.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ !!!

 



Αντίθετοι με την προοπτική νέας κοινής έκδοσης ομολόγου φαίνεται να δηλώνουν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των απροσδόκητων δαπανών που θα προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλίες, όπως μεταδίδει το Reuters, τα 27 κράτη μέλη τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την μείωση των εξαρτήσεων όχι μόνο στο τομέα της ενέργειας (ειδικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας) αλλά και γενικότερα σε τομείς όπως αυτούς της βιομηχανίας, της υγείας και της τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη ισχυροποίησης της οικονομικής βάσης της ΕΕ και δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. «Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Νέο κοινό χρέος της ΕΕ

Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία θέλουν νέο κοινό χρέος της ΕΕ που θα εκδίδεται από κοινού για να μετριαστεί η μετατόπιση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, στον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο ταμείο ανάκαμψης, περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει πολλές από τις προκλήσεις.

Μόνο 74 δισεκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ταμείο της ΕΕ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και εξαιρετικά φθηνά δάνεια. «Έχουμε άλλα μέσα (εκτός από νέο κοινό χρέος), ας τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων έδειξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διευκολύνοντας τα καινοτόμα έργα. «Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να κεφαλαιοποιήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», ανέφεραν.

Αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο για το οποίο έχει πληροφορίες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν υπήρχε συγκεκριμένη δέσμευση για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από αναφορές για ενίσχυση των δεσμών και της εταιρικής σχέσης με τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, υπάρχει διαφωνία για τις δεσμεύσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η ΕΕ έναντι της χώρας, δεδομένου ότι ακόμα και αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, η ίδια η διαδικασία για ένταξη αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία.

Όσον αφορά το ζήτημα της άμυνας, τονίζεται πως η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ είναι συμπληρωματική ως προς το ΝΑΤΟ, καθώς και πως οι 27 συμφωνούν σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων, καθώς και ενθάρρυνση των κοινών επενδύσεων μεταξύ των κρατών μελών σε κοινά έργα και κοινές προμήθειες εξοπλισμού. Όπως σημειώνεται, οι 27 θα προωθήσουν συνεργασίες με τους τομείς της καινοτομίας και της βιομηχανίας, καθώς και καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε υβριδικές απειλές με την ενίσχυση μεταξύ άλλων της προετοιμασίας και της άμυνας στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές υποδομές, και της προώθησης στρατηγικής κατά της παραπληροφόρησης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates