.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ & ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ !!!

 


«Πάει πίσω» το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών των βιώσιμων επιχειρήσεων λόγω κρίσης


Μάριος Χριστοδούλου - bankingnews.gr


Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια σε συνδυασμό με το ρευστό σκηνικό στην οικονομία και την αβεβαιότητα για την πορεία της υγειονομικής κρίσης μεταθέτουν για αργότερα την εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» με τα μέτρα της επόμενης μέρας για τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Άλλωστε συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για την εξειδίκευση του πλαισίου που αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο λόγο της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά αλλά οι συζητήσεις εστιάζονται στο εύρος και τις κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών καθώς και στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων στη κρατική στήριξη.

Οι θεσμοί ζητούν συγκεκριμένη περίμετρο παγίων δαπανών

Σύμφωνα με τη συλλογιστική των θεσμών η επιδότηση πρέπει να αφορά συγκεκριμένη περίμετρο παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και οι οποίες λόγω της πανδημίας εμφανίζουν αισθητή πτώση τζίρου με αποτέλεσμα να καταγράφουν ζημιές και να μπαίνουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου.

Το οικονομικό επιτελείο θέτει στο επίκεντρο τις ασφαλιστικές εισφορές και τα σημαντικότερα λειτουργικά κόστη όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο βροχή πέφτουν τα αιτήματα φορέων για άνοιγμα της βεντάλιας των δαπανών έτσι ώστε να ενταχθούν στην κρατική επιδότηση όλα τα πάγια έξοδα και ακόμη περισσότερα.

Πέραν των παραπάνω εκκρεμοτήτων δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα η μορφή των επιδοτήσεων (φοροεκπτώσεις, απαλλαγές, απευθείας ενισχύσεις κ.α), το ύψος του ποσού καθώς και ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης.

Μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο δεύτερος παράγοντας για τη μετάθεση του μέτρου έχει να κάνει με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τον οποίο η επιδότηση των δαπανών θα έρθει μετά την «εξάντληση» των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο στήριξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη κρίση της πανδημίας.

Αρμόδιος παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης και σαφή εικόνα για το πλέγμα των ενισχύσεων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να γίνει δίκαιη κατανομή των πόρων της επιδότησης σημειώνοντας ότι τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφαιρούνται από την ενίσχυση.

Τέλος το ρευστό σκηνικό και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να κάνει οικονομία δυνάμεων και να προχωρά με προσεκτικά βήματα σε στοχευμένες παρεμβάσεις διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων.

Το κονδύλι της επιδότησης έχει προσωρινά «κλειδώσει» στα 450 με 500 εκ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανέβει και πιο πάνω.

«Ασφαλώς και μπορεί» τόνιζε αρμόδια πηγή για να συμπληρώσει ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται «ψυχραιμία, σωστή διαχείριση και οικονομία δυνάμεων για να μην «βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

Ήδη πρόκειται για ένα μέτρο που θα επιβαρύνει περαιτέρω το προϋπολογισμό εντείνοντας τις δημοσιονομικές πιέσεις τη στιγμή μάλιστα που το «απρόβλεπτο» σκληρό lockdown έχει ανοίξει νέες τρύπες στα κρατικά ταμεία.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί παραβίασης του ανταγωνισμού

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στηρίζεται στην χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί παραβίασης του ανταγωνισμού για τις κρατικές ενισχύσεις που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας με στόχο οι επιχειρήσεις να αποσβέσουν ζημιές και να ανακάμψουν.

Το περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε έως τις 30 Ιουνίου 2021 το προσωρινό πλαίσιο που έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ενώ πριν από τις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή θα επανεξετάσει κατά πόσο υπάρχει α
νάγκη περαιτέρω παράτασης ή προσαρμογής του προσωρινού πλαισίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή «το μέτρο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates