Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια οι απλήρωτοι λογαριασμοί σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας μετά την αύξηση των τιμών λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Αναταραχή αν όχι πανικό έχει προκαλέσει στην αγορά ενέργειας η αύξηση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αθροιστικά οι απλήρωτοι λογαριασμοί -ν πρώτο μήνα ξεπερνούν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αθροιστικά για όλους τους παρόχους τα 2,5 εκ. δημιουργώντας μία θηλιά τόσο στους ίδιους όσο και στην Ελληνική κοινωνία. Ολοι περιμένουν με αγωνία τις δραστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος νωρίτερα από τη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής ένωσης για το θέμα στα τέλη Μαΐου.
Καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες περιπτώσεις καταναλωτών που έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της διακοπής ρεύματος.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης,υπήρξε περίοδος χάριτος τις ημέρες του Πάσχα αλλα από σήμερα Τετάρτη ξεκινούν να εκτελούνται και πάλι οι εντολές των παρόχων ενέργειας για τη διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.
Ο Κώστας Μανιάτης αποκάλυψε ότι μόνο για την Αττική δίνονται καθημερινά πάνω από 500 εντολές για διακοπή ρεύματος με τους παρόχους να πιέζουν για την άμεση εκτέλεσή τους.
Οι καταναλωτές καταφεύγουν στους διακανονισμούς για να αποπληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό οι διακανονισμοί παρουσιάζουν αύξηση 10% από μήνα σε μήνα.
Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 πολίτες την εβδομάδα φέρονται να καταφεύγουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαμαρτυρόμενοι για τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
Πάροχοι στο «κόκκινο»
Στις 3 Φεβρουαρίου σε διακανονισμό βρίσκονταν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 120 εκατ. ευρώ από 7 εταιρείες του κλάδου, μεταξύ των οποίων τρεις καθετοποιημένες. Πέντε εξ αυτών των εταιρειών, σύμφωνα με το ενημερωτικό του ΔΕΔΔΗΕ, δεν τηρούν τους όρους των διακανονισμών, ενώ μία δεν έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή, με τον ΔΕΔΔΗΕ να εξετάζει αποδοχή εγγυητικής από τη μητρική εταιρεία.
Κάποιοι προμηθευτές επικαλούνται για τις καθυστερήσεις τη μη καταβολή της επιδότησης ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) για τον Ιανουάριο, καθώς και το κενό στις εισπράξεις λόγω των πρόσφατων δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ υπάρχει και εταιρεία που έχει ζητήσει -ν ΔΕΔΔΗΕ να αποπληρώσει σε τρεις δόσεις την οφειλή του Ιανουαρίου, -ν Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, με σκοπό –όπως αναφέρει– την εξισορρόπηση των χρηματοροών που διαταράχθηκαν λόγω της παραμονής των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 220 ευρώ/MWh και άλλη που δηλώνει ότι προτίθεται να καταβάλει την οφειλή του Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου