.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ: ΕΡΧΕΤΑΙ 18ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΗΡΑΚΛΗΣ» !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή» αναμένει τις αμέσως επόμενες ώρες η κυβέρνηση, καθώς το Σάββατο λήγει η ισχύς του πρώτου προγράμματος τιτλοποιήσεων που βοήθησε τις τράπεζες να απαλλαγούν από «κόκκινα» δάνεια, ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η DG Comp έχει ήδη δώσει την σχετική «προέγκριση», με το οικονομικό επιτελείο να αναμένει την επίσημη απόφαση, προκειμένου να εκκινήσει τις διαδικασίες για την κατάθεση του εφαρμοστικού Νόμου στη Βουλή, με στόχο αυτός να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο «Ηρακλής ΙΙ» να έχει 18μηνη διάρκεια, ήτοι έως τον Δεκέμβριο του 2022, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο των προς τιτλοποίηση δανείων να διαμορφώνεται, επίσης, στα 30 με 32 δισ. ευρώ και το ποσό των εγγυήσεων να «αγγίξει» τα 12 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τράπεζες και servicers έχουν ζητήσει σειρά αλλαγών, όπως, για παράδειγμα, την δυνατότητα αναθεώρησης των business plans που έχουν κατατεθεί, στο πλαίσιο του «Ηρακλή Ι», με το επιχείρημα ότι το βασικό εργαλείο επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για τις ανακτήσεις – αυτό των πλειστηριασμών – δεν έχει χρησιμοποιηθεί λόγω της πανδημίας, καθώς και την μεγαλύτερη περίοδος χάριτος που μπορεί να φθάσει και τους 36 μήνες (σ.σ. από 12 μήνες όταν τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος και 24 μήνες μετά την πανδημία) σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες βελτιώσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, στο… άρμα του νέου «Ηρακλή» αναμένεται να προσδεθούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την Πειραιώς να σχεδιάζει δύο τιτλοποιήσεις, ύψους περί τα 11 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Χρήστος Μεγάλου, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η τράπεζα προσβλέπει σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 19 δισ. ευρώ, με στόχο ο σχετικός δείκτης να πέσει κάτω από 10% τους επόμενους 12 μήνες και 3% έως το 2024 (από 45% στα τέλη του 2020). Ειδικότερα, πέρα από τις δύο τιτλοποιήσεις – Phoenix και Vega, συνολικού ύψους επτά δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια – στον «Ηρακλή ΙΙ» θα μπουν και οι τιτλοποιήσεις, με την κωδική ονομασία Sunrise I & II.

Η πρώτη, για την οποία υπεβλήθη ήδη αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση εγγύησης στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ, αφορά σε δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά, κυρίως καταγγελμένα) περίπου επτά δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη σε δάνεια, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ. Τα senior notes που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται συνολικά στα 6,5 δισ. ευρώ θα διακρατηθούν από τον Όμιλο, ενώ η πλειοψηφία των μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας τίτλων σχεδιάζεται να διανεμηθεί στους μετόχους.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, αυτή, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του project Galaxy, προχωρά την τιτλοποίηση Cosmos, ύψους δύο δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αποτελείται από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% μεγάλων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται πως, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλός, κ. Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές, η τράπεζα διατηρεί ηγετική θέση μεταξύ των ελληνικών Ομίλων στο θέμα της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων «κόκκινων» δανείων, αφού τα τελευταία τρία χρόνια τα έχει μειώσει κατά 65% – έναντι αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες – ενώ, ταυτόχρονα, έχει μειώσει δραστικά και τα καταγγελθέντα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (κατά 71% έναντι μέσου όρου 42% των ανταγωνιστών της).

Στο… άρμα του «Ηρακλή ΙΙ» με το project Mexico, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, προσδένεται και η Eurobank, προσδοκώντας να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα 9% έως το τέλος του 2021. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Φωκίωνα Καραβία, θα είναι κατά 85% δάνεια του retail και κατά 15% εταιρικά, με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ με την επίμαχη κίνηση η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2021.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει μία μικρή τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ θα αφορά σε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά και στεγαστικά. Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Παύλου Μυλωνά, είναι η τράπεζα να έχει επιτύχει μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» ανοιγμάτων – και συγκεκριμένα 6% – έως το 2022.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates