Αν και είναι μια από τις πλουσιότερες γυναίκες του αμερικανικού Νότου έχει εδώ και χρόνια ξεχάσει τι θα πει φόρος χάρη σε μια... πετρελαιοκηλίδα.
Ο λόγος για τη Φίλις Τέιλορ, η οποία αξιοποιεί μια διαρροή που μολύνει ασταμάτητα τον Κόλπο του Μεξικού με πετρέλαιο για περισσότερα από 17 χρόνια ως «μηχανή» διαγραφής των φορολογικών της υποχρεώσεων. Η διαρροή ανακαλύφθηκε το 2010, λίγο μετά τη μεγάλη έκρηξη της υποθαλάσσιας πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου της ΒΡ στο Deepwater Horizon της Λουιζιάνα. Οι περιβαλλοντολόγοι που ερευνούσαν τη ζημιά στον Κόλπο του Μεξικού ανακάλυψαν μια δεύτερη διαρροή πετρελαίου που δεν προερχόταν από τον τόπο του συγκεκριμένου ατυχήματος. Με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων διαπίστωσαν ότι οφειλόταν σε μια άλλη πλατφόρμα εξόρυξης που ανήκε στην Energy Taylor. Η εν λόγω πλατφόρμα είχε υποστεί ζημιές 6 χρόνια νωρίτερα το 2004 από τον τυφώνα «Ιβάν» χωρίς να μαθευτεί έως τότε κάτι.
Προκάλεσε τη μακροβιότερη -και κατά μία εκτίμηση, τη μεγαλύτερη- πετρελαιοκηλίδα που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ. Η περιβαλλοντική καταστροφή αποτέλεσε όμως παράλληλα και έναν κερδοφόρο μηχανισμό έκπτωσης φόρων για την ιδιοκτήτρια της εταιρείας, Φίλις Τέιλορ. Μεταξύ 2005 και 2018 η Τέιλορ δεν κατέβαλε σεντ φόρου παρότι τα συνολικά της εισοδήματα άγγιξαν τα 444 εκατ. δολάρια.
Το κατόρθωμα αυτό επιτεύχθηκε με τη μετατροπή των δαπανών καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας σε μια τεράστια και απόλυτα νόμιμη φορολογική έκπτωση φόρου για την ίδια.
Η Taylor Energy ιδρύθηκε το 1979 από τον σύζυγο της Φίλις Τέιλορ, Πάτρικ, ο οποίος σταδιακά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πολιτεία της Λουιζιάνα.
Ο μεγιστάνας πέθανε το 2004, λίγο μετά το χτύπημα του τυφώνα «Ιβαν», σε ηλικία 67 ετών. Η Φίλις, που ήταν 63 ετών τότε, κληρονόμησε την εταιρεία και έγινε αυτή η πλουσιότερη γυναίκα της Λουιζιάνα με περιουσία περίπου 1,6 δισ. δολαρίων. Καθώς ο αμερικανικός φορολογικός κώδικας δεν προβλέπει φόρο ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που μεταβιβάζονται σε σύζυγο, η Φίλις δεν κατέβαλε σεντ για την εκτόξευση της αξίας της εταιρείας στα 25 χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την ίδρυσή της. Αν ο Πάτρικ Τέιλορ την είχε πουλήσει όσο ζούσε, οι Τέιλορ θα χρωστούσαν ένα τεράστιο ποσόν σε φόρο υπεραξίας. Χάρη σε μια κραυγαλέα διάταξη του αμερικανικού φορολογικού κώδικα όμως όλη αυτή η αξία δεν λογίστηκε ως φορολογητέα με τον θάνατο του Πάτρικ.
Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Πάτρικ, η Τέιλορ αποφάσισε να πουλήσει όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, εκτός της εξόρυξης που είχε υποστεί τη ζημιά, σε δύο νοτιοκορεάτικες εταιρείες εισπράττοντας περί 1,2 δισ. δολάρια. Καθώς είχε κληρονομήσει την εταιρεία αφορολόγητα από τον άντρα της, επέλεξε με τους συμβούλους της να ορίσει την αρχική της αξίας πολύ υψηλά. Αυτό της επέτρεψε όταν την πώλησε να εμφανίσει πιο μικρή προστιθέμενη αξία στη διάρκεια κατά την οποία αυτή είχε τον έλεγχο της, ελαχιστοποιώντας τη φορολογική της υποχρέωση.
Για την ακρίβεια, στα χαρτιά φάνηκε ότι η Τέιλορ είχε πουλήσει στους Νοτιοκορεάτες την εταιρεία με ζημιά 211 δισ. δολαρίων σε σχέση με την αξία της όταν την κληρονόμησε. Το αποτέλεσμα ήταν να μην πληρώσει ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος σε μια χρονιά που εισέπραξε 1,2 δισ. δολάρια. Αντιθέτως εισέπραξε επιστροφές 30 εκατ. ευρώ έναντι φόρων που είχε πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά την πώληση του 2008, ό,τι παρέμεινε από την Taylor Energy εστίασε σε μια μόνο δραστηριότητα, το κλείσιμο της διαρροής και τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας. Λίγους μήνες μετά την πώληση, η ομοσπονδιακή υπηρεσία που επιβλέπει τις γεωτρήσεις στον Κόλπο διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία που απαιτούσε από την εταιρεία να δημιουργήσει ένα καταπίστευμα 666 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει το κόστος του καθαρισμού. Το ποσόν ήταν μεγάλο, πάνω από το 50% των εσόδων από την πώληση της εταιρείας. Η κίνηση όμως αποδείχτηκε χρυσοφόρα. Επειδή η Taylor Energy είχε ιδρυθεί ως ατομική επιχείρηση, τα έσοδα και οι ζημίες της εντάσσονταν στην ατομική φορολογική μερίδα της Φίλις. Ετσι τα έξοδα καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας -που, σε αντίθεση με τα πρόστιμα, εκπίπτουν της φορολογίας- θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τη φορολογία του εισοδήματός της.
Χρειάστηκαν χρόνια για να γίνει γνωστή η έκταση της διαρροής. Η Taylor δεν αποκάλυψε σχεδόν τίποτα για το ατύχημα και πάλεψε προκειμένου να μη γίνει γνωστό. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει το ατύχημα και ότι η διακοπή της διαρροής είναι αδύνατη.
Το 2012 η αμερικανική ακτοφυλακή διέταξε την Taylor να εγκαταστήσει ένα θόλο για να περιορίσει τη διαρροή. Τρία χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε ολοκληρώσει το έργο. Σύμφωνα με αναφορές τις Ακτοφυλακής, χρονοτριβούσε με πρόθεση τη σύγχυση, την καθυστέρηση ή τον αποπροσανατολισμό της κυβέρνησης. Το 2015 το Associated Press αποκάλυψε ότι η διαρροή ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που η Taylor και η κυβέρνηση εκτιμούσαν. Η Ακτοφυλακή δημοσίευσε μια νέα εκτίμηση, πολύ υψηλότερη από τις προηγούμενες, αναφέροντας διαρροή εικοσαπλάσια των περίπου 4 γαλονιών την ημέρα που ισχυριζόταν η Taylor.
Ακόμα τρέχει...
Η εκτίμηση ενός ομοσπονδιακού εμπειρογνώμονα ήταν ακόμη υψηλότερη, έως και 29.400 γαλόνια ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι από το 2004 χύθηκε στον Κόλπο του Μεξικού περισσότερο πετρέλαιο από τα 130 εκατ. βαρέλια που διέρρευσαν ως αποτέλεσμα του ατυχήματος στο Deepwater Horizon της ΒΡ. Σήμερα το πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει στη θάλασσα με ρυθμό 1.000 γαλονιών την ημέρα. Ο προστατευτικός θόλος τοποθετήθηκε τελικά, όχι από την Taylor αλλά από εταιρεία που προσέλαβε η Ακτοφυλακή.
Η Τέιλορ, στα 80 της πια, παραμένει γνωστή ως μια από τις μεγαλύτερες ευεργέτριες της πόλης της και της πολιτείας της. Αναγνωρίζοντας το φιλανθρωπικό της έργο το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ την τίμησε και με βραβείο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου