.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ !!!

 



Περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ενισχύθηκαν με περισσότερα από 770 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος για τα «κουρεμένα» ενοίκια τα οποία εισέπραξαν, ως αποτέλεσμα των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη σκιά της πανδημίας.

Ορισμένοι από αυτούς είτε δεν δικαιούνταν καθόλου την ενίσχυση (υπό μορφή άμεσων πιστώσεων ή συμψηφισμών με φόρους), είτε ωφελήθηκαν περισσότερο από όσο τους αναλογούσε. Τώρα έρχεται η ώρα του «λογαριασμού» και σύντομα η ΑΑΔΕ θα τους χτυπήσει την πόρτα για την επιστροφή των αποζημιώσεων. Αν δεν επιστρέψουν τα λεφτά εντός της προθεσμίας που θα τους δοθεί, θα επιβαρυνθούν και με τόκο.

Η διαδικασία αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων κεφαλαίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Χρήστου Σταϊκούρα, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Απόστολου Βεσυρόπουλου, ανοίγοντας τον δρόμο στην ΑΑΔΕ να τρέξει διασταυρώσεις και να συντάξει τις επίμαχες λίστες. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι αποζημιώσεις για τα μισθώματα από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2021, όταν τα ενοίκια «κουρεύτηκαν» έως και κατά 100% και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες άγγιξε το 80%.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διαδικασία αναζήτησης «παράτυπων» αποζημιώσεων θα γίνει σε τρία βήματα:

  1. * Σε πρώτη φάση, η ΑΑΔΕ δημιουργεί και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών:
  2. αναλυτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε ένα από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού, καθώς και
  3. συγκεντρωτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των ως άνω υπόχρεων επιστροφής, με το συνολικό για το ως άνω χρονικό διάστημα αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

Οι καταστάσεις είναι σε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία των υπόχρεων επιστροφής (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας/έδρας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος) και το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς.

* Με βάση τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, η ΓΔΟΥ αναζητεί την αποζημίωση που έχει καταβληθεί αχρεώστητα, εκδίδοντας καταλογιστική πράξη με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό συνολικά.

* Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, το προς ανάκτηση ποσό επιβαρύνεται επιπλέον με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates