Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην ΕΕ να αποσύρει το σχέδιο επιβολής φόρου στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε σύγκρουση με τη δέσμευση των Βρυξελλών να αποφύγει νέους φόρους εταιρειών, ενώ «τρέχουν» οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για έναν παγκόσμιο εταιρικό φόρο.
Το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας εγκρίθηκε από 130 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, μετά την αρχική έγκριση από την G7 τον προηγούμενο μήνα.
Αυτές τις μέρες, θα έχουν συνομιλίες ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20 την Παρασκευή στη Βενετία, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει η πρόθεση της ΕΕ για την επιβολή ψηφιακού φόρου. Στη συνέχεια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, θα συναντηθεί με ομολόγους της του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γιέλεν είχε ήδη μια «καλή και εποικοδομητική πρώτη ανταλλαγή απόψεων» με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφεραν σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το σχέδιο ψηφιακού φόρου της ΕΕ είναι πιθανά ασυμβίβαστο με τη συμφωνία ΟΟΣΑ και G7, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επαληθευτεί πριν την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 θα επανεξετάσουν τις προκαταρκτικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στον ΟΟΣΑ και στην G7, με στόχο να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στην Ιταλία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ να συνεχίσει με τον δικό της ψηφιακό φόρο από αυτόν τον μήνα μπορεί να ενισχύσει τη διατλαντική ένταση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, γράφουν οι Financial Times.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει το σχέδιο του 2018 για την επιβολή ενός φόρου στις πολυεθνικές τεχνολογίας, που τελικά δεν ευοδώθηκε λόγω της αντίθεσης που ήγειραν τα μικρότερα κράτη-μέλη. Αντ’ αυτού, οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι ο στόχος αυτού του φόρου θα είναι εκατοντάδες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας και όχι συγκεκριμένοι αμερικανικοί πολυεθνικοί κολοσσοί.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της επιτροπής της ΕΕ για το εμπόριο, δήλωσε την Τρίτη ότι η διαδικασία για τον ψηφιακό φόρο είναι σε εξέλιξη και ότι οι Βρυξέλλες είναι βέβαιες πως δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία του ΟΟΣΑ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχολιάζουν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, επειδή είχε δεσμευτεί να ανακοινώσει τη νέα ψηφιακή εισφορά της αυτόν τον μήνα, σε συνδυασμό με την έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης από την πανδημία.
Η επιτροπή δέχεται μεγάλη πίεση να προχωρήσει στην επιβολή του φόρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο από καιρό ισχυρίζεται ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους πηγές εσόδων.
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέμεινε τον περασμένο μήνα ότι ο ψηφιακός φόρος δεν είναι ασύμβατος με τη διεθνή πρόταση εταιρικής φορολογίας και ότι δεν θα έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να φορολογούνται δύο φορές για τα ίδια έσοδα.
Ωστόσο, φάνηκε να υπονοεί ότι η επιτροπή ήταν πρόθυμη να επιδιώξει συμβιβασμό, ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών σε παγκόσμιο επίπεδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται μέσα από τις συνομιλίες στον ΟΟΣΑ να προκύψει μια «ευρύτερη λύση».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου