.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΡΕΥΜΑ: ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ PPAS ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ !!!

 


Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, για την εφαρμογή ενός μέτρου που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί κομβικό ώστε να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος των εγχώριων βιομηχανιών. Ο λόγος για το σχήμα το οποίο θα επιτρέψει στους βιομηχανικούς καταναλωτές να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους με οικονομικά ανταγωνιστική ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, μέσω σύναψης συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος με παραγωγούς ΑΠΕ («πράσινα» PPAs).

Σύμφωνα με σχετική αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στη συνέντευξη για τα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ρεύμα, το σχήμα για τα «πράσινα» PPAs πρόκειται να προκοινοποιηθεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ώστε να εκκινήσουν οι διαβουλεύσεις. Ο υπουργός ενέταξε το μέτρο σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών (όπως οι πρόσφατες ρυθμίσεις για το net-metering), για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας των βιομηχανιών με ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Ετοιμάζουμε μία σειρά μέτρων όπως έχει να κάνει με το Green Pool ή με τα διμερή "πράσινα" διμερή συμβόλαια και σας ενημερώνω ότι μέχρι τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχει προκοινοποιηθεί το μέτρο στην Ευρώπη, ώστε να πάρουμε γρήγορα έγκριση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάλυψη του προφίλ κατανάλωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο του Green Pool, που ανέφερε ο υπουργός, προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα συνάπτει τα διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς ΑΠΕ. Παράλληλα, ευθύνη του φορέα θα είναι να διασφαλίζει πως θα προμηθεύει ρεύμα στις βιομηχανίες σε σταθερή βάση, δηλαδή στα χρονικά διαστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία και επομένως έχουν κατανάλωση.

Ο ρόλος αυτός είναι απαραίτητος, καθώς η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή είναι στοχαστική, αφού για παράδειγμα τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν ρεύμα σε συνθήκες άπνοιας. Επομένως, παράλληλα το Green Pool θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από τη χονδρεμπορική αγορά, όποτε και για όσο χρειάζεται, ώστε να καλύψει πλήρως το προφίλ κατανάλωσης των βιομηχανιών.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, πέρα από τη στήριξη των βιομηχανιών για πρόσβαση σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, το μέτρο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της σύναψης «πράσινων» PPAs από όλες τις κατηγορίες «παικτών» της αγοράς. Έτσι, η φορέας που πρόκειται να δημιουργηθεί, προορίζεται για παράδειγμα και για την κάλυψη με «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή μέρους του «καλαθιού» ηλεκτρικής ενέργειας εταιρειών προμήθειας, το οποίο εκείνες χρειάζονται για να προμηθεύσουν με ρεύμα τους πελάτες που είναι συμβεβλημένοι μαζί τους.

Διπλή κρατική στήριξη

Η συμμετοχή όλων των «παικτών» της αγοράς (βιομηχανίες, προμηθευτές, παραγωγοί ΑΠΕ) θα είναι προαιρετική. Ωστόσο, επιλέξιμοι για κρατική στήριξη θα είναι μόνον οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές. Μάλιστα, η στήριξη θα είναι διττή, ξεκινώντας από η παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα διμερή συμβόλαια που προορίζονται ειδικά για την κάλυψη βιομηχανικών καταναλώσεων.

Παράλληλα, το ελληνικό σχήμα θα προβλέπει την επιδότηση των συγκεκριμένων συμβολαίων, ώστε οι βιομηχανίες να τροφοδοτούνται με οικονομικά ανταγωνιστικό «πράσινο» ρεύμα. Το ύψος της επιδότησης θα είναι ανάλογο των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η έκλυσή τους στην ατμόσφαιρα, συναρτήσει των τρεχουσών τιμών των δικαιωμάτων. Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν θα έχουν ως αντικείμενο αυτούς τους δύο «πυλώνες» κρατικής ενίσχυσης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates