.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΒΟΜΒΑ ΧΡΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ: ΠΟΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΙΩΣΑΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ !!!

 



Από το protothema.gr


Αντιμέτωπες με έναν τεράστιο όγκο χρεών προς τους εκμισθωτές τους είναι πιθανό να βρεθούν μεγάλες εμπορικές αλυσίδες της χώρας! Τώρα, αποκαλύπτεται οτι μόνο οι υπομισθωτές τους (ως franchisee) είχαν το δικαίωμα μείωσης των ενοικίων που έγιναν από το Μάρτιο του 2020. Οι ίδιες οι εταιρίες (ως franchisor) έπρεπε να καταβάλουν ολόκληρο το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που νοικιάζουν (ως υπεκμισθωτές) κάτι που σημαίνει, οτι συμφώνα τις οδηγίες που δόθηκαν από την ΑΑΔΕ, οφείλουν όλα τα ποσά που κούρεψαν μονομερώς στους ιδιοκτήτες τους!

Όπως είναι διατυπωμένη η ισχύουσα νομοθεσία, φαίνεται ότι δικαιούχος μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής και δικαιούχος αποζημίωσης είναι μόνον ο υπεκμισθωτής, ο οποίος και οφείλει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα.

Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης «Α» νοικιάζει ακίνητο στην αλυσίδα “B” (τον franchisor). H αλυσίδα με την σειρά της ενοικιάζει το ακίνητο (με ολο το πακέτο franchisee) στον υπομισθωτή «Γ». Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ Ε.2060/2021 (που ερμηνεύει την σχετική νομοθεσία) δικαιούχος μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής «Γ» ενω δικαιούχος αποζημίωσης είναι μόνον ο υπεκμισθωτής, δηλαδή η αλυσίδα «Β», η οποία και οφείλει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή «Α» ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα!

Όπως, όμως, εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ οι υπεκμισθωτές, και ιδιαίτερα οι μεγάλες αλυσίδες, δήλωσαν προς τους εκμισθωτές ότι «εφόσον μειώνονται τα υπομισθώματα, και αυτοί με τη σειρά τους μειώνουν μονομερώς τα κύρια μισθώματα», αδιαφορώντας για το ότι οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται και αυτοί κρατική αποζημίωση! Τώρα όμως αποκαλύπτεται οτι η αλυσίδα Β έπρεπε να είχε πληρώσει ολόκληρο το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη «Α», άρα (βάση της ερμηνείας που δόθηκε) χρωστά όλα τα ποσά που κούρεψε μονομερώς από τα ενοίκια, εδώ και ένα χρόνο. Η ιδία αλυσίδα «Β» δικαιούται αποζημίωση από το κράτος την οποία χάνει ο ιδιοκτήτης καθώς υποτίθεται οτι έπρεπε να είχε εισπράξει ολόκληρο το ενοίκιο!

ΠΟΜΙΔΑ: Η λύση στο πρόβλημα

Σε επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο η ΠΟΜΙΔΑ τονιζει πως «το Κράτος, πρέπει να λάβει υπόψη της την αλληλουχία μισθώσεων και υπομισθώσεων και να σχεδιαστεί και νομοθετηθεί αναδρομικά, με βάση τις εξής αυτονόητες παραδοχές:

- Όποιο ποσοστό μείωσης μισθώματος αναγνωρίζεται στο υπομισθωτή, βάσει της δραστηριότητας που ασκεί στο μίσθιο να αναγνωρίζεται και στον υπεκμισθωτή έναντι του ιδιοκτήτη πάνω στο κύριο μίσθωμα.

- Όποιο ποσοστό αποζημίωσης επί του μισθώματος δικαιούται να λάβει ο υπεκμισθωτής, να το δικαιούται και ο εκμισθωτής, λαμβάνοντάς το από τον υπεκμισθωτή, ή απ΄απευθείας από το Κράτος».

Παραδείγματα εφαρμογής:

Παράδειγμα A. Μίσθωμα 1.000€, με υπομίσθωμα ομοίως 1000€. α) για κλειστή επιχείρηση: Ο υπομισθωτής δεν καταβάλει μίσθωμα. Ο υπεκμισθωτής εισπράττει 800€ ως αφορολόγητη αποζημίωση τα οποία υποχρεούται να καταβάλει στον αρχικό εκμισθωτή, επίσης ως αφορολόγητη αποζημίωσή του, ή άλλως αυτή να καταβληθεί απευθείας στον εκμισθωτή.

β) για πληττόμενη επιχείρηση: Ο υπεκμισθωτής εισπράττει μίσθωμα 600€ από τον υπομισθωτή και 200€ αποζημίωση από το Κράτος, ήτοι 800€ (εξ ων 600€ φορολογητέα) τα οποία υποχρεούται να καταβάλει στον εκμισθωτή επίσης ως οφειλόμενο και φορολογητέο μίσθωμα. Και στις δύο περιπτώσεις ο υπεκμισθωτής ορθώς έχει μηδενικό ισοζύγιο.

Παράδειγμα B. Μίσθωμα 1.000€, με υπομίσθωμα 2.000€. α) για κλειστή επιχείρηση: Ο υπομισθωτής δεν καταβάλει μίσθωμα. Ο υπεκμισθωτής εισπράττει 1600€ ως αποζημίωση, όμως υποχρεούται να καταβάλει μόνον τα 800€ στον αρχικό εκμισθωτή, ως αποζημίωσή του, ή άλλως το ποσό αυτό να καταβληθεί απευθείας στον εκμισθωτή.

β) για πληττόμενη επιχείρηση: Ο υπεκμισθωτής εισπράττει από τον υπομισθωτή φορολογητέο σε αυτόν μίσθωμα 1.200€ και 400€ αποζημίωση από το Κράτος, ήτοι 1.600€. Όμως στον εκμισθωτή υποχρεούται να καταβάλει μόνον τα 600€ ως φορολογητέο μίσθωμα, τα δε 200€ ως αποζημίωσή του εκμισθωτή, με καταβολή της τελευταίας είτε από τον ίδιο (τον υπεκμισθωτή), είτε απευθείας από το Κράτος. Και στις δύο περιπτώσεις ο υπεκμισθωτής ορθώς διατηρεί φορολογητέο κέρδος 800€»!

Η ΠΟΜΙΔΑ καταλήγει πως «με την ανωτέρω ρύθμιση και εφαρμογή ούτε το Κράτος θα υποχρεούται να πληρώνει διπλές αποζημιώσεις, ούτε οι ενοικιαστές θα χάσουν οποιοδήποτε δικαίωμά τους, αλλά κυρίως οι εκμισθωτές δεν θα αποστερούνται χωρίς λόγο από τη νόμιμη αποζημίωσή τους, μόνον και μόνον γιατί έδωσαν δικαίωμα υπομίσθωσης του ακινήτου τους στον ενοικιαστή τους για να τον εξυπηρετήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates