Ορίστε γκρινιάρηδες...όλα για το καλό σας γίνονται...
Τι γράφει ο imerodromos.gr
Τί είναι η κατάργηγη του 8ώρου; “Εργασιακή ευελιξία»! Και πως θα γίνεται: Με… συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Και γιατί την επιλέγει η κυβέρνηση; Για να μπορούν οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν 10ωρα, μετά να παίρνπουν άδειες για πηγαίνουν να… μαζέψουν τις ελιές τους!
Αυτές τις απίθανες γελοιότητες επιστράτευσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Σκάι, για να δικαιολογήσει και να προπαγανδίσει το εργασιακό έκτρωμα που μεθοδεύει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση για το… καλό του εργαζόμενου προωθεί “διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας».
Πρόσθεσε, ότι η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου. «Δηλαδή», είπε, «αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου»…
«Εμείς – συνέχισε ο κ.Χατζηδάκης, δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο, κατά τον υπουργό, έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες».
Ολα, λοιπόν, προς χάρη των εργαζόμενων…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου