Με ικανοποίηση από πλευράς φορέων της αγοράς έγιναν δεκτές οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης κόντρα στην ενεργειακή ακρίβεια.
Σχολιάζοντας τα μέτρα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι οι παρεμβάσεις είναι σίγουρα θετικές, καθώς αυξάνουν τον αριθμό των καταναλωτών που θα ωφεληθούν, στηρίζονται περισσότερο τα νοικοκυριά και είναι εμφανής η πρόθεση να σταματήσει η υπέρογκη επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που είχε ζητήσει, από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για άλλες παρεμβάσεις. Τελικά φάνηκε ότι υπήρχε, απλώς δεν είχε ληφθεί ανάλογη απόφαση.
Τώρα, υπό την πίεση των εξελίξεων και των μεγάλων αυξήσεων που ανατρέπουν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να μένει μόνο με τις επιδοτήσεις χαμηλών καταναλώσεων.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκφράζει την απορία γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μην έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα αρκετά νωρίτερα.
Επιπλέον εκτιμά ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις γύρω από το νέο πλέγμα στήριξης, κυρίως όσον αφορά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη παρέμβαση; Και εφόσον είναι κάτι που όντως θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, γιατί δεν συζητάμε τη μονιμοποίηση του μέτρου;
Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ ώστε να γίνει κατανοητό στους εταίρους ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η τακτική κωλυσιεργίας που οδηγεί στα όρια τους τις μικρότερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελληνική.
Σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, εκτιμά ότι θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για το πόρισμα της ΡΑΕ κι επισημαίνει ότι μέχρι τότε όμως είναι αναγκαίο να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι από την πλευρά της Πολιτείας για να αποτραπούν οι όποιες πιθανές προθέσεις κερδοσκοπίας.
Μιλώντας στο Σin παραμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στο πρόβλημα του υπέρογκου λειτουργικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με πολλές από αυτές να βρίσκονται οριακή κατάσταση. Το πρόβλημα δε επιβαρύνεται και από την αδυναμία τους να αντλήσουν κεφάλαια από τις τράπεζες.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζητεί την παρέμβαση του κράτους προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις με μέτρα όπως η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των πανδημικών οφειλών από 72 σε 120 και τη μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για πληττόμενους κλάδους ενώ εμμένει στην πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά αλλά και στον φόρο στα καύσιμα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου