.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΜΕΤΑ ΤΟ AVENUE ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ARCADIA HOTEL !!!

 



Το άλλοτε πολυτελές Arcadia hotel στην Κομοτηνή αποτελεί σήμερα ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ, τα οποία στο παρελθόν συνιστούσαν το πολυμέτωπο οικοδόμημα της πρώην Sanyo Hellas, που είχαν δημιουργήσει οι αδελφοί Σταύρος και Αλέκος Παπαγεωργίου με αφετηρία τη δεκαετία του 1970.

Αν και η εταιρεία αρχικά είχε συνδέσει το όνομά της με την αντιπροσώπευση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών του ιαπωνικού ομίλου στην ελληνική αγορά, ωστόσο κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας της, οι δραστηριότητες της επεκτάθηκαν, κάνοντας άνοιγμα σε κλάδους όπως του real estate με το γνωστό εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι Avenue επί της λεωφόρου Κηφισίας, της φιλοξενίας με τη θυγατρική Κοινότητα στην οποία ανήκε και το Arcadia hotel, των media και της τεχνολογίας με τον όμιλο εταιρειών Arcadia, ενώ παράλληλα διατηρούσε κατά καιρούς συμμετοχές σε μια σειρά από επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν από τη μεταλλουργία μέχρι τη λιανική.

Η μετεξέλιξή της σε εταιρεία συμμετοχών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η αλλαγή της επωνυμίας της σε Τρόπαια Συμμετοχική το 2013 συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σημαντικότερους σταθμούς της διαδρομής της, η οποία τα τελευταία χρόνια διαγράφει πτωτική πορεία κάτι που αντικατοπτρίζεται μέσα από τους διαδοχικούς πλειστηριασμούς των περιουσιακών της στοιχείων.

Από τις εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση μέχρι τους χώρους καταστημάτων στο Avenue, το ηλεκτρονικό σφυρί έχει ηχήσει ουκ ολίγες φορές για την Τρόπαια Συμμετοχική της οικογένειας Παπαγεωργίου, τα νεότερα μέλη της οποίας έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας με την επιχειρηματική και όχι μόνο δράση τους, όπως ο Ντένης Παπαγεωργίου, γνωστός από τα εγχειρήματά του στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης σε Αθήνα και Μύκονο (Rakkan και Lohan club).

Το τετράστερο Arcadia hotel στην Κομοτηνή

Το Arcadia hotel είναι ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα ακίνητα του ομίλου, το οποίο ακολούθησε την τύχη που είχαν τα προηγούμενα. Συγκεκριμένα, βγαίνει αύριο στο σφυρί με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 2,5 εκατ. ευρώ και με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται στα 150 χιλιάδες ευρώ ενώ οφειλέτης εμφανίζεται να είναι η Κοινότητα Ανώνυμη Εταιρεία Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Εγκαταστάσεων Κοινότητα ΑΕΞΤΕ με διακριτικό τίτλο Arcadia hotel, η οποία συστάθηκε το 1996 και εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της Τρόπαια Συμμετοχική.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1998 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από την πολεοδομία της περιοχής προκειμένου να κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μονάδα σε ένα οικόπεδο, το οποίο εκτείνεται σε μια επιφάνεια 45.375 τ.μ. και βρίσκεται στους Ασώματους της Κομοτηνής, κοντά στην πανεπιστημιούπολη.

Στις αρχές του 2000 ξεκινά, λοιπόν, να λειτουργεί το τετράστερο πολυτελές ξενοδοχείο Arcadia hotel, το οποίο αποτελείται από 85 δωμάτια συνολικής χωρητικότητας 170 κλινών.

Συγκεκριμένα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 9.851 τ.μ. περιλαμβάνει τρία κτίρια, τα οποία φιλοξενούν αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστήριο, σάουνα, μπαρ, εστιατόρια και κοινόχρηστους χώρους ενώ στον περιβάλλοντα χώρο έχει κατασκευαστεί πισίνα γύρω από την οποία υπάρχουν τραπέζια και μπαρ.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, από το εσωτερικό του ξενοδοχείου κατασχέθηκαν αντικείμενα και οικιακός εξοπλισμός συνολικής αξίας 55.725 ευρώ και επομένως η τιμή πρώτη προσφοράς διαμορφώθηκε με βάση την αξία του οικοπέδου μαζί με το επ’ αυτού κτισμάτων (2,45 εκατ. ευρώ) και την αξία του ξενοδοχειακού εξοπλισμού (55.725 ευρώ) και μετά από στρογγυλοποίηση ορίστηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ακίνητο έχει προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, το 2019 ήταν η τελευταία χρονιά που το ξενοδοχείο εμφάνισε έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν μόλις στα 52.171 ευρώ έναντι 951.984 που είχε σημειώσει το 2018 και 923.506 ευρώ το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, δεν έχουν προσκομισθεί από την πλευρά του οφειλέτη πολεοδομικά έγγραφα (τοπογραφικό, οικοδομική άδεια ) ή άλλα τεχνικά στοιχεία που αφορούν το ακίνητο και επομένως δεν κατέστη εφικτός ο ακριβής έλεγχος πολεοδομικής νομιμότητας των κτισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη ζήτηση για τουριστικά καταλύματα στην περιοχή, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής υπάρχουν μόνο 4 τετράστερα ξενοδοχεία συνολικής χωρητικότητας 167 δωματίων και 320 κλινών ενώ ο μέσος όρος της τιμής δωματίου ανά διανυκτέρευση για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων και 4 αστέρων κυμαίνεται στα 52 με 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates