.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ !!!

 


Στην παρουσίαση του σχεδίου του «νέου» Ποινικού Κώδικα, προχωρεί τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση δια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το σχέδιο επεξεργάστηκε η Επιτροπή Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει καταλήξει στις προτεινόμενες αλλαγές.

Η Επιτροπή ορίστηκε με απόφαση του Κώστα Τσιάρα το 2019 και η κατεύθυνση στην οποία , σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε, είναι αυστηροποίηση του πλαισίου έκτισης της ποινής για τα βαριά κακουργήματα και κοψίματος προνομίων για τους καταδικασθέντες.

Τέτοια αδικήματα είναι:

-Τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, δηλαδή: Αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία . Εν ολίγοις η βαριά εγκληματικότητα και η προσπάθεια αποκοπής της διάπραξή της απο καταδίκους που αποφυλακίστηκαν με ευνοϊκές διατάξεις και επανήλθαν με αναβαθμισμένη εγκληματική δράση. 

Ισόβια

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται στην τελική πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη, ειδική παράγραφος στο περίφημο άρθρο 105 Β του ΠΚ , όπου για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ο χρόνος αποφυλάκισης αυξάνεται στα 4/5 έκτισης της ποινής. Δηλαδή από τα 2/3 πραγματικής έκτισης συν 1/3 πλασματικής (μεροκάματα) αυξάνεται η πραγματική φυλάκιση στα 3/5 και προστίθεται το 1/5 της πλασματικής. Παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια από 16 χρόνια που είναι σήμερα (χρόνος που δίνει δικαίωμα υποβολής αίτησης που κρίνεται από δικαστικό συμβούλιο) στα 18 χρόνια.

Ενδεικτικά θα υπάρξει η εξής προσθήκη στο άρθρο 105Β:

-Προκείμενου για ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν για τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, απόλυση υπό όρο δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα, αν αυτός δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης 18 ετών.

Παράλληλα η επιτροπή για αυτά τα αδικήματα “κόβει” και προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι : Στο άρθρο 110Α προστίθεται παρ. 11 ως εξής: Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 105Β παρ. 6 εδ. β, δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση 


Αυτεπάγγελτη η δίωξη για εγκλήματα κατά ανηλίκων

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων. Με δεδομένο τον σκόπελο της παραγραφής για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η επιτροπή παρεμβαίνει και σε αυτό το θέμα. Έτσι στην πρόβλεψη ( 113 παρ. 4 ΠΚ) πως ” η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος”, προστίθεται πως αυτό θα ισχύει και για τα πλημμελήματα που αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια. Παράλληλα πλέον όλες οι γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως, δίχως δηλαδή να απαιτείται μήνυση του θύματος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates