριο, μέσος όροφος Γ’, 30 ετών) αξίας ΕΝΦΙΑ ομοίως 1.000.000 ευρώ.

Κύριος φόρος (ενότητες Α’ και Β’):

- Φορολογούμενος Α’: 10 x 296,61 ευρώ = 2.996,10 ευρώ
- Φορολογούμενος Β’: 2.178,67 ευρώ.

Πλέον του παραπάνω φόρου, οι ως άνω φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου (ενότητα Γ’) ως εξής:

- Φορολογούμενος Α’: 0 ευρώ
- Φορολογούμενος Β’: 2.700 ευρώ!

(ο οποίος επιβάλλεται βάσει κλίμακας όταν η αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ).

Τέλος στο άθροισμα του φόρου (ενότητες Α’, Β’ και Γ’) θα επιβληθεί προσαύξηση φόρου 15% επειδή αμφότεροι οι φορολογούμενοι έχουν συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 1.000.000 ευρώ, με συνέπεια ο συνολικός τελικός φόρος τους να διαμορφώνεται εξής:

- Φορολογούμενος Α’: (2.996,10 ευρώ + 0 ευρώ) x 1,15 = 3.445,52 ευρώ
- Φορολογούμενος Β’: (2.178,67 ευρώ + 2.700 ευρώ) x 1,15 = 5.610,47 ευρώ...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates