.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ: ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΤΟ "ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ !!!

 



Στις 12 Απριλίου, κατά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Κυβέρνησή του… θυμήθηκε ξανά το φυσικό αέριο και τις έρευνες στη χώρα μας για υδρογονάνθρακες (τις οποίες προ μηνών οι ίδιοι τις είχαν ξεγράψει) ειπώθηκε από τον ίδιο, πως «κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους, οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα».

Το ίδιο βράδυ, ο Γιάννης Πρετεντέρης ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή του Μαξίμου ως συνήθως, σχολίαζε επιφυλακτικά πως «ουδέν κακό αμιγές καλού θα μπορούσα να πω, αν το καλό αποδειχθεί.

»Γιατί δεν ξέρουμε αν υπάρχει φυσικό αέριο, ενδείξεις έχουμε. Σε δύο χρόνια θα ξέρουμε αν υπάρχει…».

Βέβαια, στις 12 Μαρτίου 2012 ο ίδιος δημοσιογράφος έλεγε με το γνωστό του ύφος αναφερόμενος στην ύπαρξη πετρελαίου ανοιχτά της Κρήτης και σε συζήτηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο, «σας διαβεβαιώ ότι μόλις βρούμε το πετρέλαιο είμαι πρόθυμος να πάω να πιω την πρώτη γουλιά»!

Με λίγα λόγια, με… βαριά καρδιά και λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και το γεγονός επίσης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει μια στροφή στην πολιτική της και από εκεί που έλεγε πως «αποτάσσεται» τους υδρογονάνθρακες διακηρύσσοντας την πίστη της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τώρα αναγκάζεται σε κυβίστηση.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά είναι και φανερή η… δυσφορία της γι’ αυτό.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος των συνεχών αναφορών του Πρωθυπουργού περί «ενδείξεων» και «συγκρατημένης αισιοδοξίας» και της χρήσης του υποθετικού «αν υπάρχουν αποθέματα».

«Το “αν υπάρχει” το λες αν είσαι στο Κολωνάκι και πίνεις ουίσκι»

Τα πράγματα τα έβαλε στη θέση τους ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής στην Γεωλογική Εταιρεία του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος μιλώντας στον Γιώργο Σαχίνη στον 98,4 μέσα σε λίγα λεπτά εξήγησε γιατί όλα όσα ακούστηκαν περί επιφυλάξεων και όσα λέγονται περί δήθεν κοιτασμάτων είναι… μπούρδες, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

«Αυτό το πράγμα το “πιθανόν να έχουμε” δεν το λένε γεωλόγοι πετρελαίου, το λένε οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί.

»Η Κρήτη είναι ένα εργοστάσιο ημερησίας παραγωγής φυσικού αερίου.

»Εξαιτίας του ότι υπάρχουν οι συγκλίνουσες πλάκες και στο σημείο σύγκλισης βγαίνει φυσικό αέριο.

»Εάν σταματήσει αυτή η σύγκλιση, που δεν πρόκειται, θα σταματήσει να βγαίνει και φυσικό αέριο.

»Εδώ και 1 εκατομμύριο χρόνια, κάτω από την Κρήτη βγαίνει φυσικό αέριο κάθε μέρα, κάθε δευτερόλεπτο.

»Και αυτό το αέριο φεύγει στην ατμόσφαιρα.

»Αυτό που δεν φεύγει, μετατρέπεται σε υδρίτες.

»Αν δείτε τα υποβρύχια που έχουν κάνει έρευνα στον πυθμένα της Κρήτης, ο Ναυτίλος, κανένας δεν ξέρει για τον Ναυτίλο, βλέπει συνεχώς τι ποσότητες φυσικού αερίου βγαίνουν κάτω από την Κρήτη.

»Ένα μέρος από αυτό έχει αποθηκευθεί στους κοραλλιογενείς υφάλους.

»Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ακριβώς οι ίδιοι, με αυτούς του Ζορ (σ.σ. κοίτασμα φυσικού αερίου στον αιγυπτιακό τομέα της Μεσογείου), του Γλαύκου (σ.σ. κυπριακό κοίτασμα) και της Καλυψούς (σ.σ. κυπριακό κοίτασμα).

»Και έχουμε 35 στόχους βόρεια της μεσογειακής ράχης και εκτιμώ ότι έχουμε άλλους 35 νότια της μεσογειακής ράχης», έδωσε μια πρώτη εικόνα.

Όσο για το υποθετικό «αν υπάρχουν» του Πρωθυπουργού; Μάλλον η αναφορά αυτή λειτούργησε σαν… κόκκινο πανί για τον καθηγητή, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο πλούτος είναι αμύθητος.

»Δεν συζητάμε “αν έχουμε”, το “αν έχουμε” είναι μπούρδα.

»Όποιος δεν ξέρει ότι όπου υπάρχει ηφαίστειο με φυσικό αέριο υπάρχει και κοίτασμα, το λένε όλες οι εγκυκλοπαίδειες του κόσμου.

»Να πάνε να τις διαβάσουν και μετά να λένε “αν έχουμε”.

»Όπου υπάρχει ηφαίστειο, υπάρχει και κοίτασμα.

»Αυτό το λέει η επιστήμη και είναι γραμμένο στις εγκυκλοπαίδειες.

»Κάτω από την Κρήτη, κάτω από τους Καλούς Λιμένες (Ηρακλείου) υπάρχει το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου με φυσικό αέριο, αυτό δεν το βγάλαμε σε διαγωνισμό, αλλά γύρω από αυτό το κοίτασμα, γύρω στα 130χλμ. νότια των Καλών Λιμένων, αυτή η περιοχή λέγεται Olimpi field και είναι 19 ηφαίστεια και είναι ονομασμένα.

»Εκεί λοιπόν βγαίνει φυσικό αέριο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αποθήκη, δεν βγαίνει έτσι.

»Μη λέμε λοιπόν “αν υπάρχει”.

»Αυτό το λες αν είσαι στο Κολωνάκι και πίνεις ουίσκι, αν είσαι επιστήμονας δεν το λες!».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates