.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 200% ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ !!!

 



Ισχυρό... ηλεκτροσόκ δέχονται χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χαμηλής και μεσαίας τάσης, που λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος με αυξήσεις που ξεπερνούν και το 100%, ύστερα από τη συμπλήρωση τεσσάρων συνεχών μηνών, από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, όπου η τιμή χονδρικής παραμένει σε επίπεδο άνω των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας ξεπεράσει και τα 200 ευρώ τον Οκτώβριο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας μεταποίησης στην επαρχία, με ετήσιο τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ, που έλαβε τιμολόγιο ρεύματος με αύξηση 127%. Η εταιρεία, της οποίας το 30% του κόστους παραγωγής προέρχεται από την ενέργεια, έλαβε 50.000 ευρώ τιμολόγιο ρεύματος, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στα 22.000.

Ακόμα χειρότερα, άλλη μεσαία εταιρεία έλαβε τιμολόγιο με χρέωση 88.000 ευρώ από 33.000 το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά, με μια αύξηση κατά 166%. Αντίστοιχη εικόνα έδωσε και ο πρόεδρος της Βενέτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης που χαρακτηριστικά ανέφερε πως το ενεργειακό κόστος για τα καταστήματα της αλυσίδας έχει αυξηθεί κατά 200%.

Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν απόλυτα την εξέλιξη της τιμής χονδρικής, που ήταν πέρυσι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και φέτος έχει σημειώσει πρωτοφανή αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το τετράμηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου 2020 η μέση τιμή χονδρικής ήταν περίπου 55 ευρώ/mWh, ενώ φέτος έχει εκτιναχθεί στα 155 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 182%.

Για τιμολόγια που έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την περασμένη χρονιά κάνει λόγο στο Business Daily ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, σημειώνοντας πως για ορισμένες επιχειρήσεις η συνέχιση αυτής της αύξησης των τιμών μπορεί να είναι αιτία ακόμη και για λουκέτα. Μάλιστα, φέρνει παράδειγμα αρτοποιείου που με την ίδια κατανάλωση, το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά, φέτος έλαβε τη διπλάσια χρέωση. Η αύξηση στην ενέργεια επηρεάζει 7 στις 10 επιχειρήσεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιδοτήσεις από το κράτος η μεσαία και η υψηλή τάση. Ακόμα και για τις επιχειρήσεις της γειτονιάς, που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση και δικαιούνται την επιδότηση, το κόστος του ρεύματος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 55%.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από την Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα όπως επέκταση της έκπτωσης στο ρεύμα και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ήδη, όπως λέει ο κ. Καββαθάς, η ΓΣΕΒΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με επιμελητήρια και κλαδικές ενώσεις και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα και είναι θέμα χρόνου να αποφασιστεί κάποια συντονισμένη ενέργεια.

Μιλώντας στο Business Daily, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης τονίζει ότι η αύξηση των τιμών του ρεύματος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους εμπόρους, λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος σε μία στιγμή που η αγορά κινείται πτωτικά. Όπως σημειώνει, χρειάζεται απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της ανατίμησης από το κράτος. Όσον αφορά την επίδραση των αυξήσεων της τιμής του ρεύματος στις εμπορικές επιχειρήσεις, αναφέρει ότι αναμένει να δει σε τι ποσοστό αυτή θα φτάσει στα καταστήματα.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης σημειώνει από την πλευρά του ότι, αν και ακόμα δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία για τον τομέα αυτόν του ενεργειακού κόστους στην Ομοσπονδία, υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες από πολλά μέλη της Ομοσπονδίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, όπως υπενθύμισε, στην πρόσφατη απεργία της εστίασης την περασμένη Τρίτη, ένα από τα βασικά αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου ήταν και η επιδότηση από την Πολιτεία του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Όπως σημειώνει, οι επιχειρήσεις του κλάδου διανύουν εδώ και μήνες μία δύσκολη περίοδο για την επιβίωσή τους λόγω της υγειονομικής κρίσης που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates