.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΚΕΛΕΙΟ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-FUNDS !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Διάταξη που θα μεταφέρει τη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων για πλειστηριασμούς από τα πρωτοδικεία κάθε περιφέρειας στα εφετεία προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς, που σε αρκετές περιοχές προσκρούουν στην «αδυναμία» των συμβολαιογράφων να «σηκώσουν» το βάρος των ρευστοποιήσεων που προωθούνται από τράπεζες και funds.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές –κυρίως νησιά– στα οποία εμφανίζεται έλλειψη συμβολαιογράφων που αναλαμβάνουν να κάνουν τους πλειστηριασμούς, με συνέπεια να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις και αδυναμία διενέργειας προγραμματισμένων πλειστηριασμών. Μεταξύ των νησιών στα οποία εντοπίζεται το πρόβλημα είναι π.χ. η Ρόδος, αλλά και νησιά στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και η Κέρκυρα και η Κρήτη, όπου οι συμβολαιογράφοι των περιοχών αυτών εμφανίζονται να μην μπορούν να «αντεπεξέλθουν» στον αυξημένο όγκο των προγραμματισμένων ρευστοποιήσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με πλειστηριασμούς δεν ασχολούνται υποχρεωτικά όλοι οι συμβολαιογράφοι. Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο αποτελεί εκούσια επιλογή, την οποία αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου αποφεύγουν να αναλάβουν, ειδικά εάν κατοικούν σε κλειστές κοινωνίες. Η αιτία είναι ότι δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με συμπολίτες τους, είτε πρόκειται για ιδιώτες που έχουν οφειλές και η περιουσία τους βγαίνει σε πλειστηριασμό είτε επιχειρήσεις που χρωστούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία οδεύουν σε ρευστοποίηση. Εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας διαπιστώνονται ελλείψεις στον αριθμό των απαιτούμενων συμβολαιογράφων και καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει λάβει το ζήτημα είναι το γεγονός ότι τράπεζες και funds έθεσαν επιτακτικά το θέμα στους επικεφαλής των θεσμών, ζητώντας άμεση λύση. Το γεγονός προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανέλαβε να προωθήσει ρύθμιση που θα μεταφέρει τη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων για πλειστηριασμούς από τα πρωτοδικεία κάθε περιφέρειας στα εφετεία. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να διευρυνθεί η δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων που ασχολούνται με πλειστηριασμούς και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών. Τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια θεωρούν ότι οι ρευστοποιήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο επίτευξης των επιχειρησιακών στόχων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο και του «Ηρακλή». Οπως μάλιστα εξηγούν στελέχη που εμπλέκονται στη διαδικασία, η ομαλοποίηση των πλειστηριασμών είναι επιτακτική ανάγκη μετά τον «πάγο» που είχε μπει, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία η διενέργειά τους είχε σχεδόν ανασταλεί – με εξαίρεση μικρά χρονικά διαλείμματα.

Διάταξη θα μεταφέρει τη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων για πλειστηριασμούς από τα πρωτοδικεία κάθε περιφέρειας στα εφετεία.

Πλέον, μετά και την άρση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας, οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν επανέλθει στην καθημερινή ατζέντα και με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, 6.308 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2021 και 30ής Ιουνίου 2022, ενώ οι 1.232 είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μηνός. Από την επεξεργασία των στοιχείων του e-auction που έχει κάνει το iMEdD Lab, από την 1η Ιανουαρίου 2018, οπότε καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, έως και τις 9 Νοεμβρίου 2021, έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 46.800.

Το νούμερο, αν και ακούγεται μεγάλο, στην πραγματικότητα δεν είναι εάν συγκριθεί με τον αριθμό των πλειστηριασμών που γίνονταν πριν από το 2009 σε ετήσια βάση και οι οποίοι άγγιζαν τον ίδιο αριθμό ετησίως. Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι οι πλειστηριασμοί που χαρακτηρίζονται ολοκληρωμένοι, δεν σημαίνει ότι υπήρξαν και γόνιμοι, δηλαδή ότι υπήρξε αγοραστής και ότι το ακίνητο άλλαξε χέρια. Η πλειονότητα αυτών των πλειστηριασμών υπήρξε άγονη και ένα μικρό μόνο μέρος πέρασε σε χέρια τρίτων ή στην κυριότητα των τραπεζών ή των funds που ήταν επισπεύδοντες.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που έχει επεξεργαστεί το iMEdD Lab, από το σύνολο των «ολοκληρωμένων» πλειστηριασμών, δηλαδή αυτών που πραγματοποιήθηκαν ανεξάρτητα από το αν κατέληξαν άγονοι, το 84,3% έχει «επισπευσθεί», δηλαδή έχει κινηθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ενώ από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,7% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με την ανάλυση των ίδιων στοιχείων, το 36,5% των πλειστηριασμών που επισπεύδονται, δηλαδή περί τους 29.800, αφορά κατοικίες, το 11,9%, δηλαδή 9.715, αγροτεμάχια, το 10,4%, δηλαδή 8.490, αφορά οικόπεδα με κτίσματα και το 8,7%, δηλαδή 7.095, αποθήκες. Στη συνέχεια της κατάταξης είναι οι θέσεις στάθμευσης που αντιπροσωπεύουν το 8,2% (6.713) και ακολουθούν τα καταστήματα που αντιπροσωπεύουν το 7,4% (6.077), τα οικόπεδα το 5,5% (4.490), τα γραφεία το 3,3% (2.676), οι βιομηχανικοί και βιοτεχνικοί χώροι το 2,3% (1.916), άλλοι επαγγελματικοί χώροι το 2,1% (1.740), οι ξενοδοχειακές μονάδες που αντιπροσωπεύουν το 0,8% (688) και τέλος τα πλοία με το 0,2% (123).

Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμματισμένων πλειστηριασμών είναι η Αθήνα με 20.190, η Θεσσαλονίκη με 8.556, η Ανατολική Αττική με 5.350, ο Πειραιάς με 3.534 και η Χαλκιδική με 2.194. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Κυκλάδες με 1.665, η Λάρισα με 1.663, η Κορινθία με 1.598, τα Δωδεκάνησα με 1.570, η Αργολίδα με 1.496 πλειστηριασμούς. Οι δήμοι με τους λιγότερους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς είναι η Ευρυτανία με 94, η Σάμος με 167, η Λευκάδα με 172, η Χίος με 182, η Φλώρινα με 260, η Φωκίδα με 272, η Κεφαλονιά με 274, τα Γρεβενά με 291, η Ζάκυνθος με 321 κ.ο.κ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates